Wat is de beste e-reader?

Wat is de beste e-reader?

Ben je op zoek naar een fijne e-reader? Tegenwoordig zijn er heel veel fijne e-readers op de markt. Maar waar moet je op letten tijdens het aanschaffen van een e-reader? En welke e-readers raden wij aan?

Waarom een e-reader?

Een e-reader heeft meerdere voordelen. Zo weten we allemaal dat een boek lezen voor het slapen gaan niet altijd ideaal is. Het nachtlampje doet niet goed zijn werk of is storend voor je partner. Met een e-reader heb je hier geen last van. Het licht wat er van de tablet af komt is in te stellen tot een zachtere modus wanneer je nog even wilt lezen voor het slapen gaan.

E-reader vs boek

De echte leesfanaten onder ons weten dat elke keer een nieuw boek aanschaffen best prijzig is. Al heb ik liever een paperback in mijn handen, een tablet met 1.000 van mijn favoriete verhalen erop wint het dan al snel.

Onderzoeksgegevens

8

e-readers getest

12

Bestede uren

1

Onderzocht product

Waar moet je op letten als je een e-reader koopt?

Sinds de eerste e-reader uitkwam in 2007, is er veel veranderd aan de efficiëntie van deze lees-tablets. Tegenwoordig heb ik dan ook een lijstje met punten waar de ideale e-reader aan moet voldoen.

Gewicht

Bovenaan dit lijstje staat stipt op 1: het gewicht van de e-reader. Net als ik zit jij waarschijnlijk niet te wachten op lamme armen wanneer je net in een spannend verhaal zit. Ook wanneer je de e-reader mee wilt nemen is het fijn als deze niet teveel weegt. Een lichtgewicht e-reader is dus echt een pré.

Scherm

Op nummer 2 heb ik het scherm van de e-reader. Is de resolutie goed? Welk licht geeft de e-reader af? Qua resolutie wordt tegenwoordig 300 ppi aangeraden door veel e-reader gebruikers. Wat ik zelf fijn vind aan het licht van een e-reader, is als je het blauw licht kunt uitschakelen. Zo blijft er een warm-geel licht over, waar je makkelijker van in slaap valt. Wel zo fijn als je nog even leest voor het slapen gaan.

Opslag

Je kunt je wel voorstellen dat als je meer dan 1.000 boeken kunt downloaden, dit gepaard gaat met een grote opslag. De standaard voor een goede e-reader is tegenwoordig een opslag van circa 8 GB.

Lay-out

Iedereen heeft een voorkeur voor een bepaald scherm of lettertype. Goede e-readers hebben een optie waarbij je andere soorten fonts kunt kiezen. Ook is het fijn als je de letters kunt vergroten of verkleinen naar keuze.

Waterdicht

Ga je even lezen in bad, op het strand of bij het zwembad? Papier droogt zo weer op, een e-reader niet. Veel e-readers kunnen niet tegen water. Goed om daar op te letten dus. Dit wordt aangegeven met een IPX certificering.

e-reader

Wat is de beste e-reader?

Met zoveel concurrentie op de markt is het een zoektocht om een e-reader te vinden die naar wens is. Daarom heb ik een aantal fijne e-readers voor je op een rijtje gezet.

Kindle Oasis

Het merk Kindle was het eerste merk dat uitkwam met een e-reader. De Kindle Oasis is in 2023 bekroond tot beste e-reader van dat jaar. De e-reader beschikt over een 7 inch scherm met 300 ppi.

Je hebt de keuze tussen twee kleuren: grafiet en goud. Ook is er een optie tussen de grootte van de opslag. Zo is er te kiezen tussen 8 GB en 32 GB. Beide opties werken op Wi-Fi verbinding. Voor de 32 GB optie is er een optie voor 4G.

De Kindle Oasis heeft een instelbare warme lichtkleur, wat dus fijn is voor het slapen gaan. Het scherm van de Kindle Oasis is te personaliseren wat betreft lettertype en letter grootte. Je hebt met deze e-reader toegang tot miljoenen boeken. Ook is de e-reader waterdicht (IPX8). De Kindle Oasis heeft een gewicht van 188 gram.

kindle oasis

Kindle Paperwhite (Signature edition)

Met de Kindle Paperwhite heb je een fijne e-reader met een 6,8 inch scherm en een 300 ppi reflectievrije display. Deze e-reader is verkrijgbaar met een opslag van 16 GB en 32 GB. De optie van 32 GB is draadloos op te laden.

De schermverlichting van de Kindle Paperwhite past zich automatisch aan je omgeving aan. Deze verlichting is ook handmatig aan te passen naar wens. Zo heb je ook een optie tot warm licht.

Ook deze Kindle is waterdicht (IPX8). De Kindle Paperwhite heeft een gewicht van 207 gram.

kindle paperwhite

Kobo Libra 2

De Kobo Libra 2 heeft een schermgrootte van 7 inch en een resolutie van 1680 x 1264 pixels. De e-reader is verkrijgbaar in een wit en zwarte kleur en heeft een opslag van 32 GB.

Wat leuk is aan de Kobo Libra 2 is dat deze een ingebouwde mediaspeler heeft en een Bluetooth ondersteuning. Hierdoor is het ook mogelijk om audioboeken af te spelen.

De Kobo Libra 2 is waterdicht (IPX8). Het schermlicht van de e-reader is aan te passen naar geellicht. Tijdens zonnige dagen heb je geen last van weerkaatsing door het matte scherm. Ook is het lettertype en lettergrootte van de tekst aan te passen.

koba libra 2

Kobo Nia

De Kobo Nia is de perfecte optie voor mensen die graag voor het eerst een e-reader willen proberen. De Kobo Nia heeft een opslag van 8 GB, wat gelijk staat aan 6.000 boeken. De e-reader heeft een 6 inch scherm en een resolutie van 1024 x 758 pixels. De Kobo Nia is niet waterbestendig en heeft een gewicht van 172 gram.

Met de Kobo Nia kan je kiezen tussen 11 verschillende lettertypen en 50 lettergroottes. Wat daarnaast is aan te passen zijn de paginamarges, regelafstand en pagina-invulling. Daarnaast is het mogelijk om notities te maken tijdens het lezen.

kobo nia

Wat vinden anderen van deze e-readers?

Nu je mijn favoriete e-readers weet, ben je wellicht nieuwsgierig wat anderen van deze e-readers vinden.

Op Amazon wordt de Kindle Oasis beoordeeld met 4,1 sterren uit de 118 beoordelingen en de Kindle Paperwhite met een 4,4 uit de 198 beoordelingen.

Op Bol.com wordt de Kobo Libra 2 beoordeeld met 4,7 sterren uit de 472 beoordelingen en de Kobo Nia met 4,1 sterren uit de 378 beoordelingen.

Fleur schrijft graag over gadgets die ze zelf ook al heeft gebruikt. Fleur houdt bovendien erg van schrijven en kan zo haar passie voor gadget perfect combineren.