Sonos One review

sonos one review

De Sonos One is een slimme speaker die voor mij boven verwachting werkt. Gebruik hem in combinatie met een smart home platform zoals Google Assistant, Amazon Alexa of Homey. Koppel daarnaast meerdere speakers aan elkaar voor een vet huisfeestje, want alle speakers kunnen dezelfde, maar ook andere muziek afspelen.

Ik was benieuwd of hij echt doet wat hij belooft en daarom heb ik het voor je getest. Al mijn bevindingen, tips en tricks staan in deze Sonos One review

sonos one review afbeelding 2

Onderzoeksgegevens

6

Beoordeelde reviews

8

Bestede uren

1

Onderzocht product

Sonos One: de slimme speaker

Sonos staat natuurlijk bekend om haar prachtige home sound systeem, wat naar mijn mening al voorop loopt op concurrenten. De Sonos One is wat mij betreft de perfecte aansluiting op dit systeem. 

Hij is via WIFI eenvoudig aan te sluiten op het home sound systeem, maar ook op andere Sonos One speakers. Hierdoor zijn ze perfect te combineren, maar ook apart te gebruiken.

Fantastisch geluid

Daarnaast is ook het geluid wat er uit deze speaker komt loepzuiver en mooi rond. Ik heb de speaker niet betrapt op gekraak of haperingen. Ik denk ideaal voor als je een huis of tuinfeestje geeft.

De Sonos One is ook ideaal voor buiten. Zelf gebruikte ik hem op een gezellige BBQ en tijdens een zonnig dagje bij het zwembad. De speaker is spatwaterdicht, dus je hoeft je niet druk te maken dat de speaker te dicht bij de zwembadrand staat.

Ook vond ik het fijn dat je niet constant bij de box hoeft te blijven om hem te besturen. Het kan wel, via de touchbediening aan de bovenkant, maar het hoeft niet. Met de Sonos app bedien je via WIFI verbinding namelijk één of meerdere Sonos speakers. Hiermee kies je bijvoorbeeld de muziek via radiostations, streamingsdiensten zoals Spotify of kies je uit je opgeslagen nummers.

Verbinden

Het verbinden met je telefoon of met andere speakers via WIFI is tegelijkertijd een klein minpuntje.  Je moet er namelijk wel WIFI voor hebben, er zit geen bluetooth systeem op de speaker. Naar mijn mening een klein gemis voor als je hem een dagje mee wil namen naar vrienden of wil chillen in het park.

Wat ik persoonlijk soms ook irritant vond is dat je hem telkens opnieuw moet koppelen met andere Sonos speakers of systemen op het moment dat je deze Sonos One verplaatst. Het mag dan wel een slimme speaker zijn, ik had toch verwacht dat hij oude Sonos koppelingen onthoudt.

sonos one review afbeelding 3

De functionaliteiten van de Sonos One

Deze Sonos speaker heeft verschillende functionaliteiten en eigenschappen. Ik heb het voor je onderzocht en hier zijn de highlights:

Wat kun je er allemaal mee?

Deze Sonos speaker wordt niet voor niks een slimme speaker genoemd, je kan er veel mee.. Zo maak je van je woonkamer een surround opstelling, of in het hele huis een multi room opstelling. Let op: hiervoor heb je dus wel meer dan 1 Sonos One speaker nodig.

Daarnaast vind ik deze speaker ideaal voor het dagelijkse gebruik. Je hoeft in de ochtend de nieuwsapps of de krant niet meer te openen, je vraagt simpelweg aan je Sonos One wat het laatste nieuws is. De speaker herkent je stem door de ingebouwde stemherkenning, zelf vond ik dat super leuk om mee te experimenteren. Je gebruikt deze speaker dus ook als assistent.

Sonos zet deze speaker neer als een slimme speaker, en daar hoort naar mijn mening een vlekkeloze connectie met je telefoon en tablet bij. Via de Sonos app bedien je de speaker vrij makkelijk. Het is even stoeien met de app hier en daar, sommige dingen zijn lastig te vinden of staan naar mijn mening op een onlogische plek. Na een tijdje weet je alles wel te vinden.

Kwaliteit van het geluid

Ik zei het eerder al, maar het geluid van deze Sonos One klinkt helder, vol en krachtig. Naar mijn mening is dit perfect voor de thuisgebruiker die geniet van heldere muziek. Het is een multi-inzetbare speaker, net zoals haar concurrenten (Google Home en Amazon Echo), maar de geluidskwaliteit is veel beter. 

Wat mij wel opviel is dat het geluid nog beter wordt na de “Trueplay-kalibratie”. Zeker doen dus, het verbetert namelijk de frequentierespons. Hiervoor moet je wel een aantal minuten op verschillende plekken in de (woon-)kamer met je telefoon of tablet bewegen, maar het is het naar mijn mening wel waard.

De Sonos app

Hiervoor gaf ik natuurlijk al aan dat de app in het begin soms even stoeien is. Sommige dingen zijn lastig terug te vinden, maar als je eenmaal je draai vindt, is het een prima app. Zeker als je je bedenkt dat dit een extraatje is bij de Sonos One speaker.

Een aandachtspuntje is wat mij betreft wel het vastzetten van groepen. Heb je namelijk 2 Sonos One speakers? Dan is het niet mogelijk om die samen vast te zetten, dat kan pas vanaf 3 speakers.

sonos one review afbeelding 1

Verbinden (draadloos/WIFI)

De Sonos One verbind je vrij makkelijk met de Sonos app. In principe hoef je alleen de app te openen, je gaat naar instellingen, drukt op “systeem” en dan op “product toevoegen”. Dan volg je de stappen in de app en voilà: de Sonos One (of andere slimme Sonos speaker) is verbonden met je telefoon. 

De speaker moet wel op stroom zijn aangesloten en ook moet je telefoon met WIFI verbonden zijn, bluetooth werkt dus niet.

Connectiviteit

Zoals ik eerder benoemde, de Sonos One is te bedienen met één van de digitale assistenten met de geïntegreerde stemherkenning. Daarnaast ondersteunt deze slimme speaker AirPlay, ideaal voor als je een iPhone, iPad of zelfs een MacBook tot je beschikking hebt. Zelf vond ik dat de geluidskwaliteit hiermee niet achteruit ging.

De voor- en nadelen van de Sonos One

Voordelen

  • De geluidskwaliteit is veel beter dan haar concurrenten
  • Je bedient de Sonos One makkelijk via je stem
  • Andere Sonos One speakers koppel je snel met elkaar
  • Hij is spatwaterdicht

Nadelen

  • De Sonos One is niet te koppelen met Bluetooth
  • Als je speakers verplaatst moet je deze vaak opnieuw koppelen

De voordelen van deze slimme Sonos One speaker zijn vooral te vinden in het gemak en de kwaliteit. Sonos heeft eigenlijk alles in de installatie simpel gemaakt zodat je speaker binnen 10 minuten klaar voor gebruik is. 

Als hij dan eenmaal klaar is, is het leuk om hem te bedienen met je eigen stem, om naar het weer of het nieuws te vragen bijvoorbeeld. Ook vind ik de kwaliteit een groot voordeel. Het is een slimme en multifunctionele speaker, maar toch met een waanzinnig goed geluid. 

Ook vond ik het ontzettend handig dat hij spatwater dicht is. Dan gebruik je hem sneller in de keuken of buiten.

De nadelen van de Sonos One zijn vooral te vinden in het koppelen met je telefoon of andere Sonos One speakers. Het is wat mij betreft wel een gemis dat de speaker niet via Bluetooth met je telefoon verbindt. Dat maakt sommige dingen toch makkelijker, zeker als je ergens komt waar je niet verbonden bent met de WIFI. 

Het opnieuw koppelen van de speakers als groep is irritant wanneer je ze vaak verplaatst, doe je dit niet, dan heb je er automatisch ook geen last van. Maar alsnog, wel iets om rekening mee te houden.

sonos one review afbeelding 4

De prijs van de Sonos One

Deze slimme speaker koop je per stuk of in een bundel met meerdere Sonos One speakers. Wanneer je er één aanschaft ben je rond de €229 kwijt. Bestel je een duo- of zelfs een triopakket, dan gaat er 6% of 7% vanaf.

Het is een hoop geld, maar naar mijn mening is hij het wel waard. Zeker als je je bedenkt dat het een home sound systeem ervaring kan bieden, naast de geluidservaring die je gewend bent van de andere Sonos producten.

De Sonos One, een slimme aankoop?

Sonos heeft een slimme stap gezet in de uitbreiding van haar assortiment met deze Sonos One. Er hangt een behoorlijk prijskaartje aan, maar daar krijg je ook ontzettend veel voor terug. Wat mij betreft is dit een ideale speaker voor kleine tot middelgrote kamers die je wil voorzien van een home sound systeem. Hij heeft meerdere functionaliteiten en heeft waanzinnig geluid. 

Dus, is de Sonos One een slimme aankoop? Ja, ik zou hem zeker aanraden als je een home sound systeem zoekt voor je dagelijkse gebruik.

F.A.Q.

Hoe de Sonos One resetten?

De Sonos One reset je door de stekker uit het stopcontact te halen, op de “join knop” te drukken en vervolgens de stekker weer in het stopcontact te doen. Let wel op dat je hierbij de join knop ingedrukt houdt. Wanneer het lampje oranje-wit knippert laat je los. Als het lampje vervolgens groen kleurt, is de reset gelukt.

Wat kun je allemaal met een Sonos One

In principe kan deze Sonos One wat alle andere speakers ook kunnen: muziek afspelen. Maar daarnaast kan deze Sonos One veel meer. Je bedient hem via je stem, telefoon of via de knoppen aan de bovenkant. 

Bovendien is hij ook te verbinden met andere Sonos One speakers. De speaker slaat muziek op en je gebruikt verschillende streamingsdiensten ook in combinatie met deze slimme speaker.

Je kan hem dus gebruiken als een soort Google Home (home sound systeem), een normale speaker en als een draadloze speaker.

Wat is het verschil tussen de Sonos One en de SL?

Eigenlijk is het enige verschil met de Sonos One SL de spraakassistent, en de prijs. De Sonos One SL is niet te bedienen via de ingebouwde stemherkenning en heeft dus geen digitale assistent. Het prijsverschil wat hierbij hoort, is zo’n €50,- .

Hoeveel Sonos One nodig?

Dit ligt volledig aan de grootte van je kamer en het doel van de speaker. Zet je hem op je nachtkastje in je slaapkamer? Dan is 1 Sonos One genoeg. Maar als je de Sonos One gaat gebruiken door je hele huis als een multisound systeem of als een surround sound systeem, dan zijn meerdere Sonos One speakers wel aan te raden. 

Denk bijvoorbeeld aan 1 Sonos One speaker per kamer waar je een speaker wil. Voor de surround sound beleving zou ik er een aan de voor- en achterkant van je (woon-)kamer aanraden. Met een grote kamer zoals een woonkeuken zou je zelfs kunnen denken aan één in elke hoek. Er zijn maximaal 32 Sonos apparaten met elkaar aan te sluiten, dus dat moet genoeg zijn.

Kun je de Sonos One aansluiten op TV?

De Sonos One kun je niet direct aansluiten op je TV. Hiervoor heb je een soundbar nodig. Die is direct aan te sluiten met de Sonos app, waarmee je ook de Sonos One speakers verbindt. Ze zijn dus wel als te koppelen als groep, waardoor ze hetzelfde geluid laten horen.

Is de Sonos One draadloos?

Nee, de Sonos One is helaas niet draadloos te gebruiken. Het is een speaker voor binnen of om het huis heen, als er maar een stopcontact in de buurt is.

Kan de Sonos One zonder stroom?

Nee, om de Sonos One te gebruiken heb je stroom nodig via de stekker die bij de speaker zit. Wel moet de speaker enkele seconden van het stroom af wanneer je hem reset, zoals ik hiervoor omschreef.