Review: Fuave Pure Air

De Fuave Pure Air is een luchtreiniger die eruitziet als een muziekbox. Hij werkt zoals je verwacht en heeft een aantal leuke extra’s. Daarnaast ziet hij er dus uit als een muziek versterker en daarom misstaat hij ook zeker niet in je woon-, slaap- of werkkamer.

Ik was erg benieuwd naar hoe hij werkt, wat hij precies doet en hoe deze Fuave Pure Air uit de test komt. Daarom onderzocht ik dit apparaatje op verschillende eigenschappen en functies. Mijn eerlijke mening en review lees je daarom hieronder.

Fuave Pure Air: een frisse luchtreiniger

Fuave heeft verschillende luchtreinigers en -verfrissers. Hierdoor weet het merk inmiddels wel wat ze doen en wat het beste werkt. Fuave heeft apparaten voor verschillende soorten ruimtes, oppervlaktes en met verschillende eigenschappen en functies.

De Fuave Pure Air is wat mij betreft een ontzettend goede toevoeging aan het assortiment en loopt ook wel een beetje voor op de rest. Hij heeft namelijk een speciale nachtmodus, luchtkwaliteit sensor en ook kinderbeveiliging zodat hij altijd op de juiste stand blijft staan.

Waarvoor is de Fuave Pure Air geschikt

De Fuave Pure Air is geschikt voor ontzettend veel ruimtes. Ook wanneer je last hebt van astma of allergieën is deze luchtreiniger geschikt. Denk aan een allergie voor huisstofmijt, huisschilfers of zelfs huisdieren.

Hou er wel rekening mee dat deze Fuave luchtreiniger niet alle haren, stofjes en schilfers uit de lucht filtert, zeker niet wanneer de ruimte daarvoor te groot is of het filter al aardig vol zit.

Het maximale oppervlak

Wanneer je niet direct last hebt van allergieën of astma, maar gewoon een lekker fris huis wil hebben, is deze Fuave Pure Air geschikt voor ruimten tot wel 80 m2. Dit zijn ontzettend grote ruimtes waar eigenlijk de meeste appartementen of benedenverdiepingen van een woonhuis goed geschikt voor zijn.

Ook kantoorruimtes, kantines of vergaderruimtes zijn dus goed geschikt en worden zo veel mogelijk gereinigd door deze luchtreiniger van Fuave.

Een extra tip: zet hem tijdens echte concentratie uurtjes op de nachtstand, hierdoor blijft het geluidsniveau onder de concentratiegrens van 40 decibel (dB).

Geschikt bij allergieën en astma

Zelf vond ik dat deze Fuave Pure Air ontzettend goed geschikt is voor mensen die last hebben van astma, allergieën binnen in huis of kantoor of hooikoorts.

De luchtreiniger heeft namelijk een speciaal pollen programma om alle pollen zoveel mogelijk uit de lucht te filteren. Hierdoor zit het filter wel sneller vol en moet je hem dus vaker legen. Wel heb je dan een stuk minder last van je hooikoorts, en dat is zeker weten ook heel wat waard.

Let er wel op dat wanneer je de Fuave Pure Air wil gebruiken voor je allergieën, astma of hooikoorts, de ruimte minder groot mag zijn. Wanneer je astma hebt mag de ruimte bijvoorbeeld maar 32 vierkante meter (m2) zijn. Met allergieën of hooikoorts is dit 46 m2.

Hou hier dus rekening mee en meet de ruimte goed op voor als je twijfelt. Ga je hem voornamelijk gebruiken in je slaapkamer? Dan zal dit in de meeste gevallen geen probleem zijn.

De functionaliteiten van de Fuave Pure Air

Er zitten heel wat extra functies en eigenschappen op deze luchtreiniger van Fuave, naast dat hij natuurlijk de lucht in je huis lekker fris maakt. Ik heb het voor je onderzocht en de highlights lees je hieronder.

Wat kan je allemaal met deze Pure Air luchtreiniger?

Met de Fuave Pure Air verfris je natuurlijk de lucht in je huis. Hij zorgt voor een lekkere geur en minder irritaties van stof, hooikoorts of huisdieren.

De Fuave Pure Air heeft een aantal verschillende standen: de automatische modus, een speciaal pollen programma, de nachtmodus en daarnaast heeft hij nog 2 andere standen om hem harder of zachter te laten werken. In totaal zijn er dus 5 standen om uit te kiezen.

Door deze standen vind ik hem super makkelijk voor het dagelijks gebruik en om hem in verschillende ruimtes te gebruiken. Doordat hij geschikt is voor grote ruimtes hoef je je eigenlijk nooit zorgen te maken dat hij het niet goed doet.

Ook heeft hij een ingebouwde timer waardoor je in combinatie met de nachtstand makkelijk in slaap komt. Hierdoor heb je ’s nachts geen last van allergieën of nare geuren. Ook stel je hem makkelijk in voor als je van huis weggaat. Zelf vond ik dit erg fijn, aangezien hij dan niet de hele dag hoeft aan te staan, maar je wel thuis komt of wakker wordt met een frisse lucht.

Het vervangen van de filters

Een minpuntje vond ik wel het vervangen van de filters. Dit moet namelijk redelijk vaak, zeker als je hem gebruikt tegen allergieën of hooikoorts. Wel geeft de Fuave luchtreiniger met het filter indicatielampje aan wanneer het filter vervangen moet worden.

Om hem optimaal te laten werken moest ik het filter om de 2 of 3 maanden zeker wel vervangen. Je merkt dat de Fuave Pure Air anders minder goed werkt en je huis niet meer zo fris ruikt als eerder.

Wat daarnaast ook lastig is, is het kopen van nieuwe filters. Deze zijn ontzettend lastig te verkrijgen en soms moet je echt geluk hebben als ze op voorraad zijn. Ik zou het dus aanraden om een aantal filters tegelijk te bestellen als je die kans hebt. Wel is dit dan een prijzige bestelling.

Het geluidsniveau

Deze luchtreiniger heeft een minimaal en maximaal geluidsniveau. Het minimale geluidsniveau is 32 decibel en is te vergelijken met het geluid van een koelkast of fluisteren. Dit hoor je in de nachtstand en hierdoor concentreer je je op je slaap. De concentratiegrens ligt namelijk op 40 decibel.

De maximale geluidsstand geeft een geluid 56 decibel. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een normaal gesprek. Dit hoor je (vanzelfsprekend) in de hoogste stand. Zelf vond ik dit overdag niet storend, maar als je je moet concentreren zou ik een lagere stand uitkiezen.

Besturing van de Fuave Pure Air

Je bedient deze luchtreiniger met 4 knopjes boven op de Fuave Pure Air. Er zit een knop op voor de timer, om hem aan en uit te zetten, een knop voor de goede modus en de laatste knop is er om de verlichting van de luchtreiniger te dimmen of feller te zetten.

Zelf vond ik de bediening prima werken. Het is simpel en duidelijk aangegeven, daardoor verwar je ook niet snel knoppen met elkaar. Wel is het minder “high-tech” dan ik had verwacht. Zeker als je het vergelijkt met sommige andere luchtreinigers die bijvoorbeeld met een afstandsbediening of zelfs met je telefoon via wifi of bluetooth bestuurbaar zijn.

Het formaat van de luchtreiniger en hem verplaatsen

De luchtreiniger van Fuave vond ik goed en makkelijk verplaatsbaar. Hij heeft namelijk een makkelijk uitklapbare hendel die je gebruikt als handvat. Verder is hij natuurlijk ook niet ontzettend groot van formaat. Hij is 30 cm breed, 27 cm diep en 50 cm hoog. Hij valt dus zeker wel op, maar misstaat niet in je woon- of slaapkamer.

Verder komt het gewicht van de Pure Air luchtreiniger van Fuave neer op 4,6 kilogram. Zelf vond ik dit niet ontzettend veel, maar hij is veel zwaarder dan ik in eerste instantie verwachtte. Let hier dus goed op wanneer je hem verplaatst.

De combinatie van het formaat, het gewicht en de hendel maakt dat hij redelijk makkelijk verplaatsbaar is. Zeker voor de kleine afstandjes binnen in huis.

De voor- en nadelen van de Fuave Pure Air

Voordelen

Nadelen

Er zijn absoluut meer voordelen dan nadelen. Dat komt ook omdat ik het een erg fijn apparaat vind en hem in de meeste gevallen zeker aanraden.

De voordelen van de Fuave Pure Air zitten hem vooral in de extra’s die de luchtreiniger biedt, naast dat hij goed werkt in grote ruimtes. Fuave heeft er namelijk voor gezorgd dat ze meer leveren dan dat ze beloven. Hierdoor werkt hij verrassend en is het leuk om hem uit te testen en te gebruiken.

Zo heeft hij bijvoorbeeld een timer, kinderbeveiliging, een speciaal programma voor als je hooikoorts hebt en een nachtstand die ook overdag op je werk te gebruiken is. Hierdoor is er voor iedereen wel wat wils en dat maakt hem ontzettend toegankelijk. Ook het handvat helpt hierbij, aangezien mensen met minder grip of kracht de Fuave Pure Air ook makkelijk verplaatsen.

De nadelen zitten hem vooral in de filters. Deze zijn duur en moeilijk verkrijgbaar en daarnaast moeten ze ook vaak vervangen worden. Zeker als je dit vergelijkt met veel andere luchtreinigers. Dit is dus zeker een ding om rekening mee te houden wanneer je de Pure Air luchtreiniger van Fuave aanschaft.

Zelf vond ik de besturing ook een klein nadeel. Ik had het leuk gevonden als dit iets moderner was en op afstand kon, in plaats van alleen via een paar knoppen op het apparaat zelf.

De Fuave Pure Air luchtreiniger, een frisse start in huis?

Ik vind dat Fuave al met al een goede toevoeging heeft gedaan aan haar assortiment met luchtreinigers. Het is een luchtreiniger met een mooi design, makkelijke bediening en leuke en handige functies. Ook als je naar de prijs kijkt valt dit mee in vergelijking met andere vergelijkbare luchtreinigers van Fuave zelf of andere merken.

Wat mij betreft is dit dus echt een mooie luchtreiniger met een goede prijs/kwaliteitverhouding voor in je woonkamer, slaapkamer of kantoor.

Dus om de vraag “is de Fuave Pure Air een frisse start in huis?” te beantwoorden: Ja, dat vind ik zeker. Ik zou hem absoluut aanraden als je last hebt van astma, allergieën, hooikoorts of gewoon dagelijks een lekker fris huis wil.

F.A.Q.

Is een luchtreiniger beter voor je gezondheid?

Ja, in principe wel. Zeker als je last hebt van astma of bepaalde allergieën helpt een luchtreiniger bij je gezondheid. Het haalt namelijk bacteriën, stoffen, haren en virussen uit de lucht.

Wat is het verschil tussen een luchtreiniger en een luchtbevochtiger?

Het verschil zit eigenlijk al in de naam: een luchtreiniger maakt de lucht schoon en haalt slechte stoffen uit de lucht. Een luchtbevochtiger voegt waterdamp aan de lucht toe om de vochtigheid in huis te verhogen.

Ze hebben dus beide een heel andere functie. Je hebt zelfs apparaten die beide in één zijn.

Hoe lang doe je met het filter van een luchtreiniger?

De meeste luchtreinigers doen ongeveer een jaar met een filter. Nu ligt het er dus wel aan hoeveel stoffen er gefilterd moeten worden en hoe groot de ruimte is. Maar ga uit van ongeveer 11 à 12 maanden.

Ook geven de meeste luchtreinigers via een indicatielampje aan dat het filter vervangen moet worden, dit is dus ook goed om op te letten.