Beste kolfapparaat

beste kolfapparaat header

Een kolfapparaat of borstkolf gebruik je om moedermelk uit je borst te kolven en op te slaan voor je baby. Er bestaan elektrische borstkolven en handkolven. 

Wij zochten voor je uit welke het beste uit de test komt op verschillende punten. Want welk kolfapparaat is in deze tijd het best? Het antwoord daarop vind je in dit artikel.

Onderzoeksgegevens

8

uur kolven

7

Schrijfuren

10

Onderzochte producten

Waarom een kolfapparaat

Een kolfapparaat of borstkolf gebruiken nieuwe moeders om bijvoorbeeld de melkproductie goed op gang te brengen en te houden. Ook kan een reden zijn dat je een voorraad wilt maken van je moedermelk, omdat je weer gaat werken of je baby naar de opvang of oppas gaat. Het is namelijk mogelijk om je moedermelk te bewaren.

Ik onderzocht 10 kolfapparaten op gebruiksgemak, kolfkracht, grootte, discretie, batterij en hygiëne.

Medela Freestyle Hands-Free

kolfapparaat medela freestyle hands free ​
Dit kolfapparaat komt met 2 borstschilden. Je hoeft dus niet het schild te verwisselen tijdens het kolven. Ook hoef je zelf de voortgang van je kolfsessies niet bij te houden, er komt namelijk een handige app bij. Wel is deze borstkolf aan de prijzige kant met €349,-.

Gebruiksgemak

Omdat deze borstkolf op batterij werkt, ben je niet gebonden aan een stopcontact. Ik vond het daarnaast handig dat er 2 maten schilden meegeleverd worden, voor als ze te groot/te klein zijn.

Kolfkracht

Omdat dit kolfapparaat met het 2 fase systeem werkt, wordt het ritme van een baby nagebootst, wat ideaal is voor het ritme van de melkstroom. Hierdoor is de kolfkracht best realistisch vergeleken met de gemiddelde zuigkracht van een baby.

Grootte

Deze borstkolf van Medela past prima in je voedings-BH, waardoor je echt hands free bent en andere dingen gaat doen. Wel vond ik hem te groot voor in je broekzak, aangezien de meeste broekzakken van damesjeans niet groter zijn dan een pakje kauwgom.

Discretie

Omdat hij in je voedings-BH past kan hij redelijk discreet worden gebruikt, mits er omgevingsgeluid is. Hij maakt namelijk wel redelijk veel geluid en trilt daarbij ook.

Batterij

De batterij van dit kolfapparaat gaat ongeveer 6 kolfsessies van een kwartier mee, 1,5 uur in totaal dus. Hij gaat daarom prima een dag mee op pad.

Hygiëne

Deze borstkolf werkt met 3 opvangcups die allemaal gewoon in de vaatwasser kunnen. Daarnaast zit er een gesloten kolfsysteem in, waardoor de slang naar de motor schoon blijft.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Elvie Stride Double

elvie stride double​ kolfapparaat
Ook deze tweede borstkolf heeft een handige app die je kolfsessies bijhoudt en waarmee je hem ook nog eens bedient. Je klikt hem makkelijk aan je broek waardoor je handen vrij zijn. Je betaalt €349,99 voor deze dubbele borstkolf. Is dit te veel of heb je aan een enkele kolf ook genoeg? Overweeg dan de Elvie Stride Single voor €199,99.

Gebruiksgemak

Omdat je hem met de app bedient is hij makkelijk te besturen. Hierdoor hoef je hem maar 1 keer aan je broek te klikken en verder te gaan in de app. Bij deze borstkolf komen ook verschillende maten borstschilden. Er past ongeveer 150 milliliter moedermelk in de opvangcup.

Kolfkracht

De kolfintensiteit is met 10 verschillende standen in te stellen. Daarnaast zitten er nog 2 simulatiestanden op. Hierdoor heeft deze borstkolf dus normale, maar ook heel sterke kolfkracht.

Grootte

De kolfmonitor past helaas niet in je voedings-BH of broekzak. Hij is dus aan de grote kant. Wel hang je hem met de bevestigingsclip aan je broekrand.

Discretie

Discretie Doordat hij niet in je broekzak of BH past, is hij vrij makkelijk te zien. Hij maakt daarentegen niet veel geluid en is dus niet of nauwelijks hoorbaar.

Batterij

De batterijduur hangt af van de intensiteitstand en de simulatiestand. Het is wel handig om te weten dat deze borstkolf geen indicatie van het batterijpercentage geeft. Het is dus een goede tip om hem op te laden als je in de buurt van een stopcontact bent.

Hygiëne

De borstschelpen, cupvoorkanten, afsluiters en diafragma zijn allemaal vaatwasserbestendig. Hierdoor heb je niet veel hand-afwaswerk.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Duraful borstkolf

kolfapparaat duraful borstkolf​
Dit dubbele kolfapparaat is een lichtgewicht met 79 gram, is handsfree te gebruiken en komt met 30 melk-bewaarzakjes. Bovendien is hij ook betaalbaar met €79,99

Gebruiksgemak

Deze borstkolf vond ik best makkelijk in gebruik. Hij sluit goed af, je bedient hem met 4 knopjes en er zit een anti-terugstroom ontwerp op.

Kolfkracht

Omdat er 4 modi en 9 standen op zitten, is de kolfkracht zelf in te stellen. De laagste stand is voor het begin prima, maar je merkt wel dat je na een tijdje een hogere stand nodig hebt.

Grootte

De opvangcups zijn met 180 milliliter redelijk groot, hierdoor past er veel moedermelk in de opvangcups. De motor is daarnaast ook erg klein en past prima in je voedings-BH.

Discretie

Omdat de motor lekker klein is past hij perfect in je BH en zie je hem niet of nauwelijks met een T-shirt of blouse erover. Hij maakt daarnaast wel wat geluid, maar zelf ervaarde ik dat niet als storend.

Batterij

De batterij houdt het maximaal 4 uur vol, maar dat ligt aan het gebruik en de stand en modus waarin hij staat. Ook stopt het kolfapparaat elke 30 minuten automatisch voor meer comfort.

Hygiëne

De onderdelen van deze borstkolf moeten met de hand schoongemaakt worden. Dit is niet moeilijk, maar duurt wel wat langer dan als ze gewoon in de vaatwasser hadden gekund.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Philips Avent SCF398/11 dubbele borstkolf

kolfapparaat philips avent scf398 11 dubbele borstkolf​
Dit dubbele kolfapparaat heeft een handige pauzeknop voor als je de kolfstand aan wil passen of gewoon even pauze nodig hebt. Ook onthoudt het apparaat je laatst gebruikte stand en hoef je hem dus niet steeds opnieuw in te stellen. Voor €253,- schaf je hem aan.

Gebruiksgemak

Je bedient dit kolfapparaat met 3 knopjes op de motor/monitor. Je kiest uit 8 stimulatiestanden en 16 kolfstanden. Daarnaast werd ik blij verrast doordat het siliconen kussen in de opvang cup meebuigt, waardoor hij zich aan (bijna) elke tepel aanpast.

Kolfkracht

De kolfkracht stel je zelf in met de 8 stimulatie- en 16 kolfstanden. Zelf vond ik dat alle standen een prima kolfkracht hebben waarmee de comfortabelste stand goed in te stellen is.

Grootte

Het kolfapparaat van Philips weegt bijna 1,5 kilo, aan de zware kant, maar zeker niet storend. Wel is de monitor/motor redelijk klein en past hij prima in een voedings-BH.

Discretie

Doordat de motor erg slank is gebouwd en ook weinig geluid maakt, verberg je hem makkelijk. Hij past prima in je voedings-BH of in je broekzak.

Batterij

De batterij gaat maximaal 3 kolfsessies mee als hij 100% opgeladen is. Dat is gemiddeld, maar op sommige lange dagen van huis is een langere batterijduur prettig.

Hygiëne

Door het gesloten systeem blijft de slang naar de motor schoon. De andere onderdelen moeten helaas wel met de hand afgewassen worden. Zelf vond ik dit jammer voor de prijs die je betaalt.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Leuna Elektrische Borstkolf

leuna elektrische borstkolf​
Deze borstkolf heeft een schattig design, je krijgt er een extra kolf en e-book bij, daarnaast komen er ook draaidoppen met een speen voor op de opvangcups bij. Je betaalt €94,- voor deze enkele bostkolf van Leuna.

Gebruiksgemak

Je bedient dit kolfapparaat met de bijgeleverde monitor. Daarop zitten 3 knoppen voor het instellen van de 3 standen (massage, comfort en express) en 12 kolfstanden. Ook vond ik het fijn dat er 2 maten borstschilden meegeleverd worden, één van 24 mm en één van 28 mm. Wel is het jammer dat er maar 1 borst tegelijkertijd gekolfd kan worden.

Kolfkracht

De kolfkracht is dus zelf in te stellen met de monitor, hierdoor kies je de meest comfortabele stand zelf. In de express stand kolft het apparaat bijvoorbeeld wat sneller en sterker, in de comfortstand duurt het langer, maar voelt het prettiger.

Grootte

De monitor is ook hier weer erg handzaam en hij past in de meeste voeding-BH’s. De monitor is namelijk nog geen 20 cm groot.

Discretie

Omdat de monitor in je voedings-BH past, is hij al nauwelijks zichtbaar. Daarnaast maakt dit kolfapparaat ook eigenlijk geen echt hoorbaar geluid. Voor discretie is dit dus wat mij betreft een goed kolfapparaat.

Batterij

De batterij gaat minimaal 8 kolfsessies in de hoogste stand mee, wat gelijk staat aan 2 uur. Op de laatste stand worden dit 12 kolfsessies van 15 minuten.

Hygiëne

De batterij gaat minimaal 8 kolfsessies in de hoogste stand mee, wat gelijk staat aan 2 uur. Op de laatste stand worden dit 12 kolfsessies van 15 minuten.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Medela Swing Flex

borstkolf medela swing flex​
Dit tweede Medela kolfapparaat heeft een borstschild met een wijdere openingshoek, waardoor hij de melkkanalen niet samengedrukt worden. Ook imiteert deze borstkolf het zuiggedrag van je baby en voelt hij dus natuurlijk aan. Voor dit enkele kolfapparaat leg je €99,- neer.

Gebruiksgemak

Je bedient deze Medela borstkolf met de bijgeleverde monitor, daarop zitten 4 knoppen. De Medela Family app verbindt met je kolf en houdt je melkopslag en kolfsessies bij.

Kolfkracht

De kolfkracht voelt natuurlijk aan, dat komt doordat dit kolfapparaat de zuigkracht van een baby probeert na te bootsen. Voor de meeste moeders werkt dit goed. Heb je liever een sterkere zuigkracht? Dan is een borstkolf met eigen instellingen wellicht beter.

Grootte

De borstkolf zelf is redelijk groot en is niet fijn om te dragen onder kleding. De monitor/motor vond ik gemiddeld qua grootte, hij past in je achterzak, maar niet in je voedings-BH.

Discretie

Omdat dit kolfapparaat niet fijn is om onder kleding te dragen en de monitor ook alleen in je achterzak past, vind ik hem niet discreet. Ook heeft hij een redelijk hoorbaar geluid.

Batterij

Deze borstkolf werkt op AA-batterijen, hierdoor is niet goed in te schatten hoe lang hij het volhoudt. Wel wordt hij minder krachtiger wanneer de batterij bijna leeg raakt.

Hygiëne

De onderdelen van deze Medela borstkolf moeten met de hand schoongemaakt worden. Zelf vond ik dit jammer, aangezien de prijs voor een enkele borstkolf redelijk hoog is.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

NurtureGoods Dual Efficient borstkolf

nurturegoods dual efficient borstkolf​
Dit kolfapparaat van NurtureGoods heeft een luxe uitstraling, je krijgt er een gratis kolfdagboek bij en hij heeft een geheugenfunctie en een stille modus. Voor €129,- haal je dit kolfapparaat in huis.

Gebruiksgemak

Via het touchscreen scherm op de monitor bedien je deze borstkolf. Door de Dual Power motor is het mogelijk om beide borsten tegelijkertijd te kolven, wat tijd kan schelen. Wat me ook blij verraste was de tepel retractor, die helpt om omgekeerde op platte tepels te corrigeren.

Kolfkracht

Er zitten 9 kolfstanden op dit kolfapparaat waardoor je zelf de kolfkracht bepaalt. Daarnaast zit er een stimulatie- en een afkolfstand op.

Grootte

De kolven zelf zijn redelijk groot en hebben opvangbekers/-cups van 180 milliliter. De monitor/motor is klein en handzaam, die past dan ook prima in je voedings-BH.

Discretie

Omdat de kolven erg groot zijn, is het niet makkelijk om deze onder je kleding te dragen. Wanneer je wijde kleding aan hebt zou het wel kunnen, aangezien hij verder wel heel discreet is vanwege de kleine monitor en de stille modus.

Batterij

Deze borstkolf heeft een hele grote batterij en doe je dus meerdere dagen met een volle batterij (hierdoor is hij wel wat zwaarder dan andere kolven). Ook is er een batterij indicatie te zien op het scherm van de monitor.

Hygiëne

De onderdelen zijn makkelijk van elkaar af te klikken en zijn ook vaatwasserbestendig. De harde onderdelen zijn met kokend water goed te steriliseren.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Mammie Elektrische Borstkolf

mammie elektrische borstkolf​
Dit kolfapparaat is geschikt voor elke moeder vanwege de borstschildenverkleiner. Daarnaast is hij volledig draadloos en krijg je er een gratis e-book bij. Voor de dubbele set betaal je €129,-. Aan een enkele genoeg? Dan kost hij €74,95.

Gebruiksgemak

Je bedient deze borstkolven met 4 knopjes op de kolf zelf. Beide moeten wel apart aan- en uitgezet worden. Hij komt met 2 borstschilden van 27 mm en 2 verkleiners waardoor ze ook passen op 19, 21 en 24 mm). Daarnaast is de geheugenstand ook handig voor als je de perfecte stand hebt gevonden.

Kolfkracht

Deze borstkolf van Mammie heeft 9 verschillende snelheden, een massage- en stimulatiestand. De kolfkracht is dus helemaal zelf in te stellen. De massagestand gebruik je om pijn te verzachten en/of de bloedsomloop en melkproductie te stimuleren. De stimulatiestand is een combinatie tussen de kolf- en massagestand.

Grootte

De kolven zijn niet groot, helemaal niet als je je bedenkt dat de monitor en motor ook in de kolf is verwerkt. Ze wegen dan ook maar 260 gram per stuk. De opvangcups zijn niet heel groot, dus dat is aan het einde even opletten.

Discretie

Omdat ze volledig draadloos en helemaal niet groot zijn, passen ze makkelijk in een voedings-BH. Ook het geluid is maximaal 50 dB, en dus alleen hoorbaar als je er echt op let.

Batterij

Met een volle batterij kan de kolf ongeveer 100 minuten worden gebruikt, dat is niet heel lang, maar is prima om een aantal kolfsessies mee te doen. Zeker omdat beide borstkolven een aparte batterij hebben. Het opladen van 0 naar 100% duurt ongeveer 120 minuten.

Hygiëne

De onderdelen zijn vrij simpel los te maken, wel moet je ze met de hand afwassen. Ze zijn dus niet vaatwasserbestendig.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Vulpes Goods BabyCare Handsfree borstkolf

vulpes goods babycare handsfree borstkolf​
Deze draadloze borstkolf heeft ontzettend veel standen, is draadloos, komt met 3 verschillende borstschilden, gratis e-book en 60 moedermelk bewaarzakjes. Een doos vol dus. Dit kost je dan wel €139,95. Er is ook een enkele variant beschikbaar voor €75,95.

Gebruiksgemak

Deze kolven zijn, net zoals de vorige van Mammie, apart te bedienen met 3 knopjes aan de bovenkant. Hij komt met 3 maten borstschilden (19, 21 en 24 mm), waardoor hij door eigenlijk elke moeder wel te gebruiken is.

Kolfkracht

De kolfkracht kies je zelf met 21 standen in 4 modi. De modi zijn: 2in1 modus (combinatie van massage en krachtig pompen (6 sterktes)), stimulatiemodus (zwakke zuigkracht en hoge frequentie (5 sterktes)), expressie modus (sterke pompkracht op een lage snelheid (6 sterktes) en de dubbele frequentie modus (de kolfkracht gaat van zwak naar sterk (4 sterktes).

Grootte

De kolven zijn helemaal niet groot en passen prima in je voedings-BH. Ook hier zit de monitor en de motor in de kolf verwerkt omdat ze draadloos zijn. De opvangcups zijn daardoor niet heel groot.

Discretie

Omdat ze draadloos en klein zijn, zijn ze prima in je voedings-BH te plaatsen. Ook hoor je maximaal 40 dB. Dit kolfapparaat is dus zeker discreet.

Batterij

De batterij houdt het op volle sterkte maximaal 2,5 uur vol. Omdat beide kolven apart geladen en gebruikt moeten worden, is dit dus genoeg tijd. Het opladen van de kolf van 0 naar 100% duurt zo’n 3,5 uur.

Hygiëne

Helaas zijn ook hier de onderdelen niet vaatwasser bestendig en moeten ze dus met de hand afgewassen worden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf

koalaa pro dubbele elektrische borstkolf​
De laatste borstkolf in deze lijst is die van Koalaa. Hij boosts een natuurlijke manier van zuigen na, komt met drinkspeen en drinkflessen voor het goed opslaan van je moedermelk en ook hier krijg je een handig e-book. Je betaalt hier €99,- voor.

Gebruiksgemak

Dit kolfapparaat bedien je met verschillende knopjes op de monitor. Hiermee bepaal je de stand en de zuigkracht. Wat ik fijn vond, is dat je dit voor beide kolven apart instelt. Het is wel goed om te weten dat de kolven die aan beide kanten te gebruiken zijn, maar om en om kolven en dus niet tegelijkertijd.

Kolfkracht

De kolfkracht is ook hier weer zelf in te stellen. Dat doe je met 9 zuigkrachtniveaus en 3 standen (stimulatie modus, kolfmodus en natuurlijke modus).

Grootte

De kolven met opvangcups zijn moeilijk onder je kleding te gebruiken vanwege de grote opvangbekers. Het kolfapparaat weegt daarbij ruim een kilo.

Discretie

Omdat de opvangbekers vrij groot zijn passen ze niet onder je kleding. Ook de monitor/motor heeft geen clip waaraan je hem aan je broek hangt.

Batterij

De batterij gaat ongeveer 1,5 uur in totaal mee, waarmee hij een aantal kolfsessies te gebruiken is. Wel zou ik hem dagelijks opnieuw opladen om er zeker van te zijn dat hij de volgende dag niet leeg raakt.

Hygiëne

De opvangbekers en drinkbekers zijn hittebestendig en kunnen dus prima in de vaatwasser. De andere onderdelen moeten wel met de hand gewassen worden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een kolfapparaat?

Het belangrijkste is denk ik het zuigritme en de zuigkracht. Sommige moeders vinden het fijn om zelf de zuigkracht aan te passen, en sommige moeders hebben het liefst een natuurlijke zuigkracht. Dit is dus een ding om op te letten bij het kopen van een borstkolf.

Ook de batterijduur is een eigenschap om op te letten. Ben je van plan het kolfapparaat mee te nemen naar werk of een dagje weg? Dan is een lange batterijduur handig. Ook de discretie of grootte van het kolfapparaat is dan een ding om op te letten.

Welk kolfapparaat kolft het beste mijn moedermelk?

Dit verschilt natuurlijk per gebruik. Gebruik je hem voor een dagje weg of tijdens je werk? Dan is een handsfree kolfapparaat het beste. Zo heb je de Evlie stride Double of Medela Freestyle Hands-Free. Deze zijn vooral handig voor als je een zittend beroep hebt of niet veel hoeft te bewegen.

Vulpes Goods BabyCare Handsfree borstkolf of de Mammie Elektrische Borstkolf zijn een uitkomst voor als je veel beweegt en veel discretie wil tijdens het kolven.

Voor wanneer je vooral thuis kolft, discretie je niet veel uitmaakt of je makkelijk privacy kan opzoeken, zou ik de NurtureGoods Dual Efficient borstkolf aanraden. Deze is makkelijk in gebruik, heeft grote opvangbekers, heeft een geheugenstand en de tepelreactor corrigeert je tepel bij het kolven.

F.A.Q.

Wanneer heb je een kolfapparaat nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin je een kolfapparaat nodig zou kunnen hebben. Zo zou je er een nodig kunnen hebben omdat je niet altijd in de buurt bent wanneer je baby melk nodig heeft, je melkproductie komt niet goed op gang of omdat je baby niet genoeg zuigkracht heeft bijvoorbeeld.

Welke borstkolfsystemen zijn er?

Je hebt 2 verschillende systemen.

1. Bij een gesloten systeem zit er een filter in de kolf die ervoor zorgt dat de moedermelk en condens niet in de slang en/of de motor komen.

2. Bij een open systeem zit er geen filter in de kolf en kan er dus wel moedermelk of condens in de slang en de motor komen. Deze kolven moet je goed recht houden om dit te voorkomen, maar zijn meestal wel goedkoper.

Wat is het verschil tussen een enkel en een dubbel kolfapparaat?

Met een enkel kolfapparaat kolf je de borsten om de beurt, met een dubbel kolfapparaat heb je de mogelijkheid om beide borsten tegelijkertijd af te kolven.

Let er wel op: bij sommige dubbele kolfapparaten gaat dit alsnog om en om, zoals bij de Koalaa Pro Dubbele Elektrische Borstkolf.