Beste dashcam

beste dashcam

Een dashcam heeft meerdere functies en is daarmee niet alleen handig, maar ook leuk om in je auto of op je motor te bevestigen. 

De kleine camera filmt mooie routes tijdens je roadtrip of onderweg naar vakantie. Maar filmt ook ongelukken of vandalisme en dus dienen de beelden soms als bewijs.

Kortom: een dashcam is een leuke gadget om mooie routes vast te leggen met een handige extra functie.

Onderzoeksgegevens

14

autoritjes gemaakt

8

Bestede uren

9

Dashcams onderzocht

Waarom een dashcam?

Er zijn verschillende redenen om een dashcam aan te schaffen. Zo zullen sommige mensen een dashcam gebruiken voor vakantie, en sommige mensen als extra beveiliging voor hun auto, motor of ander voertuig. Zo maken de opnames het voor politie en verzekeraars makkelijker om een ongeval te onderzoeken.

Ik testte 9 verschillende dashcams om erachter te komen welke de beste is om mee op pad te gaan. Mijn eerlijke mening lees je daarom hieronder.

Nordväl DC102 Dashcam 2CH 2K + Wifi 32 GB

beste dashcam nordväl dc102 dashcam 2ch 2k + wifi 32 gb​
Deze dashcam van Nordväl heeft een handige bewegingssensor, waardoor de camera automatisch opneemt als er onverwachte bewegingen zijn. Daarnaast zit er ook een GPS systeem in dat de locatie, tijd en snelheid laat zien.

Beelden in de avond

Deze dashcam heeft een nachtkijker. Dit betekent dat de camera beschikt over een ingebouwde restlichtversterker. Zo zie je dus ook belangrijke beelden die in de nacht zijn opgenomen of in een donkere parkeergarage.

Hoeken

De beeldhoek van deze dashcam is 140 graden. Daarnaast filmt hij niet alleen voor zich, maar beschikt hij ook over een achter camera.

Beeldkwaliteit

De beelden worden in full HD 1080p opgenomen. Daarnaast is het aantal frames per seconden (fps) 30. Dit betekent dat de beelden enigszins vertraagd kunnen worden, maar helaas niet heel erg.

Bevestiging

Het bevestigen duurt bij deze dashcam wat langer als je de kabels netjes weg wil werken. Dit komt doordat er een voor en achter camera geleverd worden en deze aan elkaar gekoppeld moet worden met een kabel.

Ook de app die bij deze dashcam hoort is soms lastig te verbinden en het duurt redelijk lang voordat de beelden gedownload zijn op je telefoon. Een tip is om de SD kaart uit de camera te halen en de beelden op je computer of laptop te downloaden.

Formaat

Het is een kleine dashcam die niet veel in zicht is tijdens het rijden. Hij is 4,5 cm breed, 10 cm hoog en 3 cm diep. Daarnaast vond ik hem een lichtgewicht met 123 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

MIO MiVue 798 Pro Dual

beste dashcam mio mivue 798 pro dual​ 1
In deze dashcam zit ook weer een ingebouwd GPS systeem dat je informatie geeft over aankomende flitspalen en trajectcontroles, deze stem is alleen helaas niet in het Nederlands. Ook zit er een parkeersensor in die je helpt botsingen te voorkomen tijdens het inparkeren.

Beelden in de avond

Ook deze camera heeft een restlichtversterker, wat betekent dat deze dashcam prima geschikt is om in de nacht of avond te gebruiken.

Hoeken

Deze MIO MiVue komt naast de normale dashcam ook met een achteruitrijcamera die het verkeer achter je filmt. De camera’s hebben een grote beeldhoek van 145 graden.

Beeldkwaliteit

De beelden worden ook hier gefilmd in full HD en in 30 en 60 fps. Dit betekent dat de beelden goed te vertragen zijn. Dat is erg fijn voor als er ongelukken op beeld staan.

Bevestiging

Het installeren van deze dashcam ging redelijk makkelijk en snel. Zelf vond ik het fijn dat er een duidelijke Nederlandse handleiding bij zat.

Formaat

Ook dit is weer een redelijk compacte dashcam die makkelijk te monteren is. Hij weegt maar 112 gram en is 9 cm breed, 5 cm hoog en 3,7 cm diep.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

BlackVue DR590X-2CH Full HD Wifi Dashcam 32 GB

beste dashcam blackvue dr590x 2ch full hd wifi dashcam 32 gb​
De beelden van deze dashcam worden handig en automatisch opgeslagen met de cloudverbinding door de ingebouwde wifi. Hierdoor hoef je zelf niet meer te letten op de opslag van je dashcam.

Beelden in de avond

Deze dashcam heeft een 2.1 megapixel STARVIS sensor. Dit zorgt ervoor dat de dashcam in de nacht haarscherpe beelden maakt.

Hoeken

De camera filmt in een hoek van 139 graden. Daarnaast wordt de achterkant van het verkeer ook gefilmd in dezelfde hoek.

Beeldkwaliteit

De beelden worden opgenomen in full HD 1080p. Het aantal frames per seconden is 60 en dus zijn de beelden prima te vertragen.

Bevestiging

De dashcam zelf is vrij makkelijk te installeren. Wel heb je de speciale app nodig om beelden terug te zien en om bijvoorbeeld de live beelden te kijken. Hier merkte ik soms dat de wifi niet goed werkt. Om dit beter te laten werken moet je helaas extra betalen.

Formaat

Het is een lichtgewicht camera met maar 88 gram. Daarnaast is de breedte 12 cm, maar de diepte en hoogte slechts 3,4 cm. Dit maakt hem ontzettend handzaam.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Nextbase 322GW+ Achtercamera

beste dashcam nextbase 322gw+ achtercamera ​​
Deze dashcam geeft je een stukje extra veiligheid doordat de hulpdiensten inlicht worden bij ongevallen. Helaas waarschuwt hij je niet voor flitsers of trajectcontroles. Wel zit er een handige parkeerstand op en werkt de app die bij deze camera hoort goed.

Beelden in de avond

Er zit een nachtstand op deze dashcam. Het geeft geen hele scherpe beelden, maar voor de prijs van deze dashcam vond ik dat het prima werkt.

Hoeken

De voor camera filmt in een groothoek van 140 graden. De achter camera heeft helaas geen groothoek en filmt dus in een minder grote hoek.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is in 2 standen in te stellen, de eerste stand is de HD ready stand (720p) en de tweede stand is de full HD (1080p). Beide standen geven beelden van 60 fps en zijn dus goed te vertragen.

Bevestiging

Het bevestigen gaat vrij makkelijk met sterke magneten. Dit was dus snel gebeurd en klaar voor gebruik. Ook de app die erbij hoort werkt naar behoren en er zit weinig vertraging op.

Formaat

Het is een kleine dashcam met een breedte van 8,5 cm, een diepte van 4,5 cm en een lengte van 4,7 cm. Het gewicht is redelijk laag met 104 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Garmin Dashcam Mini 2

beste dashcam garmin dashcam mini 2 ​​
Deze dashcam is, zoals de naam al zegt, erg klein, hierdoor past hij makkelijk achter je binnenspiegel en hou je dus meer zicht. Daarnaast bedien je hem met spraakbesturing. Wel geeft hij jammer genoeg geen waarschuwingen bij flitsers of trajectcontroles.

Beelden in de avond

Er bevindt zich geen nachtkijker op deze dashcam. Zelf vond ik dat erg jammer aangezien ongelukken die in de avond of nacht gebeuren dan niet goed op film staan.

Hoeken

De camera filmt in een grote hoek van 140 graden, hierdoor zijn tijdens het rijden ook de rijbanen naast je zichtbaar op de beelden.

Beeldkwaliteit

Ook hier zijn 2 standen van beeldkwaliteit beschikbaar, de HD ready (720p) en de full HD (1080p). In beide standen worden de beelden in 30 fps opgenomen. Dit betekent dat de beelden niet goed te vertragen zijn.

Bevestiging

Het bevestigen van de dashcam gaat redelijk makkelijk en snel, dit komt ook doordat het een kleine dashcam is en het alleen een camera voor de voorkant van je voertuig is. De app werkt meestal prima mee en het verbinden gaat meestal ook soepel.

Formaat

Zoals de naam dus al zegt is hij mini. Hij is 3 cm breed, 5,3 cm hoog en 3 cm diep. Verder heeft hij een gewicht van maar 53 gram. Een zeer compacte en lichte dashcam dus.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Kenwood DRV-A601-W

beste dashcam kenwood drv a601 w ​​​
Deze dashcam heeft een ontzettend goede beeldkwaliteit waarin de reflecties worden opgeheven. Hierdoor zit er meer diepte in de video’s. Ook zit er een parkeermodus op de dashcam, hiervoor moet je alleen wel een extra installatiekit aanschaffen.

Beelden in de avond

Er zit helaas geen nachtkijker in de camera van deze dashcam. Hierdoor is het lastiger om ongelukken in de avond of nacht goed op beeld te krijgen.

Hoeken

De hoek waarmee de camera de beelden opneemt is 120 graden. Dit is geen extreem grote hoek, maar het grootste deel van de rijbanen naast je zijn goed zichtbaar.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit verraste mij positief. Hij filmt in Ultra HD. Dit betekent dat het scherp beeld is met veel pixels. Ook de polarisatiefilter zorgt voor meer diepte in je beeld. De frames per seconden zijn helaas maar 30 fps, hierdoor vertraag je het beeld niet goed.

Bevestiging

Deze dashcam bevestig je eenvoudig door een sterke magneet. Het is snel geregeld en verplaatsen is ook snel gebeurd. De app die erbij hoort heeft soms wat kuren met het verbinden, maar doet het over het algemeen goed.

Formaat

Deze dashcam heeft een gemiddeld formaat maar blijft nog steeds compact. Hij is 10,6 cm breed, 5 cm lang en 4 cm diep. Verder weegt hij zo’n 110 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Mio MiVue 886

beste dashcam mio mivue 886​​
Deze dashcam heeft een goed werkende parkeersensor die bewegingen en botsingen goed registreert. Ook heeft hij een goede beeldkwaliteit met scherpe beelden dag en nacht. Wel filmt hij alleen het verkeer aan 1 kant van je auto aangezien er maar 1 camera meegeleverd wordt.

Beelden in de avond

Deze dashcam heeft een goede nachtcamera. Door de grote beeldsensor maakt hij in de nacht heldere opnamen van het verkeer om de auto heen.

Hoeken

Deze dashcam heeft een enorm grote beeldhoek van 160 graden. Dit betekent dat er veel beelden zijn van het verkeer naast je auto, motor of ander voertuig.

Beeldkwaliteit

Er zijn verschillende typen beeldfrequenties mogelijk, variërend van full HD (1080p), HD ready (720p) en Ultra HD (4k). De frames per seconden gaan bij de full HD tot 120 fps. Hierdoor zijn de beelden extreem te vertragen en staan ongevallen duidelijk op beeld.

Bevestiging

Het bevestigen gaat erg makkelijk met behulp van een kleefband. Wel moet dit in een keer goed gebeuren, aangezien er geen extra band wordt meegeleverd. De dashcam wisselen van auto is dus ook niet handig als je geen extra kleefband besteld. De app werkt overigens prima, wel heb je hiervoor een goede wifi verbinding nodig.

Formaat

Ook deze dashcam heeft een gemiddeld formaat met een breedte van 9,5 cm. Verder is hij 5,7 cm hoog en 4 cm diep. Het gewicht komt neer op zo’n 125 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Garmin Dashcam Tandem

beste dashcam garmin dashcam tandem​​
Deze dashcam komt met twee camera’s mét enorme beeldhoeken. Daarnaast slaat deze dashcam automatisch beelden op en bedien je hem met spraakbesturing, wel moet dit helaas in het Engels.

Beelden in de avond

Er zit een prima nachtkijk systeem op deze dashcam. Door de hoge beeldkwaliteit zijn de beelden hierdoor goed te zien.

Hoeken

Zoals ik al zei zit er een enorme beeldhoek op de camera’s van deze dashcam: 180 graden maar liefst. Dat betekent dus dat de dashcam bijna helemaal rondom je auto filmt en dat is ontzettend handig voor ongevallen.

Beeldkwaliteit

Ik heb het al gezegd, maar de beeldkwaliteit is heel hoog. De beelden lopen op tot full HD (1080p). De fps is daarnaast ook erg hoog met 120 frames per seconde. Hierdoor zijn de beelden extreem te vertragen.

Bevestiging

Het bevestigen gaat ontzettend snel met een zuignap. De dashcams erin zetten en ze zijn eigenlijk gelijk te gebruiken. Via je telefoon zie je de livebeelden rondom je auto, zelf vond ik dit goed werken.

Formaat

Het is een redelijk kleine dashcam die weinig zicht wegneemt. Hij is 5,5 cm breed, 4 cm lang en 2,4 cm diep. Verder weegt hij ook maar 65 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Nextbase 522 GW

beste dashcam nextbase 522 gw​​
Deze laatste dashcam op de lijst heeft een handig polarisatiefilter dat reflecties tegengaat en je dus duidelijke beelden krijgt. Je bedient hem met je stem via Alexa en ook waarschuwt hij hulpdiensten bij een ongeluk. Helaas waarschuwt hij je niet voor flitsers of trajectcontroles.

Beelden in de avond

Er zit een prima nachtkijker op de camera. De beelden zijn niet zo goed als overdag, maar de belangrijkste dingen zijn nog steeds goed zichtbaar.

Hoeken

Deze dashcam filmt in een hoek van 140 graden. Hierdoor zie je dus meestal de rijbanen naast je volledig en staat er veel op beeld.

Beeldkwaliteit

De beelden worden gefilmd in full HD (1080p) of HD ready (720p). Het aantal frames per seconden is 60 fps, de beelden zijn hierdoor dus prima te vertragen.

Bevestiging

De bevestiging gaat redelijk simpel met behulp van een magneet. Dit is een hele sterke magneet en de camera van de houder halen kost soms extra moeite.

Formaat

Het formaat van deze dashcam is weer redelijk gemiddeld. Hij is 9,5 cm breed, 5,5 cm lang en 5 cm diep. Het gewicht is 125 gram.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een dashcam

Allereerst is een goede beeldkwaliteit natuurlijk essentieel voor het maken van goede dashcambeelden. Ga dus op zoek naar een dashcam die genoeg pixels heeft voor de dingen die jij graag op beeld hebt.

Daarnaast zou ik letten op het formaat. Een grote dashcam is namelijk niet handig voor als je hem installeert op je voorruit. Hierdoor creëer je een extra dode hoek en dat kan gevaarlijk worden.

Als laatste vind ik de bevestiging zelf een belangrijk puntje om op te letten. Zelf zou ik erop letten of hij makkelijk te bevestigen is, en vooral of hij ook te verplaatsen is naar een andere ruit. Sommige dashcams bevestig je namelijk met een kleefband of sticker die niet herbruikbaar is.

Welke dashcam brengt je omgeving het best in beeld

In principe filmen alle dashcams je omgeving prima. Ga je voor een dashcam met fantastisch beeld, dag en nacht, en waarvan het beeld goed te vertragen is. Dan zou ik absoluut de Garmin Dashcam Tandem of de Mio MiVue 886 aanraden.

Als je het formaat liever zo klein mogelijk hebt zodat je zo min mogelijk zicht verliest, dan is ook hier de Garmin Dashcam Tandem een goede optie, en anders natuurlijk de Garmin Dashcam Mini 2.

Als ik kijk naar de overall beste dashcam met goede extra’s, goede beeldkwaliteit en een klein formaat. Zou ik uitkomen op de MIO MiVue 789 Pro Dual. Maar ook op deze punten komt de Garmin Dashcam Tandem goed naar voren.

F.A.Q.

Is een dashcam in Nederland toegestaan?

Ja, een dashcam mag gewoon gebruikt worden in Nederland. Wel zolang je de dashcam niet expres gebruikt om andere mensen zonder toestemming filmt.

Doet de politie iets met dashcambeelden?

Ja, in sommige zaken worden de beelden van een dashcam gebruikt als aanvullend bewijs of ter ondersteuning van een verklaring. Ze worden alleen nooit gebruikt als losstaand bewijs.

Hoe werkt de parkeermodus op een dashcam?

Een dashcam met een parkeermodus begint met opnemen zodra hij beweging registreert. Dat kan beweging zijn zodra een ander object in beweging komt. Maar soms ook als je eigen auto in komt.