Beste luchtreiniger

beste luchtreinigers

Een luchtreiniger is heel erg behulpzaam voor in huis om te helpen bij een frisse luchtstroom of om je allergieën te verminderen. Er zijn alleen ontzettend veel verschillende merken luchtreinigers, met vaak ook nog verschillende modellen.

In deze uitgebreide review onderzocht ik 9 luchtreinigers. Welke luchtreiniger komt als beste uit mijn test en welke is de beste om aan te schaffen als je wat minder budget hebt? Je leest het in dit artikel.

Onderzoeksgegevens

3

Ruimtes gebruikt voor het onderzoek

8

Bestede uren

9

Producten onderzocht

Waarom een luchtreiniger voor in huis

Een luchtreiniger is behulpzaam voor mensen met allergieën voor bijvoorbeeld huisstofmijt of mensen die last hebben van hooikoorts. Zo haalt een luchtreiniger stof, allergenen, bacteriën en vieze geuren uit de lucht. Ook helpt een luchtreiniger voor mensen met astma of andere allergieën.

Geen allergie? Dan is een luchtreiniger natuurlijk ook een goede aankoop voor als je geen vieze geuren in huis wil. Ook geven sommige luchtreinigers voor in huis een verfrissend briesje.

Ik onderzocht 9 luchtreinigers op verschillende componenten om zo de beste te vinden. Mijn eerlijke mening lees je hieronder.

Dyson Purifier Cool Auto React – TP07A

dyson purifier cool auto react – tp07a​ luchtreiniger
Deze luchtreiniger meet zelf de luchtkwaliteit in je huis en de verandering hiervan. Hierdoor past de luchtreiniger van Dyson zijn werking aan. Ook heeft hij een ingestelde timer, voor als je hem in de nacht graag nog even aan laat.

Bereikbaar oppervlak

De maximale oppervlakte die deze Dyson luchtreiniger bereikt is 27 m2. Zelf vond ik dit erg weinig, zeker gezien de prijs. Het komt namelijk neer op 1 ruimte die schoon wordt gemaakt, zoals een keuken of woonkamer.

Geluidsniveau

Deze luchtreiniger voor in huis heeft een minimaal geluidsniveau van 50 dB en een maximaal geluidsniveau van 62 dB. Dit zit dus tussen het geluid van regen en het geluid van een normaal gesprek in. Het is niet ontzettend luid, maar na een tijdje stoort het wel.

Ventilator functie

Er zit zeker een ventilator functie op deze luchtreiniger die je voorziet van een lekker briesje op warme dagen. Hij maakt de ruimte alleen niet koud en is dus niet geschikt of vervangbaar voor een airco.

Formaat

Deze luchtreiniger van Dyson valt wel op in je kamer. Hij is namelijk ruim een meter hoog (105 cm), 12 cm breed en ruim 20 cm diep. Het gewicht is zo’n 5 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De lucht wordt minimaal 2 keer per uur gereinigd. De ‘Clean Air Delivery Rate’ is namelijk 135 m3 per uur. Dit is aan de lage kant. Wanneer je allergieën of astma hebt, helpt deze luchtreiniger dan ook alleen in ruimtes die kleiner zijn dan 12 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Fuave Pure Air

img 20230709 112852
Ook deze luchtreiniger zorgt ervoor dat hij op tijd stopt door de ingebouwde timer. Daarnaast weet je precies wanneer de filters vervangen moeten worden door het indicatielampje. Ook is hij veilig voor kinderen vanwege de kinderbeveiliging.

Bereikbaar oppervlak

De maximale oppervlakte die deze luchtreiniger bereikt is 80 m2. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je hele woonkamer en keuken van schone lucht worden voorzien.

Geluidsniveau

Het minimale geluidsniveau van deze luchtreiniger is 32 dB, het maximale geluidsniveau is 56 dB. Dit is te vergelijken met een tikkende klok tot een auto die buiten langsrijdt.

Ventilator functie

Helaas heeft deze luchtreiniger geen ventilator functie. Hierdoor wordt de lucht wel verschoond, maar wordt het niet rond geblazen.

Formaat

Deze luchtreiniger moet je neerzetten op een plank of kastje om hem goed te gebruiken. Hij is daarom ook niet zo groot met een hoogte van 50 cm, een breedte van 30 cm en een diepte van 27 cm. Het gewicht is ruim 4,5 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De Clean Air Delivery Rate is erg hoog met 400 m3 per uur. Hierdoor wordt de lucht meerdere keren per uur in grote ruimtes gereinigd. Om te helpen met astma of allergieën, mag de ruimte niet groter dan 32 m2 zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Winix Zero Pro

winix zero pro
Deze luchtreiniger maakt grote ruimtes in je huis weer fris met schone lucht. Hij heeft daarnaast een handige timer en kinderbeveiliging voor extra veiligheid. Wel moeten de filters vaak vervangen worden om schone lucht te behouden.

Bereikbaar oppervlak

Zoals ik al zei is deze Winix Zero Pro geschikt voor grote ruimtes. Deze luchtreiniger heeft een oppervlakte van 96 m2. Zo wordt je hele benedenverdieping voorzien van schone lucht.

Geluidsniveau

Het minimale geluidsniveau is 28 dB en het maximale geluidsniveau is 56 dB. Dit is prima te doen, zeker als hij op de laagste of middelste stand staat. Het geluid is namelijk vergelijkbaar met gefluister tot het geluid van regen.

Ventilator functie

Deze luchtreiniger voor in huis heeft helaas geen ventilator functie. Hierdoor geeft hij geen briesje in je huis, wat lekker kan zijn op warme zomerdagen.

Formaat

Ook dit is een luchtreiniger die je het beste op een kast of plank zet. Hij is wel redelijk hoog met 70 cm. De breedte is bijna 50 cm en de diepte komt neer op 32 cm. Hij is daarnaast ook best zwaar met 9,7 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De Clean Air Delivery Rate is erg hoog met 479 m3 per uur. Dit betekent dat de lucht vaak wordt verschoont en dat deze luchtreiniger mensen met astma of allergieën helpt in ruimtes tot maximaal 32 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Philips AC3039/10

phillips ac303910 ​luchtreiniger
Deze luchtreiniger geeft zelf aan wanneer de filters vervangen moeten worden met een indicatielampje. Daarnaast heeft hij een handige ingebouwde timer en er zit ook een handige app bij om hem te besturen.

Bereikbaar oppervlak

Deze luchtreiniger voor in huis maakt de lucht in grote oppervlaktes schoon. Hij kan in een ruimte tot wel 104 m2 staan. Hierdoor is hij ook geschikt in bijvoorbeeld kantoortuinen.

Geluidsniveau

Het minimale geluidsniveau is 33 dB en het maximale niveau is 66 dB. In de laagste stand hoor je dus weinig, het is vergelijkbaar met een klok. In de hoogste stand hoor je geluid wat vergelijkbaar is met een melding op een telefoon of sommige stofzuigers.

Ventilator functie

Ook deze luchtreiniger voor in huis (of op kantoor) blaast helaas geen lucht. Hierdoor is een losse ventilator of airco in de zomer nog steeds nodig.

Formaat

Deze luchtreiniger weegt 8,2 kilo, wat aan de zware kant is. Hij is 65 cm hoog, 29 cm breed en 29 cm diep. Hierdoor is hij te gebruiken op de grond, maar zet je hem ook prima wat hoger neer.

Luchtreinigings snelheid

Deze Philips luchtreiniger heeft een heel hoge Clean Air Delivery Rate van 520 m3 per uur. Hierdoor wordt er heel veel lucht meerdere keren per uur verschoond. Ook hier is hij het beste te gebruiken in ruimten tot 32 m2 als je last hebt van astma of allergieën.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

AEG AX91-604DG

aeg ax91 604dg luchtreiniger
Deze luchtreiniger voor in huis is goed geschikt voor mensen met astma en hooikoorts. Hij heeft een slimme timer en daarnaast heeft hij een filter indicatielampje. De luchtreiniger past het niveau ook automatisch in de juiste stand in.

Bereikbaar oppervlak

Deze luchtreiniger voorziet ruimtes van maximaal 118 m2 van schone lucht. Hierdoor is hij ook weer geschikt voor grote kantoorruimtes.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau van deze AEG zit tussen de 22 en 62 dB. Hierdoor hoor je hem nauwelijks (vergelijkbaar met het geluid in een bibliotheek). In de hoogste stand is het vergelijkbaar met een melding op je telefoon.

Ventilator functie

Deze luchtreiniger heeft ook helaas weer geen ventilator ingebouwd. Hierdoor is er geen fris briesje te voelen in de zomermaanden.

Formaat

Deze luchtreiniger zet je door de hoogte makkelijk op de grond neer. Hij is namelijk 73 cm hoog. De breedte en diepte zijn hetzelfde met 32 cm. Verder komt het gewicht neer op zo’n 9 kilo, wat ik aan de zware kant vind.

Luchtreinigings snelheid

De lucht wordt meerdere keren per uur vervangen door de hoge Clean Air Delivery Rate van 592 m3 per uur. Dit is ook wel nodig in grote ruimtes. Voor mensen met astma helpt deze luchtreiniger in ruimtes tot 47 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Winix Zero Compact

winix zero compact ​luchtreiniger
Deze luchtreiniger voor thuis heeft een handige nachtfunctie, zo adem je in je slaap ook schone lucht in. Daarnaast stelt hij in de automatische modus de goede stand in door de luchtkwaliteit te meten, zo hoef je er zelf niet meer naar om te kijken.

Bereikbaar oppervlak

De bereikbare oppervlakte viel mij persoonlijk een beetje tegen: 40 m2. Hierdoor is je woonkamer of slaapkamer wel voorzien van schone lucht, maar een hele verdieping of kantoor wordt lastig.

Geluidsniveau

Het minimale geluidsniveau is te vergelijken met het geluid van een klok en is 26 dB. Het maximale geluid is 54 dB, en is dus vergelijkbaar met het geluid van een normaal gesprek.

Ventilator functie

Ook deze luchtreiniger heeft helaas geen ventilator functie ingebouwd. Hierdoor heb je wel schone lucht, maar voel je de lucht niet rondgaan door je huis of kamer.

Formaat

Het is een redelijk kleine luchtreiniger die je overal in huis neerzet. Hij is namelijk maar 37 cm hoog en 24 cm diep en breed. Ook het gewicht is niet veel met 3 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De Clean Air Delivery Rate vond ik zelf redelijk laag met 250 m3 per uur. Hierdoor wordt de lucht ongeveer 2 keer per uur verschoond. Wel is hij prima te gebruiken voor mensen met astma of allergieën, aangezien hij sterk genoeg is voor ruimtes van 40 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Duux Bright Smart

duux bright smart ​luchtreiniger
Deze Duux luchtreiniger heeft een strak zwart design, je bedient hem met je telefoon via de app en hij heeft ook een handige nachtmodus.

Bereikbaar oppervlakte

De bereikbare oppervlakte van deze luchtreiniger is 40 m2. Dit viel mij een beetje tegen, ook omdat dit oppervlak meer dan halveert om te helpen bij astma klachten.

Geluidsniveau

Ook het geluid vond ik in de hoogste stand redelijk hard: 60 dB, wat dus vergelijkbaar is met een melding op een telefoon. In de laagste stand is het niveau wel laag met 32 dB (vergelijkbaar met een klok).

Ventilatorfunctie

Deze luchtreiniger voor in huis van Duux heeft helaas ook geen ventilator in haar systeem. Hij werkt dus echt alleen als reiniger voor je lucht en blaast de schone lucht niet rond.

Formaat

Het formaat is redelijk klein met een hoogte van 36 cm, een breedte van 22 cm en een diepte van ook 22 cm. Het gewicht is ook laag met 3,5 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De lucht wordt zo’n 2 keer per uur ververst door deze luchtreiniger. De Clean Air Delivery Rate is namelijk 200 m3 per uur. Zelf vond ik dit redelijk laag. Voor mensen met astma is deze luchtreiniger dan ook alleen aan te raden als je hem gebruikt in ruimtes van maximaal 16 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Dyson Pure Cool – TP00

dyson pure cool – tp00 ​luchtreiniger
Deze Dyson luchtreiniger voor in huis heeft een futuristisch design. Je bedient hem met een afstandsbediening op afstand, maar in de automatische modus stelt hij zichzelf ook in op de juiste stand.

Bereikbaar oppervlak

De bereikbare oppervlakte wat deze Dyson luchtreiniger bereikt is 27 m2, wat niet veel is. Hij is daardoor prima te gebruiken in een slaapkamer, maar voor grote ruimtes helaas niet.

Geluidsniveau

Deze luchtreiniger voor in huis heeft 1 stand en dus ook maar 1 geluidsniveau van 62 dB. Dit is redelijk luid en komt in de buurt van stofzuigergeluid.

Ventilator functie

Deze luchtreiniger van Dyson heeft voor de verandering wél een ventilator functie in haar systeem. Hierdoor voel je de verse lucht in je kamer waaien. Erg lekker voor op warme dagen.

Formaat

Deze luchtreiniger zet je het beste staand neer, vanwege zijn hoogte van ruim 1 meter (101 cm). De breedte is smal met 10 cm en de diepte is 19 cm. Het gewicht vond ik redelijk licht voor het formaat met 3,7 kilo.

Luchtreinigings snelheid

Net als bij de eerdere Dyson luchtreiniger is ook hier de Clean Air Delivery Rate erg laag met 135 m3 per uur. Hierdoor wordt de lucht zo’n 2 keer per uur ververst. Mensen met astma kunnen deze luchtreiniger het best gebruiken in ruimten tot 12 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Blueair Blue 3410

blueair blue 3410​
Deze laatste luchtreiniger op deze lijst heeft een handige luchtkwaliteitsindicator. Zo blijf je op de hoogte van de kwaliteit van de lucht in je huis. Daarnaast is het voorfilter wasbaar en dus herbruikbaar. Ook heeft hij een handige nachtmodus voor tijdens het slapen.

Bereikbaar oppervlak

De bereikbare oppervlakte vond ik redelijk groot met 85 m2. Het is niet het grootste bereik in dit rijtje, maar de lucht op een verdieping in menig huis is hiermee wel te verversen.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau zit tussen de 30 dB op de laagste stand en de 50 dB op de hoogste stand. Dit varieert dus tussen het geluid van gefluister en regen. Zelf heb ik me hier dan ook niet tot nauwelijks aan gestoord.

Ventilator functie

Helaas heeft deze luchtreiniger voor in huis geen ventilator ingebouwd. Er komt dus wel schone lucht je huis binnen, alleen je voelt het helaas niet.

Formaat

Het formaat is redelijk klein. De luchtreiniger is 52 cm hoog, 26 cm breed en 29 cm diep. Hierdoor zet je hem op de grond neer, maar staat hij ook prima op een kastje. Het gewicht is zo’n 3,2 kilo.

Luchtreinigings snelheid

De Clean Air Delivery Rate vond ik redelijk hoog met 415 m3 per uur. De lucht wordt op die manier meerdere keren per uur ververst. Voor mensen met astma is deze luchtreiniger geschikt in ruimtes tot 32 m2.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een luchtreiniger voor in huis

Er zijn verschillende dingen om goed op te letten wanneer je een luchtreiniger voor in je huis aanschaft. Zo vond ik het geluidsniveau erg belangrijk, zeker als je hem ook in de nacht gebruikt.

Daarnaast is een luchtreiniger met een hoge Clean Air Delivery Rate erg fijn, zeker als je last hebt van astma, hooikoorts of andere allergieën. Het is wel goed om deze waarde te vergelijken met de bereikbare oppervlakte.

Is de bereikbaar oppervlakte groot en ga je de luchtreiniger daadwerkelijk gebruiken in een grote ruimte? Dan hoeft een hoge Clean Air Delivery Rate niet veel te zeggen, aangezien dit dan gewoon nodig is om grote ruimtes van schone lucht te voorzien. Let dus ook altijd goed op het bereikbaar oppervlakte en ga na hoe groot de ruimte is waar je een luchtreiniger wil neerzetten.

Er zijn naar mijn mening dus een aantal belangrijke aspecten om rekening mee te houden als je denkt over de aanschaf van een luchtreiniger. Hieronder staan ze nog eens op een rij:

  • Geluidsniveau
  • Reinigingsvermogen
  • Het aantal vierkante meters (m2) waarvoor hij geschikt is

Welke luchtreiniger brengt de schoonste lucht in je huis

Over het algemeen verschonen alle luchtreinigers in dit rijtje de lucht in je huis. Wel blinken de meeste luchtreinigers ergens in uit. Ga je bijvoorbeeld voor een luchtreiniger met een groot bereikbaar oppervlakte? Dan raad ik de Philips AC3039/10 of de AEG AX91-604 DG heel erg aan. Deze zijn bijvoorbeeld ook goed geschikt voor op kantoor.

Heb je liever een luchtreiniger die je met astmaklachten in een zo groot mogelijke ruimte zet? Dan is de Winix Zero Compact wat mij betreft de beste keuze.

Als je kijkt naar de luchtreiniger die het overall het beste doet en de beste functies heeft, kijk je al snel naar de Blueair Blue 3410 of de Fuave Pure Air. Dit zijn luchtreinigers voor in huis die goed hun werk doen en weinig nadelen hebben, zeker als je naar de prijs-kwaliteit verhouding kijkt.

Ook zijn er heel goede luchtreinigers voor een wat kleiner budget. Zo vond ik dat Duux Bright Smart en de Winix Zero Compact luchtreinigers het erg goed doen voor hun prijs. Ze maken je lucht goed schoon en hebben leuke extra’s. Wel is het bij deze luchtreinigers handig om even te letten op het bereikbare oppervlak.

F.A.Q.

Is een luchtreiniger voor in huis beter voor je gezondheid?

Ja, in principe wel. Een luchtreiniger verwijdert bacteriën, virussen en stoffen die in de lucht zitten. Op die manier wordt je dus minder snel ziek. Ook hebben mensen met astma, hooikoorts of andere allergieën hier vaak minder last van met een luchtreiniger.

Hoe vaak moet je de filters van een luchtreiniger vervangen?

De meeste luchtreinigers hebben om de 6 maanden nieuwe filters nodig. Sommige fabrikanten geven aan dat dit pas na 12 maanden pas hoeft. Ook zijn er enkele luchtreinigers met een wasbaar voorfilter, zoals de Blueair Blue 3410.

Hoeveel stroom verbruikt een luchtreiniger?

Een gemiddelde luchtreiniger verbruikt ongeveer 0,2 kWh per dag. Dit komt neer op ongeveer €0,04. Dit is wel het geval als je de luchtreiniger 24 uur per dag, 7 dagen per week aan hebt staan.