Beste steelstofzuiger

beste steelstofzuiger review

Elk jaar komen er nieuwe en betere steelstofzuigers op de markt waardoor het lastig is om de juiste te kiezen. Ik heb er 10 getest en vergeleken. Ze staan hieronder in een lijst met de beste steelstofzuigers van 2023.

Onderzoeksgegevens

10

Geteste steelstofzuigers

9

Uren gestofzuigd

11

Bekeken expert reviews

De beste steelstofzuiger

Er zijn ontelbaar veel steelstofzuigers op de markt. Ze verschillen in accuduur, gewicht, geluid, prijs, zuigkracht en ga zo maar door. Ik testte 10 verschillende steelstofzuigers en hieronder lees je mijn bevindingen en mijn eerlijke mening.

Phillips SpeedPro Max

phillips speedpro max gewicht

Ik schreef eerder een review over deze steelstofzuiger. Deze Phillips SpeedPro Max vind ik een van de beste steelstofzuigers op de markt. Hij heeft een fraai design, een lange accuduur en een hoge zuigkracht. Je legt hier dan wel €429,- euro voor neer.

Standen

Deze steelstofzuiger van Phillips heeft 3 verschillende standen. Met de eerste stand zuig je de loszittende kruimels en stofjes makkelijk van de vloer, je kan deze stand vergelijken met een kruimeldief. 

De tweede stand is ideaal voor het stofzuigen van je hele huis, de vastzittende stofjes komen hiermee los. De turbostand (derde stand) gebruikte ik altijd voor het stofzuigen van mijn vloerkleden.

Accuduur

Deze accu houdt het maximaal een uur vol op de laagste stand. Wanneer je de turbostand gebruikt gaat hij sneller leeg in maximaal 30 minuten. Je kan dit overigens wel goed bijhouden door het display met het batterijpercentage.

Gewicht

Deze steelstofzuiger weegt zo’n 2,7 kilo met een lege opslag. Dit is de 30 minuten of het hele uur makkelijk vol te houden.

Opslag

De opslag van deze steelstofzuiger vond ik aan de kleine kant. Er past ongeveer 0,5 liter in en als je hem een uur gebruikt moet je hem hierna wel echt legen.

Geluidsniveau

De Phillips SpeedPro Max produceert maar liefst 84 decibel, daarmee valt hij onder de categorie van de luidste stofzuigers. Ter vergelijking: 84 dB is evenveel als een voorbijrazende trein of een zware vrachtwagen die voorbij rijdt.

Accessoires

Naast de standaard zuigmond (met ledverlichting) krijg je nog 3 accessoires en een wandoplader. Je krijgt er een zachte afstofborstel, kierenzuigmond en een turboborstel bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Dyson V8 Origin

dyson v8 origin​ steelstofzuiger

Dyson staat natuurlijk bekend om de draadloze steelstofzuigers. Deze V8 Origin steelstofzuiger heeft een anti-klit technologie om vastzittende haren te voorkomen en heeft daarbij ook nog eens een mooi design. Hier betaal je dan wel €329,- euro voor.

Standen

Op deze steelstofzuiger van Dyson zitten 2 standen. Beide standen hebben een goede zuigkracht, maar de turbostand bewijst dat nog eens extra. Met deze stand glijdt ook vastgeplakt vuil de opslag in.

Accuduur

De accuduur verschilt ontzettend per stand. Met de laagste stand houdt de steelstofzuiger het maximaal 40 minuten vol. In de turbostand is het maar 7 minuten.

Gewicht

Met 2,5 kilo weegt deze steelstofzuiger van Dyson niet veel. Begrijpelijk dus dat je het de 40 minuten wel volhoudt (en de 7 minuten al helemaal).

Opslag

De opslag van de Dysion V8 Origin is iets meer dan een halve liter: 0,54 L. Ook deze steelstofzuiger moet dus vaak geleegd worden.

Geluidsniveau

Het geluid van deze draadloze stofzuiger is te vergelijken met een scheerapparaat of een föhn. De steelstofzuiger produceert namelijk een decibelniveau van 75 dB, dat is te doen.

Accessoires

Schaf je deze Dysion V8 Origin aan? Dan schaf je ook 3 accessoires en een muurlaadstation aan. De accessoires zijn een kierenzuigmond, 2in1 zuigmond (zuigmond + afstofborstel) en een opzetstuk voor moeilijk bereikbare plekken. De opzetstukken zijn niet per se geschikt voor dierenharen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Samsung Jet 70 Turbo

samsung jet 70 turbo​ steelstofzuiger
Deze steelstofzuiger van Samsung heeft een grote opslag, is licht in gewicht en is geschikt voor alle soorten dierenhaar. Je betaalt €289,- euro voor deze draadloze stofzuiger en dat geeft hem wat mij betreft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Standen

Deze Jet 70 Turbo steelstofzuiger heeft 3 standen. De eerste twee standen zijn voor het normale gebruik met kruimels, stof en losse haren. De derde stand is de turbostand, hiermee maak je je vloerkleden schoon of je bank dierenhaar vrij.

Accuduur

In de laagste stand gaat deze steelstofzuiger 40 minuten mee, in de turbostand is dit echter maar 5 minuten. Wel kan je voor €199,- euro een extra accu aanschaffen, hij is namelijk verwisselbaar. Hiermee verdubbel je de accutijd.

Gewicht

Het gewicht van deze steelstofzuiger is 2,6 kilo. Hij sluit zich dus mooi aan bij de twee steelstofzuigers hierboven.

Opslag

De opslag van deze Samsung Jet 70 Turbo is groter dan gemiddeld: 0,8 liter. Hiermee hoef je niet elke stofzuigbeurt de opslag te legen.

Geluidsniveau

Met 86 dB is dit de luidste steelstofzuiger in deze lijst. Het geluid is te vergelijken met het geluid in een club of popconcert.

Accessoires

Wanneer je de Samsung 70 Jet Turbo aanschaft krijg je er ook een 2-in-1 zuigmond (zuigmond en afstofborstel), een kierenzuigmond en een zachte afstofborstel bij, naast de wandoplader.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Rowenta X-Force Flex 14.60 RH9959

rowenta x force flex 14.60 rh9959​ steelstofzuiger
Deze steelstofzuiger van Rowenta is zoals de naam al verklapt, flexibel. Hij is dus ideaal voor onder de bank of kast. Deze steelstofzuiger bestuur je via een digitaal display en dit geeft hem samen met de zwarte kleur, een enorm strakke en futuristische uitstraling. Voor dit alles leg je wel €399,- euro neer.

Standen

Deze steelstofzuiger heeft de meeste standen in deze lijst tot nu toe, het zijn er namelijk 5. Je selecteert er een via het display wat ik net al benoemde. De boost-modus (de vijfde stand) zet je aan door op aan rode hendel in het handvat te trekken.

Accuduur

Op de laagste stand gaat de accu meer dan een uur mee (70 minuten) en dat is aardig wat voor een steelstofzuiger. In de hoogste stand houdt de accu het maar 10 minuten vol. Een aardig verschil dus.

Gewicht

Deze steelstofzuiger weegt 3,2 kilo en dat ligt toch redelijk zwaar in je hand. Zeker als je hem laag gebruikt (zoals onder de kast) is het lastig vol te houden.

Opslag

Er past 0,9 liter in de opslag van deze Rowenta X-Force Flex steelstofzuiger. Dat is aardig wat, ik vond het heel fijn om niet constant de opslag te checken.

Geluidsniveau

Net als de Phillips SpeedPro Max heeft deze steelstofzuiger van Rowenta een decibelniveau van 84 dB. Dat is dus erg luidt, en zeker als je hier 70 minuten mee stofzuigt.

Accessoires

Deze steelstofzuiger komt met maar liefst 6 accessoires waarvan er 2 een zachte afstofborstel zijn. Daarnaast krijg je naast de wandoplader en een extra filter, een kierenzuigmond, meubelzuigmond, mini turboborstel (voor dierenharen) en een combi borstel bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Dyson V15 Detect Absolute

dyson v15 detect absolute​ steelstofzuiger

De tweede Dyson steelstofzuiger in deze lijst stelt de zuigkracht automatisch aan op het vloertype, laat informatie zien via een modern LCD scherm en heeft handige groene ledverlichting waarin je moeilijk zichtbare stofjes ziet. Handig, maar kost wel €649,- euro.

Standen

De V15 Detect Absolute steelstofzuiger heeft 3 standen: eco, medium en boost. Elk van deze standen hebben prima zuigkracht. Met de booststand zuig je je bank of vloerkleden weer stofvrij.

Accuduur

In de eco stand houdt deze steelstofzuiger het zo’n 60 minuten vol. In de boost stand wordt dat verminderd naar maar 5 minuten. Hopelijk heb je dus niet veel grote vloerkleden of banken.

Gewicht

Met een gewicht van 3,1 kilo ligt ook deze draadloze stofzuiger erg zwaar in je hand. Hiermee is laag stofzuigen of bijvoorbeeld je trap stofzuigen erg zwaar en misschien niet lang vol te houden.

Opslag

De opslag van deze Dyson steelstofzuiger is redelijk groot en dat is fijn. Er gaat ongeveer 0,8 liter in, als je dus soms vergeet je opslag te legen is zo’n opslag dus ideaal.

Geluidsniveau

Deze Dyson V15 Detect Absolute heeft een decibelniveau van 75 dB op een meter afstand. Dit is luid, maar zeer te doen. Zeker als je het vergelijkt met de andere steelstofzuigers in deze lijst.

Accessoires

Dyson levert deze steelstofzuiger met 4 extra opzetstukken. Dit zijn naast de zuigmond met digitale motor een parketborstel (met lichtstraal), kierenzuigmond, klitvrije borstel en een 2-in-1 borstel (zuigmond + afstofborstel). Ook krijg je er een accessoireklem en oplaadstation bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

AEG AP81A26COM 8000 ULTIMATE

aeg ap81a26com 8000 ultimate​ steelstofzuiger
Deze steelstofzuiger van AEG heeft een chique uitstraling door de beige gouden kleur. Hij is ideaal voor houten vloeren en zuigt de vacht van je huisdieren moeiteloos op door de verschillende accessoires die meegeleverd worden. Hier betaal je dan wel €449,- euro voor.

Standen

Deze draadloze steelstofzuiger heeft 4 standen, de staan aangegeven als low, medium, high en auto. Ik vond dat ze allemaal een prima zuigkracht hebben, waar de automatische stand (auto) het meest geschikt is voor de algemene stofzuigronde door je hele huis.

Accuduur

In de laagste stand (low), houdt de accu van deze steelstofzuiger het een uur vol. In de hoogste stand is dit maar 5 minuten. De gemiddelde accuduur op de automatische stand is zo’n 35 minuten.

Gewicht

Als je deze AEG steelstofzuiger uit zijn houder tilt, til je ongeveer 2,9 kilo op. Dat is een gemiddeld gewicht, maar kan bij een grote schoonmaakklus toch zwaar gaan aanvoelen.

Opslag

Er past maximaal 0,4 liter aan vuil in de opslag. Dat viel mij toch wel behoorlijk tegen, aangezien e zuigkracht van stofzuigers minder wordt als de opslag vol zit. Het is dus constant opletten of de opslag al vol zit bij deze steelstofzuiger.

Geluidsniveau

Met een niveau van 79 dB op een meter afstand is deze steelstofzuiger absoluut niet de luidste in deze lijst. Het is voor de kleine stofzuigbeurten dus prima te doen, maar na een uur ben zijn je oren toch best moe.

Accessoires

Er komen best veel extra opzetstukken mee in de doos met deze steelstofzuiger, wel geteld 6. Dit zijn 2 afstofborstels, een borstel voor bovenop, een parketborstel, turboborstel en een kierenzuigmond. Daarnaast krijg je er een verstelbaar tussenstuk en het oplaadstation bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Bosch Unlimited Serie 7 BBS712A

bosch unlimited serie 7 bbs712a steelstofzuiger
Ook deze steelstofzuiger heeft een handige knik in de stang waardoor laag stofzuigen heel makkelijk gaat, daarnaast past hij zich aan de ondervloer aan. Ook grote stofzuigbeurten is geen probleem, vanwege de extra accu die je erbij krijgt. Deze steelstoofzuiger heeft een prijs van €329,- euro.

Standen

Er zitten 3 standen op deze draadloze stofzuiger van Bosch. Elke stand heeft eigenlijk de zuigkracht die je erbij verwacht. De eerste stand is ideaal voor kruimels, de tweede voor de normale stofzuigrondes en de derde voor het hardnekkige vuil in je huis.

Accuduur

In de hoogste stand heeft de accu een maximale tijd van 10 minuten. In de laagste stand is dat 40 minuten. Zoals ik eerder zei, er wordt een extra accu meegeleverd. Als die opgeladen is, kan deze steelstofzuiger dus dubbel zo lang stofzuigen.

Gewicht

Met een lege opslag weegt deze Bosch Unlimited steelstofzuiger ongeveer 2,3 kilo. Dat is prima te doen, ook omdat ik lekker in je hand ligt.

Opslag

Het gewicht verschilt niet veel met een volle opslag. Er kan niet veel in, maar 0,3 liter. Dit vind ik zelf toch echt te weinig. Zeker omdat de zuigkracht met een volle opslag dan sneller verminderd.

Geluidsniveau

Deze steelstofzuiger doet aardig zijn best om alle stofjes en kruimels op te zuigen en dat laat hij merken. Hij produceert een geluid van 85 dB, dat is dus ontzettend luid.

Asseccoires

Naast de gemotoriseerde zuigmond krijg je er 3 extra opzetstukken bij. Dit zijn een kierenzuigmond, combiaccessoire (zuigmond + afstofborstel) en een matrasborstel. Ook krijg je er dus een extra accu bij en het oplaadstation.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Auronic steelstofzuiger

auronic steelstofzuiger
Deze Auronic steelstofzuiger is een mooi instapmodel met een vriendelijke prijs van €89,99 euro. Hij beweegt soepel over de vloer, is licht van gewicht en is perfect voor je houten vloer.

Standen

Er zitten 2 standen op deze steelstofzuiger, een hoge stand en een lage stand. En precies zoals de namen zeggen, heeft de ene stand een hogere zuigkracht dan de andere stand.

Accuduur

In de lage stand houdt deze steelstofzuiger het een half uur vol, in de hoge stand is dit precies de helft met 15 minuten. Wel vind ik de hoge stand qua zuigkracht pas genoeg voor de normale stofzuigbeurten. Het is dus een steelstofzuiger voor naast je normale stofzuiger.

Gewicht

Met 1,8 kilo weegt deze stofzuiger niet veel, je beweegt hem daardoor makkelijk door je huis heen en hij ligt niet zwaar in je hand.

Opslag

In de opslag past 0,5 liter aan vuil. Dit is over het algemeen niet veel, maar na een half uur zit hij zeker nog niet vol. Ook verwachtte ik voor deze prijs geen enorme opslag.

Geluidsniveau

Met 75 dB op een meter afstand heeft deze steelstofzuiger van Auronic een gemiddeld geluidsniveau. Ze adverteren met een stil geluid, maar hij klinkt naar mijn mening als een normale (steel)stofzuiger.

Asseccoires

Auronic levert deze steelstofzuiger met 2 extra opzetstukken, een harde borstel (voor je tapijt) en een zachte borstel (voor harde vloeren). Daarnaast krijg je er ook een wandoplader, extra HEPA filter en een extra borstel bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Miele Triflex HX2

miele triflex hx2​ steelstofzuiger
Bij deze steelstofzuiger van Miele ontvang je ook een extra accu voor dubbel zoveel stofzuigplezier. Hij heeft een behoorlijk prijskaartje van €679,- euro, maar daarvoor krijg je wel veel handige accessoires en een goede accu die het lang volhoudt.

Standen

Deze draadloze steelstofzuiger heeft 3 standen waar de zuigkracht goed mee te reguleren is. De derde stand gebruikte ik vaak voor mijn vloerkleden of het stofzuigen van de bank. De eerste twee standen zijn goed voor de dagelijkse of wekelijkse stofzuigronde door je huis.

Accuduur

Zoals ik net al zei is de accuduur erg lang, maximaal 120 minuten om precies te zijn. Dat is dus ruim voldoende om je hele huis te stofzuigen. De accu houdt het op de hoogste stand maximaal 14 minuten vol. Tijdens het stofzuigen zie je dat ook makkelijk door het batterijpercentagebalkje op de voorkant van de steelstofzuiger.

Gewicht

Deze Miele steelstofzuiger is met ruim 3,6 kilo behoorlijk zwaar, zeker als je 120 minuten lang wil stofzuigen. De grote accu kan hier een verklaring voor zijn.

Opslag

Voor het formaat en gewicht van deze steelstofzuiger had ik een grote opslag verwacht, maar helaas heeft deze van Miele er een van maar 0,5 liter. Dat is in principe gemiddeld, alleen met een grote accuduur is het ook fijn als er een grote opslag bijkomt.

Geluidsniveau

Deze draadloze stofzuiger produceert zo’n 77 dB op een meter afstand, dat is hard, maar niet harder dan andere stofzuigers. Ik zou zeggen dat het geluidsniveau naar verwachting is.

Accessoires

Zoals ik eerder benoemde komt deze steelstofzuiger met veel accessoires, 5 hiervan zijn opzetstukken. Dit zijn een turboborstel, meubelzuigmond, kierenzuigmond, turbozuigmond en een zachte afstofborstel. Daarnaast krijg je er ook een wandoplader, accessoirehouder en een extra accu bij.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Phillips Aqua Plus Series 8000 XC8349/01

phillips aqua plus series 8000 xc8349 steelstofzuiger
Voor €499,- euro haal je deze steelstofzuiger en dweil in een van Phillips in huis. Hij zuigt het stof op en je dweilt met het speciale opzetstuk daarna je hele huis spik en span.

Standen

Op deze Phillips Aqua Plus steelstofzuiger zitten 3 standen: laag, middel, en turbo. De zuigkracht is eigenlijk wel vergelijkbaar met deze standen. De turbo stand gebruikte ik het meest voor het weghalen van dierenharen of het stofzuigen van mijn vloerkleden.

Accuduur

Deze steelstofzuiger heeft een relatief hoge accuduur met maximaal 80 minuten op de laagste stand. In de turbo stand hield de accu het 28 minuten vol, en dat verraste mij heel positief.

Gewicht

Je moet wel 80 minuten een gewicht van 3 kilo meeslepen. Het is niet de zwaarste steelstofzuiger in deze lijst, maar hem 80 minuten in een hand meeslepen is geen makkelijke klus.

Opslag

De opslag vond ik gemiddeld, met 0,6 liter. Het is prima, maar zelf zou ik altijd een steelstofzuiger willen met een grotere opslag.

Geluidsniveau

Deze Phillips steelstofzuiger heeft een hard geluid met 84 dB. Dat is zoals ik eerder benoemde vergelijkbaar met een voorbijrazende trein.

Accessoires

Deze steelstofzuiger komt met maar liefst 8 opzetstukken, waarvan er 2 bedoeld zijn voor het dweilen. Daarnaast krijg je er ook een combizuigmond, turboborstel, kierenzuigmond en een zachte borstel bij. De wandoplader, flexibel verlengstuk en een extra HEPA filter mogen ook niet ontbreken.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waarom een steelstofzuiger

Het grootste voordeel aan een steelstofzuiger is natuurlijk dat ze geen snoer hebben. Je stuurt ze zonder moeite door je hele huis zonder na te hoeven denken over de lengte van je snoer.

Daarnaast zijn de meeste steelstofzuigers een stuk lichter dan de normale stofzuigers en veel wendbaarder door het formaat en omdat ze geen grote kast achter zich meeslepen

Lang verhaal kort: Een steelstofzuiger is veel gebruiksvriendelijker dan een normale stofzuiger en pak je er sneller bij voor de kleinere klusjes. Daarnaast vind ik het design van de meeste steelstofzuigers strakker en luxer, maar dat is een persoonlijke voorkeur.

Waar op letten bij de aankoop van een steelstofzuiger?

Persoonlijk vind ik het fijn als een steelstofzuiger een grote opslag heeft, aangezien ik vaak vergeet te checken of de opslag vol is. Als je dit wel automatisch checkt en leegt, dan zou je bijvoorbeeld beter kunnen letten op het geluid of gewicht. 

Het verschilt dus per persoon en per huishouden waar zij op moeten letten bij het kopen van een nieuwe steelstofzuiger.

Over het algemeen zijn steelstofzuigers dure apparaten om in huis te halen, het is dus wel van belang dat je een lijstje maakt met de eigenschappen die je draadloze stofzuiger moet hebben. Je zou kunnen denken aan:

  • De accuduur;
  • Genoeg opzetstukken;
  • De prijs;
  • Opslag;
  • Het gewicht;
  • Geluid.

Welke steelstofzuiger zuigt het beste alle kruimels en stofjes van de vloer

Als je naar het algemene plaatje kijkt, denk ik dat de Rowenta X-Force Flex 14.60 RH9959 mij het meest heeft weggeblazen. Deze steelstofzuiger valt qua prijs in het middensegment en heeft eigenlijk alle eigenschappen die de normale stofzuiger laten vervangen. Denk aan een lange accuduur, grote opslag, buigbare stang en veel keuze in zuigkracht door de standen. 

Wanneer je op zoek bent naar een steelstofzuiger voor naast je normale stofzuiger, dan raad ik de Auronic steelstofzuiger heel erg aan. Voor €89,99 heb je dan een steelstofzuiger die eigenlijk aan alle eigenschappen voldoet, hij heeft alleen geen hele lange accuduur.

F.A.Q.

Is een steelstofzuiger altijd draadloos?

Ja, een steelstofzuiger is altijd draadloos. Zeker als je in Nederland of andere Europese landen een steelstofzuiger aanschaft, komt deze vrijwel altijd zonder snoer. In Amerika of Engeland zijn er wel steelstofzuigers beschikbaar met snoer.

Zijn de batterijen van steelstofzuigers vervangbaar?

Ja, de batterijen van steelstofzuigers zijn vervangbaar. de batterij niet meer naar behoren werkt kun je de meeste steelstofzuigers naar het servicepunt van de aanbieder sturen. Let wel even op de garantie die er meestal op zit. Vaak is dit zo’n 2 jaar.

Bij sommige steelstofzuigers zijn de accu’s zelf te wisselen en kan je heel makkelijk zelf een nieuwe accu aanschaffen en erin zetten. Ook hier geldt: kijk even of er nog garantie op de accu zit.

Is een steelstofzuiger duurder dan een gewone stofzuiger?

Een steelstofzuiger hoeft niet per se duurder te zijn. Kijk bijvoorbeeldmaar naar de Auronic steelstofzuiger. Al moet ik zeggen dat dit vaak wel het geval is, zeker als je een steelstofzuiger wil waarmee je je normale stofzuiger vervangt.

De prijsrange van steelstofzuigers zit vaak tussen de €200,- en €800,- euro.