Beste broodbakmachine

beste broodbakmachine review

Beste broodbakmachine 2023

Denk je erover om zelf brood te bakken? Voor het zelf bakken van brood heb je natuurlijk wel de juiste spullen nodig, zoals een goede broodbakmachine. Daarom heb ik een aantal broodbakmachines getest en er mijn mening over gegeven.
Er zijn ontzettend veel verschillende broodbakmachines om de lekkerste en luchtigste broden te bakken. Elke machine heeft zijn eigen functionaliteiten en eigenschappen. Ik testte 10 verschillende machines en hieronder lees je welke mij het meest bevielen en waarom.

Onderzoeksgegevens

17

Broden gebakken

11

Bestede uren

10

Onderzocht broodbak machines getest

Panasonic SD-YR2550SXE

panasonic sd yr2550sxe ​broodbakmachine
De eerste broodbakmachine in dit rijtje is een mooie machine om te zien. Hij staat mooi in elke keuken vanwege het simpele design. Door de twee sensoren heeft deze broodbakmachine áltijd de perfecte temperatuur voor het perfecte brood. Hier betaal je dan wel €240,- voor.

Aantal programma's

De Panasonic broodbakmachine heeft een behoorlijk aantal programma’s: welgeteld 31. Ze variëren van programma’s speciaal voor glutenvrije recepten tot een programma voor zuurdesembrood of zelfs (volkoren) pasta.

Minimaal broodgewicht

In deze broodmachine van Panasonic moet minimaal 630 gram om een goed brood, stevige pizzabodem of lekkere pasta te maken. Het maximale broodgewicht is 950 gram.

Toevoer ingrediënten

Met deze broodbakmachine heb je na het toevoegen van je ingrediënten en extra’s geen omkijken meer. Hij voegt extra’s zoals noten en zaden namelijk automatisch toe (net zoals het gist).

Glutenvrij programma

Ik verklapte het al eerder; deze Panasonic broodbakmachine heeft een programma voor glutenvrij deeg. Niet 1 programma, maar zelfs 4. Een ideale broodbakmachine voor mensen met een glutenallergie dus.

Energieverbruik

Deze machine verbruikt tussen de 505 en de 550 Watt, dit is lager dan gemiddeld voor een broodbakmachine.

Grootte

De hoogte van deze broodbakmachine is ruim 36 cm, de lengte komt neer op 25 cm, daarnaast is hij ruim 40 cm breed. Hij past dus precies in je keukenkastje, handig voor als je weinig ruimte hebt op het aanrecht.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Inventum BM55

inventum bm55​ ​broodbakmachine
Deze betaalbare broodbakmachine van Inventum kost €79,- en doet wat hij belooft. Hij is redelijk licht in gewicht met 4 kilo en daarbij krijg je er ook nog leuke recepten bij om uit te proberen.

Aantal programma's

Op deze broodbakmachine zitten 12 programma’s. Je kiest een programma via het handige display op de broodbakmachine. Met deze machine maak je naast brood ook makkelijk cake en jam.

Minimaal broodgewicht

In deze broodbakmachine van Inventum moet minimaal 650 gram aan brood (cake of jam kan dus ook). Het maximale gewicht is 800 gram. Hier zit niet veel speling in, je moet dus wel nauwkeurig zijn tijdens het afwegen en voorbereiden.

Toevoer ingrediënten

Eigenlijk zijn alle ingrediënten uit brood bakrecepten handmatig toe te voegen in de machine. Eventuele extra’s zoals zaden of pitten moet je helaas ook handmatig toevoegen.

Glutenvrij programma

Tussen de 12 programma’s zit ook een glutenvrij bakprogramma. Dit is er echter wel maar 1 en niet meerdere. Alsnog fijn voor vrienden of familie met een allergie voor gluten.

Energieverbruik

Net als de vorige broodbakmachine (Panasonic SD-YR2550SXE), heeft deze Inventum broodbakmachine een vermogen van 550 Watt. Ook weer een gemiddeld verbruik dus.

Grootte

Deze Inventum broodbakmachine is zo’n 29 cm hoog, 27 cm breed en 33 cm diep. Hij is dus ook weer prima op te bergen in je keukenkast of -la.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Moulinex OW6101

moulinex ow6101 ​broodbakmachine
Deze broodbakmachine van Moulinex heeft een traditionele look met moderne snufjes. Het is een degelijke broodbakmachine die mij in meerdere opzichten verraste. Voor €169,99 haal jij er ook een in huis.

Aantal programma's

Deze broodbakmachine heeft 16 verschillende programma’s om verschillende soorten brood mee te bakken. Naast brood is ook cake bakken mogelijk met deze broodbakmachine.

Minimaal broodgewicht

Er moet redelijk veel brood in om deze machine te laten werken: 750 gram. Dat is bijna evenveel als het maximale gewicht van de Inventum BM55. Het maximale broodgewicht is ook veel: 1500 gram.

Toevoer ingrediënten

Extra’s zoals noten, zaden en pitten moet je met de hand toevoegen. Daar heeft deze Moulinex broodbakmachine geen automatische toevoer voor.

Glutenvrij programma

Tussen de 16 programma’s zit ook 1 glutenvrij programma. Zo trakteer je je gasten op glutenvrij cake of brood.

Energieverbruik

Deze broodbakmachine gebruikt meer stroom dan gemiddeld, zo’n 1600 Watt. Dat is erg veel en kan te maken hebben met de timer van maximaal 15 uur. Hiervoor moet de machine een hele dag of nacht aanstaan voor 1 bakprogramma.

Grootte

Met een gewicht van ruim 9 kilo verwacht je een grote broodbakmachine, maar ook deze Moulinex machine past prima in een gemiddeld keukenkastje. Hij is 39 cm breed, 31 cm hoog en 49 cm diep. Hij heeft geen handvatten of -grepen, hem verplaatsen heeft dus wat grip en extra moeite nodig.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Kenwood BM450

kenwood bm450​ ​broodbakmachine
Deze broodbakmachine van Kenwood heb je voor €174,- in je keuken staan en laat je daar ook staan. Hij heeft een strak en tijdloos design, is eenvoudig in gebruik en makkelijk schoon te maken.

Aantal programma's

Op deze Kenwood broodbakmachine zitten 14 programma’s voor de standaard bakprogramma’s. Daarnaast heeft deze machine nog 5 programma’s voor de gewenste tijdsduur en nog een snel programma waarmee je brood in 58 minuten klaar is.

Minimaal broodgewicht

Er moet minimaal 500 gram brood- of cakedeeg in deze broodbakmachine om hem goed te laten werken. Het maximale gewicht is 1000 gram. Je maakt dus lekker grote broden of cakes met deze machine.

Toevoer ingrediënten

Bij deze machine hoef je niet handmatig je extra’s toe te voegen. Deze broodbakmachine voegt ze in het gekozen programma zelf toe, ideaal voor als je in de tussentijd even wat anders gaat doen.

Glutenvrij programma

Eigenlijk hebben de meeste broodbakmachines het wel, maar deze broodbakmachine heeft ook één glutenvrije stand tussen de 14 standaardprogramma’s.

Energieverbruik

Deze broodbakmachine van Kenwood heeft een iets hoger verbruik dan gemiddeld: bijna 800 Watt. Dit is niet schrikbarend, maar ook niet erg zuinig. Wel heeft deze ook een timer van 15 uur (net zoals de Moulinex), en een lager verbruik.

Grootte

Deze broodbakmachine is iets kleiner dan de andere machines in dit lijstje tot nu toe. De hoogte is 38,5 cm, de diepte 31,5 cm en de breedte komt neer op 23,5 cm. Hij is dus iets kleiner dan de andere machines, maar daarmee niet lichter. Hij weegt toch ruim 9 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Domo B3963

domo b3963​​ ​broodbakmachine
De broodbakmachine van Domo heeft een wat traditionelere look met ronde hoeken en een witte kleur. Voor nog geen €85,- heb jij hem in huis en dat is wat mij betreft een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Aantal programma's

Er valt te kiezen uit 12 verschillende programma’s bij het bakken van brood en cake. Die kies je met de drukknopjes aan de bovenkant van de broodbakmachine, hiermee stel je ook de tijd in.

Minimaal broodgewicht

Je maakt grote broden en cakes, er moet namelijk minimaal 700 gram deeg in deze broodbakmachine. Het maximale gewicht is 1000 gram.

Toevoer ingrediënten

Extra’s zoals noten, rozijnen, olijven, etc. moet je helaas zelf toevoegen. Dat betekent dus een timer zetten om ze op het juiste moment door je brood te verwerken.

Glutenvrij programa

Ook in deze broodmachine zit weer een glutenvrije stand voor iedereen met een glutenallergie die toch wil genieten van zelfgemaakte broden of cakes.

Energieverbruik

Met een verbruik van 550 Watt heeft deze broodbakmachine van Domo een gemiddeld energieverbruik per bakbeurt.

Grootte

Deze broodbakmachine is ook geen joekel. Hij is zo’n 29 cm hoog, 25 cm breed en 35 cm diep. Het is dan ook logisch dat deze machine met bijna 5,5 kilo aan de onderkant van de lijst staat qua gewicht.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Inventum BM125

inventum bm125​​​ ​broodbakmachine
De tweede Inventum broodbakmachine in deze lijst met beste broodbakmachines van 2023. Deze variant schaf je voor €125,- aan en is dus wat duurder dan zijn broertje. Met deze kleinere broodbakmachine bak je grotere broden of zelfs meerdere broden tegelijk met dezelfde verse smaak.

Aantal programma's

Op deze Inventum broodbakmachine zitten 12 standen voor het bakken van broden, jam of cake. Je kiest 1 stand voor de hele machine, 2 broden of cakes bakken met een ander programma kan dus niet.

Minimaal broodgewicht

Het is aan te raden om 2 broden tegelijk te bakken als je niet van zware of grote broden houdt. Er moet namelijk minimaal 900 gram deeg in deze machine, het maximale broodgewicht is 1200 gram.

Toevoer ingrediënten

Net zoals bij zijn broertje (Inventum BM55) moeten de extra’s ook hier handmatig toegevoegd worden. Ook hier moet je je brood of cake dus in de gaten houden als je er extra’s in wil toevoegen.

Glutenvrij programma

Ook de Inventum broodbakmachine heeft een glutenvrij programma, net zoals zijn broertje, of alle andere broodbakmachines in dit rijtje tot nu toe.

Energieverbruik

Het verbruik van deze Inventum BM125 ligt iets boven het gemiddelde met 700 Watt. Het gemiddelde is zo’n 550 Watt.

Grootte

Ik gaf het al aan, deze Inventum variant is iets kleiner in formaat. Hij is 27,5 cm hoog, 21,5 cm breed en 37,5 cm diep. Deze broodbakmachine is met 6,7 kilo wel een stukje zwaarder.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Panasonic SD-YR2540HXD

panasonic sd yr2540hxd​​​​ ​broodbakmachine
Na de tweede Inventum, is dit de tweede Panasonic in deze lijst met beste broodbakmachines van 2023. Deze Panasonic machine heeft wederom een mooi design met een modern display. Je voegt hem voor €240,- toe aan je keuken arsenaal.

Aantal programma's

Met maar liefst 32 programma’s heeft deze Panasonic broodbakmachine een meer dan de eerste Panasonic variant in deze rij. Met deze 32 programma’s creëer je een heus designerbrood. Je kiest bijvoorbeeld de mooiste kleur voor de korst, of maak je naast brood ook jam, cake, pizzadeeg of pasta.

Minimaal broodgewicht

In deze tweede Panasonic broodmachine moet minimaal 630 gram deeg om hem goed brood (of een van de andere dingen) te laten maken. Het maximale gewicht is 950 gram.

Toevoer ingrediënten

Op het display kies je niet alleen uit een van de 32 programma’s maar kies je er ook voor om eventueel extra’s automatisch toe te voegen. Naast extra ingrediënten voegt deze Panasonic broodbakmachine ook automatisch gist toe.

Glutenvrij programma

Een glutenvrij programma kan eigenlijk met 32 programma’s niet ontbreken, en dat doet hij ook niet. Zijn broertje van eerder (Panasonic SD-YR2550SXE) had meerdere glutenvrije programma’s en deze heeft er helaas maar 1.

Energieverbruik

Het verbruik van deze Panasonic broodbakmachine zit tussen de 505 en 550 Watt. Dat is dus heel erg gemiddeld en prima te doen naar mijn mening.

Grootte

Deze broodbakmachine is aan de brede kant met ruim 40 cm. Qua hoogte en diepte past hij overal prima. De hoogte is iets meer dan 36 cm en de diepte iets meer dan 25 cm. Deze broodbakmachine weegt 7,5 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Princess Wake Up 152006

princess wake up 152006 ​ ​broodbakmachine
Deze broodbakmachine van Princess is voor de echte beginnende keukenprinsessen. Het is een betaalbare machine met een prijs van €59,99. Hij heeft een schattig design en is veilig vanwege de hitte bestendige behuizing en oververhittingsbeveiliging.

Aantal programma's

Op deze Princess broodbakmachine zitten 15 voorgeprogrammeerde bakprogramma’s voor brood en cake. Je maakt met deze machine zelfs een speltbrood. Met de instellingknoppen aan de voorkant van de machine zijn de programma’s aan je eigen voorkeuren aan te passen.

Minimaal broodgewicht

In deze Princess broodbakmachine bak je toch nog redelijk grote broden. Er moet minimaal 680 gram deeg in en maximaal 900 gram.

Toevoer ingrediënten

Extra ingrediënten moet je bij deze machine handmatig toevoegen. Dit had ik ook niet anders verwacht gezien de prijs.

Glutenvrij program

Naast speltbroden maak je met het speciale programma ook glutenvrije broden of cakes in deze Princess broodbakmachine.

Energieverbruik

Deze broodbakmachine heeft een vermogen van 600 Watt en heeft daarmee een iets hoger tot gemiddeld verbruik.

Grootte

De Princess Wake Up 152006 broodbakmachine is gemiddeld in grootte. De machine weegt 7 kilo en is 33 cm hoog, 30 cm breed en 43 cm diep. Hij is dus makkelijk op te bergen in de keukenkast of -la.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

WMF KULT X

wmf kult x​​ ​broodbakmachine
Deze broodbakmachine van WMF past overal vanwege zijn vierkante design, is makkelijk schoon te maken door het uitneembare bakblik en WMF geeft je er ook nog eens een leuk receptenboekje bij.

Aantal programma's

Op deze WMF KULT X zitten 12 programma’s, naar mijn mening is dit aan de lage kant, maar eigenlijk zitten alle nodige programma’s er wel op. Naast broodprogramma’s zit er ook een programma voor cake op.

Minimaal broodgewicht

In deze broodbakmachine moet een minimaal deeggewicht van 450 gram. Er gaat maximaal 750 gram deeg in. Je bakt dus geen enorme broden met deze machine.

Toevoer ingrediënten

Extra ingrediënten en ook gist moeten later handmatig toegevoegd worden, dit gaat helaas niet automatisch. Een goede tip hiervoor is om een timer te zetten, dan hoef je er niet constant bij te blijven staan.

Glutenvrij programma

Tussen de 12 programma’s zit ook bij deze broodbakmachine een glutenvrij programma. Het is er 1, maar dat is niet gek aangezien de machine in totaal maar 12 programma’s heeft.

Energieverbruik

Met 450 Watt zit deze WMF broodbakmachine aan de lage kant van energieverbruik, mooi meegenomen wat mij betreft.

Grootte

Deze broodbakmachine weegt ruim 4,5 kilo en heeft een standaard formaat. De hoogte is bijna 33 cm, de breedte komt neer op bijna 30 cm en de lengte is 22 cm.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Panasonic Croustina ZP2000

panasonic croustina zp2000​​​ ​broodbakmachine
De laatste broodbakmachine in deze lijst is wederom van Panasonic en kost €229,-. Hiervoor krijg je een machine met een traditioneel en veilig design vanwege de cool wall aan de buitenkant.

Aantal programma's

Deze broodbakmachine heeft aanzienlijk minder programma’s dan de andere Panasonic broodbakmachines in deze lijst. Het zijn er 18. Hiermee bak je overigens naast brood ook pizzadeeg, jam en cake.

Minimaal broodgewicht

Om een goed brood te bakken moet er minimaal 530 gram deeg in en maximaal 780 gram. Je bakt er dus geen grote broden mee, maar dit stoorde mij helemaal niet.

Toevoer ingrediënten

In tegenstelling tot de andere broodbakmachines van Panasonic moet je hier zelf de extra ingrediënten toevoegen, voor de prijs van €229,- had ik dit toch anders verwacht.

Glutenvrij programma

Om de lijst compleet te maken heeft ook deze broodbakmachine een glutenvrij programma tussen de 18 keuzes zitten. Ideaal voor mensen met een glutenallergie, of voor als je dat gewoon eens wil proberen.

Energieverbruik

Het verbruik ligt met 700 Watt aan de hoge kant, zeker als je hem vergelijkt met de andere Panasonic broodbakmachines in deze lijst.

Grootte

Deze broodbakmachine is een van de kleinere machines in deze lijst. Met een diepte van 40 cm, een hoogte van 34 cm en een breedte van 27 cm is hij makkelijk op te bergen. Met 7 kilo is hij gemiddeld qua gewicht.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een broodbakmachine?

Het verschilt natuurlijk per persoon waar de voorkeuren liggen. Zelf zou ik wel altijd kijken naar wat je krijgt voor de prijs.

Bij broodbakmachines met een lage prijs verwacht je meestal geen automatische toevoer van extra’s of een groot aantal programma’s. Bij broodbakmachines met een hogere prijs zou dit voor mij wel een vereiste zijn.

Ook is het van belang om te kijken naar het minimale en maximale broodgewicht. Wordt er thuis weinig brood gegeten? Dan is 500 gram broodgewicht genoeg.

Daarnaast is het in de huidige tijd ook altijd zinvol om te kijken naar het verbruik. Broodbakmachines met een lager verbruik hebben vaak geen of een kortere timer dan broodbakmachines met een hoger verbruik.

Als laatste is het aantal glutenvrije programma’s handig om op te letten bij de aanschaf van een broodbakmachine. Ben je zelf iemand die allergisch is voor gluten? Of iemand in je huishouden? Dan is het fijn om een machine met meer dan 1 glutenvrij programma aan te schaffen.

Welke broodbakmachines bakken er nou écht wat van?

In principe bakken alle machines in deze lijst met de beste broodbakmachines van 2023 brood en cake. Sommige komen er naar mijn mening wel bovenuit. Zo is de eerste in de lijst (Panasonic SD-YR2550SXE) mij ontzettend goed bevallen door het aantal programma’s, automatische toevoer van extra’s en het (niet te hoge) verbruik.

Ook verraste de Princess Wake Up 152006 mij enorm. Zeker voor als je kinderen hebt die bakken leuk vinden is dit een leuke broodbakmachine om aan te schaffen. Hij is goedkoop, doet het naar behoren en heeft verschillende hitte beschermende functies.

F.A.Q.

Wat is de beste broodbakmachine?

Dit verschilt per huishouden en per voorkeur. Ben je een ervaren broodbakker op zoek naar een professionelere machine? Dan raad ik de Panasonic SD-YR2550SXE of de Panasonic SD-YR2540HXD aan.

Op zoek naar een instapmodel met een goede prijs-kwaliteitverhouding? Kijk dan naar de Princess Wake Up 152006 WKF, de Domo B3963 of de Inventum BM55. Dit zijn alle drie broodbakmachines die betaalbaar zijn en waarmee genoeg te experimenteren en te oefenen valt.

Wat is de beste broodbakmachine voor glutenvrij brood?

De beste broodbakmachine voor glutenvrij brood is de Panasonic SD-YR2550SXE. Deze komt bij ons het beste uit de test. Dit is de enige broodbakmachine uit de lijst van 10 die meerdere glutenvrije programma’s heeft.

Is brood uit broodbakmachine goedkoper?

Gemiddeld kost een brood zelf bakken €0,90. Dat is natuurlijk goedkoper dan bij de supermarkt of je lokale bakker. Als je een dure broodbakmachine aanschaft duurt het natuurlijk wel langer voordat je dat terugverdient en winst maakt, maar alle kleine beetjes helpen!