Beste stoomreiniger

beste stoomreiniger

Een stoomreiniger is ontzettend handig voor schoonmaakklussen in huis. Denk aan je tegels of laminaat schoonmaken, het poetsen van je sanitair of het reinigen van je kleding. 

De stoom van de reiniger komt namelijk makkelijk in de kleine hoekjes, waar een normale dweil of doek niet komt.

Ik onderzocht een aantal van de beste stoomreinigers en geef hieronder mijn eerlijke review.

Onderzoeksgegevens

6

Vloeren gereinigd

5

Bestede uren

8

Stoomreinigers onderzocht

Waarom een stoomreiniger?

Een stoomreiniger maakt alle hoekjes in je badkamer, keuken of andere ruimtes schoon. Je hoeft niet meer te boenen of je elke keer een nieuw kantje op je schoonmaakdoek te vinden. 

Ook gebruik je alleen water en geen schoonmaakmiddelen. Hierdoor bespaar je dus tijd en geld.

Ik onderzocht 8 verschillende stoomreinigers om erachter te komen welke de beste is. 

Hieronder lees je mijn eerlijke mening en reviews over de stoomreinigers.

Kärcher SC 3 Deluxe EasyFix Premium

beste stoomreiniger kärcher sc 3 deluxe easyfix premium​
Met deze stoomreiniger zie je precies wanneer hij warm genoeg is vanwege de ledverlichting en daarbij blijft hij langer goed vanwege het ontkalkingspatroon. Ook is hij goed geschikt voor je vloerkleed of tapijt.

Waterreservoir

In het waterreservoir past ongeveer 1 liter water. Dat is redelijk gemiddeld en daarmee maak je wel een tijdje schoon. Wel is het waterreservoir niet uitneembaar, waardoor je hem met een maatbeker of waterkan moet bijvullen.

Opwarmtijd

Doordat het waterreservoir kleiner is dan gemiddeld, duurt het opwarmen ook aanzienlijk minder lang: zo’n 30 seconden. Dit vond ik goed bij te houden, maar wat ook hielp was de ledverlichting die precies aangeeft wanneer je water warm genoeg is om te beginnen.

Gewicht

Deze stoomreiniger van Kärcher weegt met een leeg waterreservoir ongeveer 3,3 kilo. Dit is voor een stoomreiniger een gemiddeld gewicht en sleep je dus redelijk makkelijk door je huis.

Stoomkracht

De stoomkracht is zelf regelbaar en dat vond ik erg fijn, voor als je verschillende types oppervlaktes hebt bijvoorbeeld. De maximale stoomdruk die deze stoomreiniger geeft is 3,5 bar. Dat vond ik redelijk gemiddeld en hierdoor is je vuil dus ook redelijk snel verdwenen.

Kabellengte

De kabellengte van dit stoomapparaat is 4 meter, het is redelijk gemiddeld als je kijkt naar andere reinigers. Wel merkte ik dat het toch fijn zou zijn als er een meter extra bij zou zitten.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Black+Decker 17-in-1 Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst

beste stoomreiniger black+decker 17 in 1 steam mop met steamitt & steamburst​​
Bij deze stoomreiniger maak je alles makkelijk schoon vanwege de meegeleverde opzetstukken. Ook kleding is met dit apparaat makkelijk te stomen. Hij doet zijn naam met ‘17-in-1’ dus wel eer aan.

Waterreservoir

Het waterreservoir is 0,5 liter en dit viel mij toch wat tegen. Hiermee houdt de reiniger het zo’n 20 minuten vol en voor een complete schoonmaak van je huis of kledingkast vond ik dit toch weinig.

Opwarmtijd

Omdat er maar 0,5 liter in het reservoir gaat, is het water wel lekker snel op de juiste temperatuur. In 15 seconden is deze Black and Decker klaar voor gebruik.

Gewicht

Deze stoomreiniger weegt bijna 5,5 kilo met een leeg waterreservoir. Zelf vond ik dit aan de zware kant, ook vanwege het formaat. Hij is namelijk wat kleiner dan de meeste andere stoomreinigers.

Stoomkracht

De stoomkracht is ook hier weer regelbaar met verschillende standen. De stoomdruk is maximaal 2,5. Meestal is dit prima, maar bij hardnekkig vuil op je vloer had ik zelf iets meer stoomdruk gewild.

Kabellengte

De lengte van de kabel verraste mij enorm: 6 meter. Hierdoor heb je veel bewegingsruimte en dat vond ik erg fijn in huis.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Vileda Steam Power Pad

beste stoomreiniger vileda steam power pad 1​​​
Bij deze betaalbare stoomreiniger krijg je naast het standaard opzetstuk ook een opzetstuk, speciaal voor tapijt en vloerkleden. Daarnaast worden ook je hoekjes spik en span vanwege de driehoek vormige kop.

Waterreservoir

In het waterreservoir past vrij weinig: 0,4 liter. Zelf vond ik dit toch redelijk jammer, aangezien dit apparaat zich prima leent voor een grote schoonmaak.

Opwarmtijd

Het water in het reservoir is daarentegen snel warm: 15 seconden. Hierdoor hoef je bij het opnieuw bijvullen van je water niet lang te wachten tot je verder kan.

Gewicht

Deze kleinere stoomreiniger heeft ook een klein gewicht van iets meer dan 2 kilo met een leeg waterreservoir.

Stoomkracht

De stoomkracht is met 3 verschillende standen zelf te regelen. Wel is de maximale stoomdruk maar 1 bar. Zelf had dit van mij toch echt wat hoger gemogen om hardnekkig vuil makkelijker weg te halen.

Kabellengte

De kabellengte is ook hier 6 meter en dat vond ik ook bij deze stoomreiniger erg fijn. Zo heb je genoeg kabellengte voor een heel stuk tot het waterreservoir leeg is.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

SharkNinja S6002EU

beste stoomreiniger sharkninja s6002eu​​​​
Deze stoomreiniger heeft een handige stootrand, zodat je muur en plinten niet beschadigen. Daarnaast zit er een parkeerstand op, zo zet je hem makkelijk even opzij.

Waterreservoir

In het waterreservoir past 0.35 liter, ook zit vond ik erg weinig, hiermee houdt de reiniger het ongeveer 25 minuten vol. Hij gebruikt het water dus wel zuinig.

Opwarmtijd

De opwarmtijd van het water is zo’n 30 seconden, dat is redelijk snel dus. Hierdoor hoef je bij het opnieuw vullen geen eeuwigheid te wachten.

Gewicht

Deze stoomreiniger van SharkNinja weegt zo’n 3 kilo met een leeg waterreservoir. Dit maakt hem dus lekker licht en beweeg je hem makkelijk door je huis heen.

Stoomkracht

De stoomkracht is regelbaar met 2 verschillende standen (naast de parkeerstand). Deze stoomreiniger heeft helaas geen stoomdruk, dit betekent dus dat hardnekkig vuil moeilijk weg te krijgen is.

Kabellengte

De kabellengte is erg lang: 8 meter. Dit vond ik ontzettend fijn, aangezien je niet meer telkens hoeft te kijken hoeveel kabel er nog is om te bewegen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Kärcher SC 4 EasyFix Premium

beste stoomreiniger kärcher sc 4 easyfix premium​​​​​
Deze tweede stoomreiniger van Kärcher is goed geschikt om vloerkleden en tapijten mee te reinigen en daarnaast valt de stoomreiniger niet uit wanneer je het reservoir opnieuw vult.

Waterreservoir

In het waterreservoir past lekker veel water: 1,3 liter. Zelf vond ik dit erg fijn, aangezien je sneller veel stoom gebruikt bij hardnekkiger vuil. De stoomreiniger houdt het daarbij dan zo’n half uur vol.

Opwarmtijd

Omdat er veel water in gaat, is de opwarmtijd ook redelijk lang. Het duurt ongeveer 4 minuten voordat er 1,3 liter water op de juiste temperatuur is gebracht.

Gewicht

De stoomreiniger is niet erg groot, maar wel redelijk zwaar voor zijn formaat: ruim 4 kilo. Hiermee is hij niet ontzettend zwaar, maar zeker zwaarder dan je zou verwachten.

Stoomkracht

De stoomkracht is zelf instelbaar met verschillende standen. De maximale stoomdruk vond ik wel lekker hoog met 3,5 bar. Hierdoor haalt hij hardnekkige viezigheden makkelijk weg.

Kabellengte

De kabellengte is 4 meter, in principe prima, maar had van mij wel langer gemogen. Zeker omdat je hem een half uur achter elkaar gebruikt.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Shark Quick Flip Steam Pocket Mop Professional S6003

beste stoomreiniger shark quick flip steam pocket mop professional s6003​​​​​​
Deze stoomreiniger heeft een handige blaster steam-functie om hardnekkig vuil weg te halen. Daarnaast komt hij met een dubbelzijdig, uitwasbare microvezelpads voor betere resultaten.

Waterreservoir

In het waterreservoir past 0,35 liter en dat vond ik ook weer erg weinig, je gaat hiermee namelijk ongeveer 15 minuten vooruit. Dit zorgt ervoor dat je regelmatig het reservoir moet bijvullen en hij al snel minder goed vuil weghaalt.

Opwarmtijd

Het water is daarentegen wel in 30 seconden op de goede temperatuur. Dat is dus redelijk snel en hoef je ook niet lang te wachten.

Gewicht

Deze compacte Shark Quick Flip stoomreiniger heeft een redelijk licht gewicht van 2,4 kilo met een leeg waterreservoir. Dat vond ik goed te doen om mee te nemen door je huis.

Stoomkracht

De stoomkracht is zelf te regelen met drie standen. De maximale stoomdruk is 2,5 bar en dat vond ik meestal wel genoeg. Voor hardnekkig vuil is de blaster steam-stand een goede optie.

Kabellengte

Met een snoer van 7 meter loop je makkelijk door een groot deel van je huis heen. Zelf vond ik 7 meter genoeg, zeker omdat het waterreservoir 15 minuten meegaat.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

BLACK+DECKER 1600W Steam-mop

black and decker 1600w steam mop in gebruik 3

Deze Black+Decker 1600W Steam-mop is multi-inzetbaar vanwege de ingebouwde handstomer. Kleding stomen is dus ook mogelijk met deze Black and Decker stoomreiniger. Daarnaast krijg je er 8 accessoires bij om verschillende oppervlaktes schoon te maken.

Waterreservoir

In dit waterreservoir gaat 0,5 liter en dat vond ik ook weer aan de lage kant, zeker voor de prijs die je betaalt. Het water gaat met een vol reservoir zo’n 20 minuten mee en dat is dus niet lang genoeg voor een complete schoonmaakbeurt.

Opwarmtijd

Het water warmt binnen 15 seconden op tot de juiste temperatuur en dat verraste me in positieve zin. Wanneer je hem bijvult ga je dus zo weer aan de slag.

Gewicht

Deze stoomreiniger van Black and Decker weegt met een leeg waterreservoir 2,8 kilogram. Zelf vond ik hem daarom lekker makkelijk te bewegen door mijn huis.

Stoomkracht

De stoomkracht is met dit stoomapparaat ook weer zelf met de hand te reguleren. Er zit helaas geen stoomdruk op, dus dat maakt het weghalen van hardnekkig vuil wat lastiger.

Kabellengte

De lengte van de kabel is 6 meter. Zelf vind ik dit lang genoeg, zeker omdat je om de 20 minuten toch heen en weer moet lopen om het waterreservoir bij te vullen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Rowenta Clean & Steam Multi RY8561

beste stoomreiniger rowenta clean & steam multi ry8561​​​
Deze Rowenta stoomreiniger gebruik je ook dit keer als handstomer, omdat hij makkelijk los te koppelen is. Daarnaast is hij goed geschikt voor vloerkleden en tapijten vanwege een speciaal opzetstuk.

Waterreservoir

Het waterreservoir is niet zo groot: 0,4 liter. Hierdoor gaat een vol reservoir een half uur mee. Het water wordt dus redelijk zuinig gebruikt. Wel had ik een groter waterreservoir verwacht voor de prijs die je betaalt.

Opwarmtijd

Het water was binnen 30 seconden op de juiste temperatuur en dat vond ik redelijk snel. Daarnaast is het bijvullen ook redelijk makkelijk doordat je het reservoir loskoppelt van de reiniger.

Gewicht

Zelf vond ik dat deze stoomreiniger een behoorlijk gewicht heeft voor zijn formaat: 5,8 kilo met een leeg waterreservoir.

Stoomkracht

Ook hier pas je zelf met de hand de stoomkracht aan. Daarnaast is de maximale stoomdruk met 5 bar erg hoog. Hierdoor haal je vastzittend vuil veel makkelijker weg.

Kabellengte

De lengte van de kabel is 8 meter en dat vond ik zelf wel genoeg. Met deze lengte maak je makkelijk je huis in stukken schoon. Ook is 8 meter genoeg voor de 30 minuten dat er water in het reservoir zit.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een stoomreiniger

Dit verschilt natuurlijk per huishouden en per persoon. Persoonlijk heb ik erg veel gezet op de opwarmtijd en in inhoud van het waterreservoir. Ik vond het zelf namelijk fijn als ik lekker lang vooruit kon na het vullen van het waterreservoir en er dan vervolgens niet erg lang op hoef te wachten tot het water op de juiste temperatuur is.

Let hierbij wel op: het waterreservoir kan klein lijken, sommige stoomreinigers gaan erg zuinig om met het water waardoor het water langer meegaat dan je verwacht.

Daarnaast is het bij een groter huis of grote oppervlaktes handig om op de kabellengte te letten. Niks is zo irritant als het constant uitvallen van je apparaat doordat de kabel te kort is.

Welke stoomreiniger stoomt je vuil het beste weg

Er zijn een aantal stoomreinigers die hardnekkig vuil goed weghalen, dit heeft vaak te maken met de hoogte van de stoomdruk of het aantal bar. Zo heeft de Rowenta Clean & Steam Multi RY8561 een bar van 5, en dat betekent een hoge stoomdruk. 

Ook de Kärcher SC 4 EasyFix Premium en de Kärcher SC 3 Deluxe EasyFix Premium hebben een goede stoomdruk.

Als je op zoek bent naar een degelijke stoomreiniger die je gebruikt bij de wekelijkse of dagelijkse klusjes zou ik de een stoomreiniger aanraden die veel functies heeft en waarmee je bijvoorbeeld ook je kleding stoomt of veel accessoires bij krijgt. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de BLACK+DECKER 1600W Steam-mop of de Black+Decker 17-in-1 Steam-mop met SteaMitt & SteamBurst.

F.A.Q.

Waar blijft het vuil bij een stoomreiniger?

Het vuil wordt eerst losgeweekt door het water, waarna de bacteriën door de temperatuur van het stoom doodgaan en dus niet verder kunnen groeien. Vervolgens worden de vuile delen en dode bacteriën opgeveegd door het opzetstuk met meestal een doek. Deze moet je dus wel zo nu en dan even uitwassen.

Wat maak je allemaal schoon met een stoomreiniger?

Vaak worden vloeren van hout, laminaat of gegoten vloeren makkelijk schoon met een stoomreiniger. Ook vloeren van tegels of badkamer muren maak je met de meeste stoomreinigers makkelijk schoon.

Sommige stoomreinigers zijn ook geschikt voor het reinigen van ruiten of kleding, maar hiervoor is het goed om dat even dubbel te checken op de website of in de handleiding.

Is stomen beter dan dweilen?

Ja, eigenlijk wel. Dit komt doordat de bacteriën voor 99,95% doodgaan van de temperatuur van de stoom. Met dweilen veeg je het vuil of de bacteriën grotendeels wel op, maar kunnen zij wel verder groeien.