Wat is een IP-certificaat?

wat is een ip certificaat

Wat is een IP-certificaat? Je hebt het vast wel eens bij de aanschaf van een elektrisch apparaat gezien: een IP-certificaat. Grote kans dat je niet helemaal weet waar deze code voor staat en wat het zegt over het product wat je wilt gaan aanschaffen. Hieronder vind je alle informatie over IP-codes die je nodig hebt.

Waar staat IP voor?

IP staat simpelweg voor Ingress Protection. Oftewel de beschermingsgraad van een product. Deze bescherming is voor twee aspecten: stof of water.

Waar staat de X in IPX voor?

Achter de IP staan vaak twee cijfers. Het eerste cijfer geeft aan hoe stofbestendig het product is en het tweede cijfer geeft de waterdichtheid aan. Soms wordt een van de twee cijfers vervangen door een X. Wanneer dit het geval is, geeft dat aan dat er geen data bekend is over de stof- of waterdichtheid van het product.

Waarvoor is een IP-certificaat?

Een IPX-certificaat geeft aan hoe goed het product tegen water en stof kan. De waterdichtheid van een product is opgedeeld in een aantal codes. Deze codes zijn hieronder bij IPX classificatiecodes te checken.

Wanneer krijgt een product een IP-certificaat?

Een product wordt, voordat het daadwerkelijk op de markt komt, getest op water- en stofdichtheid. Aan de hand van deze data krijgt een product een IP-certificering.

ingress protection

Het IP-classificatie code overzicht

Wanneer je bijvoorbeeld een paar oordopjes aanschaft, is de kans groot dat je een IP-code in de beschrijving van het product ziet staan. Wat houdt deze code dan precies in? Hieronder vind je een overzicht van alle IP-certificatie codes die een product kan bemachtigen.

IP waterdichtheid

IPX1: Het product is druppel dicht. Dit betekent dat het product niet beschadigd zal raken door verticale druppels.

IPX2: Het product is druppel dicht. In dit geval raakt het product niet beschadigd door druppels die vallen vanaf een hoek van 15 graden.

IPX3: Het product is spatdicht. Het product zal niet stuk gaan van besproeiing (10 L/min) onder de hoek van -60 tot 60 graden.

IPX4: Het product is plensdicht. In dit geval raakt het product  niet beschadigd door besproeiing (10 L/min) onder welke hoek dan ook.

IPX5: Het product is sproeidicht. Het product beschadigt niet wanneer je het voor drie minuten lang op drie meter afstand besproeit (12,5 L/min).

IPX6: Het product is waterbestendig. Het product kan voor drie minuten lang vanaf drie meter afstand bespoten worden (100L/min).

IPX7: Het product is dompeldicht. Wanneer je het product tot 30 minuten lang onder dompelt in water tot een meter diep, beschadigt het niet. De temperatuur van het water en eventuele omstandigheden spelen hierbij wel een rol.

IPX8: Het product is waterdicht. Bij deze classificatie maakt het niet uit hoe lang je het product onderdompelt in water tot een meter diep. Wederom spelen de temperatuur en omstandigheden mee.

IPX9: Het product is vochtdicht. Wanneer de vochtigheidsgraad meer dan 90% is blijft het product in tact. Ook is het product te besproeien zonder  beschadigd te raken.

computer bij het water

IP stofbestendig

IP0X: Het product is niet beschermd tegen enige vorm van stof.

IP1X: Het product is beschermd tegen stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes moeten gelijk of groter zijn dan 50 mm.

IP2X: Het product is beschermd tegen stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes moeten gelijk of groter zijn dan 12 mm.

IP3X: Het product is beschermd tegen stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes moeten gelijk of groter zijn dan 2,5 mm.

IP4X: Het product is beschermd tegen stofdeeltjes. Deze stofdeeltjes moeten gelijk of groter zijn dan 1 mm.

IP5X: Stofvrij. Het product is genoeg beschermd tegen stofdeeltjes dat het de werking van het product niet hindert.

IP6X: Volledig stofdicht. Het product heeft een volledige bescherming tegen welke vorm van stof dan ook.

Fleur schrijft graag over gadgets die ze zelf ook al heeft gebruikt. Fleur houdt bovendien erg van schrijven en kan zo haar passie voor gadget perfect combineren.