Beste convectorkachel

Een convector verwarmt een ruimte op de manier die je waarschijnlijk gewend bent. Vaak hangen ze op een vaste plek aan de muur, maar je kan ook losse, verplaatsbare convectorkachels kopen. Op die manier verwarm je ruimtes waar je geen verwarming hebt, of je verwarmt alleen plaatselijk en niet je hele huis.

Waarom een convectorkachel

Een convector kachel verwarmt, zoals ik al benoemde, op de traditionele manier. Hij verwarmt met water en de warme lucht stijgt op. Hierdoor is een convectorkachel heel erg stil en is het bijvoorbeeld fijn voor in je kantoor of slaapkamer. Daarnaast warmt een convectorkachel aanzienlijk sneller op dan een elektrische of petroleumkachel. Ook is hij in vergelijking met radiatoren veel zuiniger, omdat er maar heel weinig water wordt gebruikt.

Ik testte 8 convectorkachels op verschillende functies en eigenschappen. Mijn eerlijke mening, review en conclusie lees je in het artikel hieronder.

Nedis convectieverwarming HTCO20FWT

Deze eerste convectorkachel beschikt over overhittingsbeveiliging en een turbostand. Het design is redelijk traditioneel en hij heeft een witte kleur. Hierdoor is het geen high-design product, maar hij doet wat hij moet doen.

Standen

Er zitten 3 warmtestanden op deze convectorkachel. De laagste stand is 750 Watt, de middelste stand 1250 Watt en de hoogste stand is 2000 Watt. Daarnaast zit er dus ook nog een turbostand op.

Bediening

Je bedient deze verwarming met een aantal knoppen op de zijkant. Er zijn 2 knoppen voor het selecteren van de juiste warmte stand, eronder zit een draaiknop voor de temperatuur en de laatste knop is voor de turbostand. Je bedient hem helaas niet op afstand.

Verplaatsbaarheid

Er zitten geen wielen onder deze convectorkachel. Wel heeft hij geïntegreerde handgrepen op, zodat je hem wat makkelijker optilt of versleept.

Formaat

Deze kachel is redelijk licht met maar 2,5 kilo. Verder is hij 38 cm hoog, 20 cm diep en 53 cm breed. Hiermee zet je hem dus makkelijk op veel plekken neer.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

TRISTAR PD-8944E CONVECTORKACHEL

TRISTAR PD-8944E CONVECTORKACHEL Deze convectorkachel heeft een wat moderner design met een zwarte kleur. Hierdoor moet hij wel goed in je huis passen. De bediening is redelijk traditioneel, maar hij is daarentegen goed betaalbaar en hij beschikt ook over overhittingsbeveiliging.

Standen

Er zitten maar 2 standen op deze convectorverwarming. De laagste stand is 750 Watt en de hoogste stand 1500 Watt. Hiermee doet hij het prima, maar is hij niet geschikt voor hele grote ruimtes.

Bediening

Je bedient hem op dezelfde manier als de eerste convectorkachel: met knoppen op de zijkant. Deze kachel heeft 2 knoppen om de warmte standen te bepalen en een draaiknop voor de temperatuur hoogte. Je ziet alleen niet de exacte temperatuur.

Verplaatsbaarheid

Ook deze verwarming heeft geen wielen om hem makkelijk te verplaatsen. Wel heeft ook deze ingebouwde handgrepen. Hierdoor is het optillen makkelijker.

Formaat

Deze kachel is wat kleiner dan normaal. Hij is 18 cm diep, 35 cm hoog en 49 cm breed. Het gewicht komt neer op ruim 3 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Nedis wifi smart convectiekachel

Deze derde convectorkachel heeft een modern design en heeft daarbij ook moderne eigenschappen. Hij is spatwaterdicht, en heeft ook een timer en instelbaar schema voor de automatische verwarming. Hij is wel redelijk prijzig.

Standen

Er zitten 6 standen op deze verwarming, waarbij de hoogste stand 2000 Watt heeft. Hiermee verwarm je redelijk grote ruimtes zoals een woonkamer of grote slaapkamer.

Bediening

Zoals ik al benoemde heeft deze convectorkachel een aantal moderne eigenschappen. Zo bedien je hem met je spraak via Amazon Alexa of Google Home. Ook bedien je hem met knoppen aan de voorkant of met de Nedis SmartLife-app.

Verplaatsbaarheid

Er zitten aan beide kanten handige wieltjes, waardoor je hem makkelijk verplaatst van ruimte naar ruimte. Hij heeft geen handvatten, dus verplaats hem alleen als hij uitstaat en afgekoeld is.

Formaat

Deze convector verwarming is aan de grote kant. Hij is namelijk 83 cm hoog, 51 cm diep en 26 cm breed. Daarnaast is het gewicht redelijk zwaar met 8 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Convectorkachel Turbo 2000W

Deze convectorkachel heeft weer een traditioneel design en komt in een zwarte of witte kleur. Hij beschikt over een turbostand en overhittingsbeveiliging. Hij verwarmt grote ruimtes tot 50 m2 en is erg betaalbaar.

Standen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Bediening

Je bedient deze kachel weer met knoppen aan de zijkant. Er zijn 2 knoppen voor het selecteren van de warmtestand, een knop voor de turbostand en een draaiknop voor het installeren van de temperatuur. De exacte temperatuur is alleen zichtbaar.

Verplaatsbaarheid

Er zitten helaas geen wieltjes onder deze convectorkachel. Wel zitten er handgrepen in, waardoor het optillen makkelijker gaat.

Formaat

Deze verwarming is weer wat kleiner, hij is namelijk 38 cm hoog, 20 cm lang en 53 cm breed. Het gewicht vond ik er meevallen met net iets meer dan 2 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

DeLonghi HSX 2320

Deze DeLonghi convectorkachel komt in een witte kleur, maar heeft wel een modern uiterlijk. Hij maakt middelmatig grote ruimtes warm met warme lucht die er aan de bovenkant uitkomt en is uitgerust met omvalbeveiliging.

Standen

Deze convectorkachel stel je op 3 standen in. De hoogste stand staat op 2000 Watt en je verwarmt dan makkelijk je slaapkamer. Hij verwarmt namelijk ruimtes tot 60 m3, dit komt overeen met ongeveer 22 m2. Een grote slaapkamer verwarm je hiermee dus prima.

Bediening

Je bedient hem op de ouderwetse manier met knopjes op de zijkant. Er zitten 2 knoppen op om de juiste stand te selecteren. Daaronder zit een draaiknop om hem warmer of kouder te zetten. Je ziet hierop niet de absolute temperatuur.

Verplaatsbaarheid

Er zitten helaas geen wieltjes onder deze convectorverwarming om hem makkelijk te verplaatsen. Wel zitten er geïntegreerde handvatten in, maar zelf vond ik die erg klein voor volwassen handen.

Formaat

Deze convectorkachel is wat kleiner dan verwarmingen die je wellicht gewend bent. Hij is wel breed met 90 cm, verder is hij 45 cm diep en 68 cm lang. Het gewicht vond ik er met 2,5 kilo lekker licht.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Eurom Alutherm 2000 WiFi Convectorkachel

Deze convectorkachel is een slimme kachel die de juiste temperatuur behoudt. Daarnaast heeft hij omval- en overhittingsbeveiliging, is spatwaterdicht en je stelt makkelijk een timer of schema in. Wel vond ik hem aan de prijzige kant.

Standen

Er zitten 3 warmtestanden op deze verwarming. De standen zijn op 800 Watt, 1200 Watt en 2000 Watt. In de hoogste stand verwarmt hij een ruimte van maximaal 20 m2, een slaapkamer of kantoor wordt dus goed warm.

Bediening

Je bedient hem op 3 manieren. De eerste manier is via de knoppen in de rechterbovenhoek van deze convectorkachel. Daarnaast komt er een afstandsbediening bij of je zorgt dat je huis al warm is als je thuiskomt met de app. Zelf vond ik dit ontzettend fijn werken.

Verplaatsbaarheid

Er zitten helaas geen wieltjes of handvatten op deze kachel. Hierdoor verplaats je hem alleen als hij genoeg afgekoeld is. Wel hang je hem ook op door de poten eraf te halen.

Formaat

Deze convectorverwarming is net iets breder dan 90 cm (90,2 cm), hij is daarnaast 9 cm diep en 41 cm lang. Verder weegt hij bijna 5,5 kilo, wat ik aan de zware kant vind, zeker vergeleken met de andere kachels in dit artikel.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

MILL SG2000MEC Convectorkachel

Deze convectorkachel heeft een retro-geïnspireerd design in een modern jasje. Hij heeft een handig formaat, waardoor je hem makkelijk op veel plekken neerzet. Daarnaast heeft hij een handige omvalbeveiliging en maakt hij helemaal geen geluid. Wel vond ik hem redelijk prijzig.

Standen

Er zitten 3 standen op om de wattage in te stellen. De laagste stand gebruikt 750 Watt, de middelste 1250 Watt en de hoogste 2000 Watt. Hiermee verwarm je ruimtes tot zo’n 20 m2. Een slaapkamer of kantoor wordt hiermee dus goed warm.

Bediening

Je bedient hem met 2 draaiknoppen aan de zijkant van deze convectorkachel. De eerste draaiknop zorgt voor een hogere of lagere temperatuur, die je helaas niet in exacte getallen ziet. De tweede draaiknop is er om de juiste stand in te stellen en om hem aan en uit te zetten.

Verplaatsbaarheid

Er zitten geen wieltjes onder deze convector verwarming, maar er zitten wel handvatten op. Zelf vond ik die wat klein, maar voor kleine stukjes tillen is het prima te doen.

Formaat

Het formaat van deze kachel is 62 cm breed, 34 cm hoog en 10 cm lang. Hiermee is het een redelijk gemiddeld formaat voor een convectorkachel. Het gewicht vond ik aan de zware kant met 4,5 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Bornholm Smart 2500 convectieverwarming

Deze laatste convectorkachel in dit artikel is er een met moderne eigenschappen en functies. Je kiest of je hem in zwart of wit wil hebben en daarmee verwarmt hij grote ruimtes. Er zit een timer en instelbaar weekschema op en is ook spatwaterdicht en heeft overhitting bescherming en een kinderslot. Wel is hij erg prijzig.

Standen

Er zitten 2 warmtestanden op deze convectorkachel. De hoogste zit op 2500 watt en daarmee verwarm je ruimtes tot 50 m2 (mits goed geïsoleerd). Als je in een studio woont is dit dus ook een goede verwarming.

Bediening

Je bedient hem via de knoppen in de rechterbovenhoek, dit is een touchscreen display. Daarnaast verbind je hem ook met je telefoon via de app om je huis warm te maken voordat je thuis bent.

Verplaatsbaarheid

Er zitten onder deze convectorkachel wieltjes. Zelf vond ik dit ontzettend fijn, zodat het verplaatsen makkelijk gaat en je geen strepen op je vloer maakt door te slepen. Ook hang je hem makkelijk op met de montagekit.

Formaat

Het is een redelijk grote convectorkachel die ruim een meter breed is, 26 cm diep is (door de poten) en 52 cm hoog is. Het gewicht vond ik met 7 kilo wel erg zwaar, gelukkig hoef je hem niet op te tillen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waarop letten bij de aankoop van een convectorkachel

Er zijn een aantal dingen om op te letten wanneer je een convectorkachel gaat aanschaffen. Een aantal dingen waar ik altijd op zou letten zijn:
· Aantal standen;
· Verwarmbare ruimte;
· De bediening;
· Design.

Als eerste kijk ik altijd naar de hoeveelheid standen op een kachel. Eigenlijk vind ik 3 warmtestanden wel minimaal. Hiermee zet je hem op een lage, medium en hoge stand en heb je dus altijd een middenweg.

Daarnaast is het altijd handig om te checken hoe groot de ruimte maximaal mag zijn voor de convectorkachel die je op het oog hebt. Sommige kunnen namelijk ruimtes van maximaal 20 m2 aan, terwijl andere convectorverwarming ruimtes van het dubbele oppervlak warm krijgen.

Ook is de bediening wel een puntje om op te letten bij je aankoop. Bedien je hem namelijk graag vanaf afstand of al voordat je überhaupt thuis bent? Dan is een convectorkachel met een afstandsbediening of smartphone app heel erg handig. Als je hem net zo lief op de kachel zelf bedient, zijn er genoeg opties met switch- en draaiknoppen op het apparaat zelf.

Als laatste zou ik letten op het design van een convector verwarming. Meestal staat zo’n kachel toch in je woonkamer of slaapkamer. Zelf vind ik een hele opvallende kachel met een ouderwets design niet mooi. Bedenk dus goed waar je hem neerzet en wat voor design daar goed bij past.

Welke convectorkachel laat je er warmpjes bijzitten in de winter

In principe verwarmt elke convectorkachel in de lijst hierboven je kamer of huis goed. Wel zitten er verschillen in de eigenschappen en functies.

Wil je bijvoorbeeld het liefst een convectorkachel die grote ruimtes warm maakt? Dan is de Bornholm Smart 2500 convectieverwarming een goede optie. Meestal zijn grote ruimtes toch wel de woonkamers, en deze kachel is hier daarom in gespecialiseerd. Je hangt hem namelijk ook op aan de wand en je ziet de temperatuur in exacte cijfers.

Als je liever een convectorkachel in huis haalt met een hoog aantal standen, zodat je hem altijd hoger of lager zet, is een andere kachel beter. Denk dan aan de Nedis wifi smart convectiekachel. Deze verwarming heeft 6 standen, hiermee kan je dus veel variëren.

Veel mensen houden ook van wat luxe in huis en thuiskomen in een warm huis. Hiervoor is een convectorkachel die via je telefoon te bedienen is een goede uitkomst. De Bornholm Smart 2500 convectieverwarming, de Eurom Alutherm 2000 WiFi Convectorkachel en de Nedis wifi smart convectiekachel hebben deze functie.

F.A.Q.

Is een convectorkachel zuinig?

Veel convectorkachels kunnen een hoge energiezuinigheid bereiken van 98%. Wel moet je dan een redelijk moderne convectorkachel hebben, en niet een uit de vorige eeuw. De kosten voor een moderne convectorkachel zullen dan zo’n €0,40 per uur zijn.

Wat is het verschil tussen een convectorkachel en een radiator?

In de manier van verwarmen zit eigenlijk geen verschil. Het verschil zit hem in de koppelingen in je huis. Met een radiator verwarm je vaak gelijk meerdere ruimtes in je huis, in plaats van 1 specifieke ruimte. Met een convectorkachel doe je dit wel.

Hoe weet je of je convectorkachel ontlucht moet worden?

Dit hoor je. Je hoort in je kachel dan een borrelend geluid. Daarnaast merk je ook dat hij minder snel warm wordt en daarbij ook minder goed warm wordt.

Je ontlucht je convector door de convectorput open te draaien en je kachel uit te zetten.