Beste robotmaaier

beste robotmaaier header

Een robotmaaier maait je gazon helemaal zelfstandig en heb je er eigenlijk geen omkijken naar. Hij is begrensd met bedrading in je tuin en zo rijdt hij niet ineens je terras op. 

Ik heb er een aantal onderzocht om te zien welke robotmaaier het beste is. Hieronder lees je mijn eerlijke mening.

Onderzoeksgegevens

42

m2 gras gemaaid

9

Bestede uren

10

Onderzochte producten

Waarom een robotmaaier

Een robotmaaier is iets voor jou als je een gazon hebt waar je het liefst zo min mogelijk onderhoud aan hebt, maar toch mooi moet zijn. Het zorgt dus voor tijdbesparing, en daarnaast krijg je er een mooi gazon van. De robotmaaier bemest namelijk automatisch je gazon met het gemaaide gras.

Ik testte 10 verschillende robot grasmaaier om te ontdekken welke precies het beste is voor op je gazon. In de lijst hieronder lees je daarom mijn reviews en conclusies.

Gardena Smart Sileno 1500

gardena smart sileno 1500​ robotmaaier
De eerste robotmaaier in deze lijst heeft een futuristisch design, is geschikt voor grote gazons en heeft een area protect functie. Zo stel je makkelijk in welk deel niet gemaaid hoeft te worden.

Aansturing

Je bedient deze robotmaaier op een moderne manier: met de app. De app is geschikt voor IOS en Android. Wel moet je hiervoor verbonden zijn met een wifi-verbinding.

Aantal vierkante meters

Eigenlijk zegt zijn naam het al, deze robotmaaier maait maximaal 1500 vierkante meter gras. Dit is enorm veel en dat maakt deze robot grasmaaier geschikt voor grote gazons.

Accuduur

Hij is goed geschikt voor grote gazons, alleen de accuduur lijkt hier met maar 1 uur minder geschikt voor. De oplossing hiervoor is dat de robotmaaier in 2 keer je gazon maait en dus een oplaadpauze tussendoor neemt.

Begrenzingsdraad

Je krijgt bij deze robot grasmaaier 200 meter begrenzingsdraad (ook wel perimeterdraad). Ik vond dit persoonlijk toch best tegenvallen, aangezien de maaier 1500 m2 aan kan. Voor tuinen met een ruime indeling kan deze 200 meter dus te weinig zijn.

Geluid

Met 57 decibel is deze grasmaaier niet duidelijk te horen en dat vond ik zelf erg fijn. Als de robotmaaier maait, zit je dus alsnog relaxt op je terras.

Maximale hellingshoek

Deze maaier van Gardena kan een maximale hellingshoek van 35% aan. Dit maakt hem dus wel geschikt voor tuinen met heuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Stihl iMOW – RMI 422 Robotmaaier

stihl imow – rmi 422 robotmaaier​

Deze robotmaaier is geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen. Hij heeft ingebouwde sensoren die obstakels vermijden en met het maaiplan bepaal je per dag van de week hoe lang hij maait.

Aansturing

Je bedient en stuurt deze robot grasmaaier via een bedieningspaneel aan de bovenkant aan. Dit doe je met 4 knoppen in de vorm van pijltjes en een OK knop. Dit betekent ook dat de grasmaaier opnieuw met de hand ingesteld moet worden als hij vast loopt.

Aantal vierkante meters

Deze robot maait maximaal 800 vierkante meter aan gazonoppervlak. Dit zijn best grote stukken gras, wat hem geschikt maakt voor middelgrote tuinen of grote tuinen waar niet alles gazon is.

Accuduur

De accu van deze robotmaaier vond ik verrassend, hij houdt het zo’n 2,5 uur vol. Voor het aantal vierkante meter gazon wat de robotmaaier aankan vind ik dit ruim.

Begrenzingsdraad

Wanneer je deze robotmaaier van Stihl aanschaft, kies je uit 2 soorten installatie kits. In de eerste kit (de iKit S) zit 150 meter begrenzingsdraad, dit is niet heel veel en is dus geschikt voor de kleinere tuinen. Bij een grotere tuin kies je snel voor de iKit L. Hierin zit 400 meter begrenzingsdraad.

Geluid

Deze Stihl robotmaaier is redelijk stil, hij produceert een geluidsniveau van maximaal 60 dB. Dit komt overeen met een normaal gesprek. Je hoort hem dus wel, maar ik vond het niet storend.

Maximale hellingshoek

Ook deze robot grasmaaier maait tot een helling van 35%. Ook deze robotmaaier is dus goed geschikt voor heuvelachtige tuinen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Robomow RK1000

robomow rk1000​ robotmaaier

Deze robotmaaier valt bijna niet op in je tuin vanwege het groene design, hij maait buiten zijn wielen waardoor je ook geen kantjesmaaier meer nodig hebt en hij heeft een grote maximale hellingshoek. 

Aansturing

De besturing van deze robotmaaier gaat via een app. De app is geschikt voor iOS en Android. Wel moet je voor het besturen altijd binnen 10 meter afstand staan en dat is niet altijd handig.

Aantal vierkante meters

Ook hier staat het aantal vierkante meters in de naam: 1000 vierkante meter in gazonoppervlak. Dit zijn grote stukken en dat maakt hem dus prima geschikt voor grote tuinen.

Accuduur

De accu houdt het ruim 1 uur vol, en dat vond ik ook hier voor het gazonoppervlak, wat de maaier weinig aankan. Ook hier is de oplossing dus een oplaad pauze tussendoor houden.

Begrenzingsdraad

Bij deze robotmaaier krijg je 225 meter begrenzingsdraad. Dit moet in de meeste gevallen van 1000 m2 gazonoppervlak echt wel genoeg zijn. Toch is het handig om het te checken als je twijfelt.

Geluid

Ook deze robotmaaier maakt een geluid van maximaal 60 decibel. Dit is dus prima te doen en ik heb het niet als storend ervaren.

Maximale hellingshoek

Zoals ik al zei heeft deze robot grasmaaier een grote hellingshoek, dit is maar liefst 45%. Hierdoor is deze bij uitstek geschikt voor gazons met grasheuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

BLACK+DECKER BCRMW123

black+decker bcrmw123​ robotmaaier

Met deze Black and Decker robotmaaier stel je zelf de lengte van je gras in waardoor het nooit te kort of te lang is. Daarnaast heeft de maaier een zelf cleaner waardoor je het weinig hoeft schoon te maken.

Aansturing

Ook hier gaat de aansturing via een app die geschikt is voor iOS en Android. Je stelt hiermee maaischema’s in waarmee je precies bepaalt welke dagen de robotmaaier maait en hoe lang. Wel moet je ook hier binnen 10 meter van de maaier blijven om hem te besturen.

Aantal vierkante meters

Deze robotmaaier maait maximaal 700 vierkante meter aan gazonoppervlak. Dit maakt hem dus prima geschikt voor de kleine tot middelmaat tuinen.

Accuduur

De accu van deze Black & Decker robotmaaier houdt het ook hier 1 uur lang vol. Het is niet heel erg lang, maar voor de kleine tot middelgrote tuinen is het prima te doen.

Begrenzingsdraad

Je krijgt 200 meter begrenzingsdraad meegeleverd bij deze robotmaaier en dit vond ik ruim voldoende, zeker voor het gazonoppervlak wat deze maaier aankan.

Geluid

Deze maaier is wat luider dan de andere robotgrasmaaiers in deze lijst tot nu toe. Hij produceert namelijk een geluid van 67 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een gemiddelde stofzuiger.

Maximale hellingshoek

De maximale helling van deze robot grasmaaier is 30%. Dit is in principe prima, al zou ik een andere maaier aanraden als je echte heuvels in je gazon hebt.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Bosch Indego M 700

bosch indego m 700​ robotmaaier

Bij deze robotmaaier van Bosch krijg je een basisstation, wat fijn is voor het automatisch opladen. Daarnaast detecteert de maaier zelf wanneer hij het best kan maaien en detecteert hij objecten op het gazon.

Aansturing

Je bedient deze robotgrasmaaier ook hier met een app voor je telefoon of tablet/iPad. Zelf vond ik het fijn dat je bij deze maaier niet voor je gevoel ernaast hoeft te staan om hem te bedienen. Wel gaf de app bij mij soms kuren, en bij later online checken hadden meer mensen hier last van.

Aantal vierkante meters

Deze robotmaaier is geschikt voor maximaal 700 vierkante meter gazon. Dit maakt hem geschikt voor de kleine tot middelgrote tuinen.

Accuduur

De accu houdt het iets meer dan een uur vol: 75 minuten. Voor het aantal vierkante meters vond ik dit wel geschikt. Wel viel het mij op dat hij niet altijd zijn laadstation terugvindt en dus niet automatisch oplaadt. Hierdoor is hij de volgende dag of maaironde niet opgeladen.

Begrenzingsdraad

Je krijgt 175 meter begrenzingsdraad geleverd bij deze robotmaaier. Dit zal voor de meeste tuinen genoeg zijn. Heb je een ingewikkelde indeling? Dan zou het kunnen zijn dat dit toch te weinig is. Wel viel het mij op dat de maaier regelmatig over deze bedrading heen gaat en je hem dus zelf terug moet zetten om hem verder te laten maaien.

Geluid

Deze robot grasmaaier produceert 63 decibel aan geluid. Redelijk gemiddeld en van het geluid had ik dan ook geen last.

Maximale hellingshoek

Deze maaier maait in een maximale helling van 27%. Hierdoor vind ik hem minder geschikt voor tuinen met aanzienlijke heuvels. Let hier dus op als je deze maaier aanschaft.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Gardena Smart City Sileno 500

gardena smart city sileno 500​ robotmaaier

Deze tweede robotmaaier van Gardena is ideaal om te installeren voor op de wat kleinere gazons. Hij heeft daarnaast een vorstsensor, en een sensor control functie die de groei van je gras in de gaten houdt.

Aansturing

Je bedient deze robotmaaier met dezelfde app als bij de eerste Gardena robotmaaier. Hiervoor hoef je niet per se in de buurt te zijn en dat kan best handig zijn als het bijvoorbeeld gaat regenen of hagelen.

Aantal vierkante meters

De naam zegt het al: deze robotmaaier is geschikt voor gazonoppervlaktes van maximaal 500 vierkante meter.

Accuduur

De accu vond ik niet lang mee gaan: maar 50 minuten. Voor de echt kleine gazons is dit te doen, maar bij een groter stukje gras heeft deze robotmaaier tussenpausen nodig om op te laden.

Begrenzingsdraad

Zoals ik al zei is deze robotmaaier goed geschikt voor kleine gazons, en dat komt grotendeels door de hoeveelheid begrenzingsdraad. Je krijgt namelijk maar 150 meter. Met een tuinindeling die groter is raad ik dus een andere robotmaaier aan.

Geluid

Het geluid vond ik wel prima te doen. Hij laat een geluid horen van maximaal 59 decibel. Hieraan stoor je je dus niet.

Maximale hellingshoek

Met een maximale hellingshoek van 35% is deze robotmaaier ook zeker geschikt voor gazons met veel hobbels en heuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

McCulloch ROB S600

mcculloch rob s600​ robotmaaier

Deze robotmaaier van McCulloch past zijn maaischema automatisch aan, aan de groei van je gras, dat voorkomt slijtage van je gazon. Daarnaast is de maaier op meerdere manieren te bedienen en te besturen, wat hem erg gebruiksvriendelijk maakt.

Aansturing

Zoals ik al zei is deze robotmaaier op verschillende manieren te besturen. Namelijk via een app of gewoon via het bedieningspaneel op de bovenkant van de maaier. Je moet voor de besturing hoe dan ook in de buurt zijn, de app werkt namelijk alleen in een straal van 10 meter afstand van de maaier.

Aantal vierkante meters

Ook hier verklapt de naam het aantal vierkante meters wat de maaier aankan: 600 m2 aan gazonoppervlak. Dit is dus prima geschikt voor de middelmaat tuinen.

Accuduur

De accu houdt het nét iets langer dan een uur vol: 65 minuten om precies te zijn. Dit is in principe prima. Bij sommige gazons zal de maaier een oplaad pauze nodig hebben.

Begrenzingsdraad

Ook bij deze maairobot krijg je 150 meter begrenzingsdraad. Met sommige tuinindelingen kan dit dus te weinig zijn. Bij twijfel is het dus zaak om dit goed op te meten.

Geluid

Met een geluid van maximaal 58 decibel is deze robot grasmaaier relatief stil vergeleken met andere robotmaaiers.

Maximale hellingshoek

Deze robotmaaier maait in een hellingshoek van maximaal 35%. Dit maakt het dus ook goed geschikt voor gazons met heuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Zoef robotmaaier Betsie

zoef robotmaaier betsie​

Deze robotmaaier heeft veel handige extra functies. Denk aan een spot modus functie voor extra maai stukken, botssensoren of regensensoren. Ook is deze maaier extra veilig vanwege de veiligheidssensoren waardoor de messen stoppen met draaien bij botsingen of wanneer hij opgetild wordt.

Aansturing

Je bedient deze Zoef robotmaaier via de Betsie app. Hiermee stel je het oppervlak van je gazon in en krijg je informatie over de maaitijd. Je hoeft voor de besturing niet in de buurt te zijn, wat ik een groot pluspunt vond. Daarnaast is hij ook via het bedieningspaneel te besturen aan de bovenkant.

Aantal vierkante meters

Deze robotmaaier maait gazons van maximaal 1400 vierkante meter. De meeste tuinen zullen hier dus wel in vallen.

Accuduur

De accu houdt het zo’n 1,5 uur vol. Voor sommige tuinen zal dit genoeg zijn. Wel had ik meer verwacht, aangezien de maaier een gazon van 1400 m2 aankan. Hier heeft de robotmaaier dus wel laad pauzes voor nodig.

Begrenzingsdraad

Tot mijn verbazing krijg je bij deze robotmaaier maar 150 meter aan begrenzing bedrading. Hiermee is het dus erg lastig om gazons van 1400 m2 te maaien. Houdt hier dus goed rekening mee.

Geluid

Deze robot grasmaaier produceert een geluid wat toch hoger is dan de andere maaiers in deze lijst. Het is namelijk een geluid van 70 decibel. Dat is vergelijkbaar met een drukke straat of een schoolbus.

Maximale hellingshoek

De maximale hellingshoek van deze Zoef robotmaaier is 37%. Ik vond hem daarom goed geschikt voor een gazon met heuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Central Park robotmaaier 1000m2

central park robotmaaier 1000m2​

Deze betaalbare robotmaaier doet zijn werk goed en heeft leuke functies zoals een regensensor en hij past zichzelf aan oneffenheden in je gazon aan.

Aansturing

Je bestuurt deze robotmaaier met een simpele maar handige app. Hiervoor moet je wel in de buurt van de maaier zijn. Ook bedien je hem met 4 knoppen op het bedieningspaneel aan de bovenkant van de maaier.

Aantal vierkante meters

Zijn naam zegt het al: deze maaier is geschikt voor gazonoppervlaktes van maximaal 1000 m2. Hij is dus prima geschikt voor de grotere tuinen.

Accuduur

Ook hier houdt de accu het ongeveer een uur vol. Voor het aantal vierkante meters vond ik dit toch wat weinig. Wel is dit weer goed op te lossen door tussentijds op te laden.

Begrenzingsdraad

Bij deze robotmaaier krijg je 180 meter begrenzingsdraad. Het is al meer dan bij sommige andere maaiers. Maar in een tuin van 1000 vierkante meter zal dit ook hoogstwaarschijnlijk te weinig zijn.

Geluid

Deze robotmaaier maakt een geluid van maximaal 60 decibel waar je je dus niet of nauwelijks aan stoort. Hij valt hiermee dus ook prima in de middenmoot qua geluid.

Maximale hellingshoek

Deze maairobot maait in een helling van maximaal 35%. Hiermee maait hij dus prima een gazon met wat hobbels of heuvels.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Gardena SILENO minimo 250

gardena sileno minimo 250​ robotmaaier​

De derde en laatste robotmaaier van Gardena en ook gelijk de laatste robotmaaier die ik testte. Dit is een maaier die geschikt is voor de wat kleinere tuinen, hij is makkelijk te bedienen en hij past de maaifrequentie zelf aan de groei van je gras aan.

Aansturing

Je bedient deze robotmaaier via dezelfde app als die van de andere Gardena robotmaaiers. Het enige verschil: bij deze maairobot mag je maximaal 10 meter weg zijn.

Aantal vierkante meters

Ook hier zegt zijn naam het al: deze robotmaaier maait gazons van maximaal 250 vierkante meter. Zoals ik al zei is hij dus prima geschikt voor de kleine tot middelmaat tuinen.

Accuduur

De accu van deze robotmaaier houdt het ongeveer 1 uur vol. Dit zal voor de meeste gazons genoeg zijn.

Begrenzingsdraad

Bij deze robotmaaier krijg je ook weer 150 meter begrenzingsdraad. Bij deze maaier zal dit naar mijn idee niet te weinig zijn.

Geluid

Met een geluid van maximaal 59 decibel is deze robotmaaier lekker stil en zal je je er niet of nauwelijks aan storen.

Maximale hellingshoek

De maximale hellingshoek is 25%. Hierdoor is hij minder geschikt voor heuvelachtige tuinen, al zijn kleine hobbels zeker geen probleem.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een robotmaaier

Het verschilt natuurlijk enorm per tuin of gazon waar je op moet letten. Bij vrijwel elk gazon geldt: hoeveel vierkante meter maait een robotmaaier en hoeveel meter begrenzingsdraad krijg je meegeleverd. Het is vervelend om teleurgesteld te worden door een van deze factoren.

Ook de kleinere functies zijn bij sommige tuinen van belang. Zo is een obstakel sensor of botsensor soms heel handig voor als je beelden in je tuin hebt of de tuinslang/sproeier nog weleens vergeet op te ruimen.

Daarnaast zou ik als tip meegeven om te letten op de maximale hellingshoek, als je een heuvelachtige tuin hebt. Het is dan handig om een robotmaaier aan te schaffen die in een grote hellingshoek maait, zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Welke robotmaaier houdt je gazon het mooist

Er zijn meerdere robotmaaiers die je gazon perfect in orde houden. Ben je op zoek naar een maaier waarmee je zelf instelt hoe kort het gras wordt? Dan is de BLACK+DECKER BCRMW123 misschien de beste optie voor je.


​Met een grote tuin of een tuin met meerdere stukken gazon is de Zoef Robotmaaier Betsie een goede keuze. Met de Betsie app stel je namelijk zelf precies in hoeveel gazons de maaier moet maaien.

Voor het allround gebruik is de Gardena Smart Sileno 1500 wat mij betreft de beste keuze. Deze maairobot is geschikt voor kleine en grote stukken gazon, je bedient hem op een moderne manier en heeft veel handige functies.

F.A.Q.

Kan een robotmaaier in de regen maaien?

Ja, dat kan. Wel is het wenselijk om dit zo min mogelijk te doen. Zeker bij hevige regenval of zelfs storm is het toch aan te raden om de robotmaaier in zijn laadstation te houden.

Kan een robotmaaier over grind?

Nee, eigenlijk niet. De maaimessen van de robotmaaier zullen snel bot worden. Ook is de kans aanwezig dat de kleine grindsteentjes in de maaier komen te zitten.

Moet de maaier toch over een pad? Dan zijn (grote) vastzittende tegels een betere optie.

Hoeveel moet ik de robotmaaier gebruiken?

Het wordt aangeraden om dit dagelijks of om de dag te doen. Het is namelijk goed voor de bemesting van je gazon, zo blijft dat namelijk groen en gezond. Ook is dit om te voorkomen dat het gras te lang wordt en robotmaaier er niet meer overheen kan.