Beste wake-up light

beste wake up light review
Een wake-up light is een nieuwe soort wekker die je op een natuurlijke manier wakker maakt. De nieuwe soort wekker bootst een zonsopgang na waardoor je uitgerust wakker wordt. Ik heb er een aantal getest om erachter te komen welke wake-up light het beste werkt. Mijn beoordeling lees je daarom hieronder.

Onderzoeksgegevens

57

Slaapuren

8

Bestede uren aan deze review

10

Producten onderzocht

Waarom een wake-up light

Mensen die gestrest wakker worden of het harde geluid van een wekker niet fijn vinden, kunnen eens kijken naar een wake-up light. De ene wake up light stimuleert een zonsopkomst beter na dan de ander, bijvoorbeeld door fluitend vogel geluid of het gebruik van verschillende kleuren geel, oranje en rood.

Ik heb er 10 onderzocht en er mijn mening over gegeven, die lees je in de lijst hieronder met de beste wake up lights van 2023.

Philips HF3506/05 - Wake-up light

philips hf350605 wake up light​
Deze wake up ligt van Phillips gebruikt licht en geluid samen om je wakker te maken uit je slaap. De wekker heeft zelfs een snooze knop voor als je je toch nog een keer wil omdraaien en hij is ook in de avond of nacht te gebruiken.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze wake-up light is heel makkelijk te installeren. Hij werkt met een stekker en je bedient hem met een aantal knoppen op de voorkant van de wekker. Zo zitten er knoppen voor de Radio, vorige/volgende nummer, volume, feller/minder fel licht en een alarmknop op.

Geluid

Philips gebruikt op deze wake-up light geluid in combinatie met licht. Je kiest uit 2 wekgeluiden, het geluid van vogeltjes of een radiozender. Het vogelgeluid is leuk, maar na een tijdje valt het op dat het geluid ongeveer 4 seconden duurt en dan opnieuw afspeelt.

Licht

Deze wake up light heeft een licht-simulatie met alleen geel licht. Het is dus geen hele realistische zonsopkomst, maar je wordt er wel wakker van.

Zonsopkomst tijd

Hoewel het geen hele realistische stimulatie is, zorgt deze wekker wel voor een gele zonsopkomst naast je bed. Deze zonsopkomst duurt 30 minuten. Het geluid neemt binnen 1,5 minuut toe tot het niveau waarop je hem instelt.

Prijs-kwaliteitverhouding

Philips vraagt €108,- voor deze wake-up light. Zelf vind ik dit iets te duur als je kijkt naar wat hij kan. Zelf zou ik voor die prijs een realistischere stimulatie willen en betere geluiden. Wel word je lekker wakker en doet hij prima zijn werk.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Living Nine Wake Up Light

living nine wake up light​
Deze betaalbare wake up light van Living Nine helpt je naast wakker worden ook met in slaap vallen, hij heeft een dubbelalarmfunctie, laadt je smartphone op en je hebt keuze uit ontzettend veel geluids- en lichtopties.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze wake-up light moet aangesloten zijn met een stekker en bedien je met een aantal knopjes aan de voorkant. Daarnaast heeft hij een snooze functie en er zijn 2 alarmtijden in te stellen, ideaal voor koppels dus. Ook is er de mogelijkheid om je telefoon eraan op te laden. Zelf vond ik de slaaphulp ook erg fijn. Zo val je lekker in slaap en word je uitgerust wakker.

Geluid

Deze wekker heeft maar liefst 7 natuurgeluiden om mee op te staan, denk aan de zee of het geluid van vogels. Daarnaast zit er ook een radio op om mee wakker te worden. Voor de slaaphulp heeft de wekker 3 natuurlijke slaapgeluiden.

Licht

Er zitten 7 kleuren op deze wekker verschillend van geel tot en met rood. Van elk van deze kleuren is de helderheid met 20 opties ook aan te passen.

Zonsopkomst tijd

De zonsopkomsttijd is zelf in te stellen van 10 tot 60 minuten, het geluid vond ik zelf wel erg snel heel hard staan. Wat mij betreft was dit wat meer geleidelijk gegaan. De slaaphulp is in te stellen in 10 tot 120 minuten.

Prijs-kwaliteitverhouding

Voor deze wekker betaal je €44,99 en ik vind dat hem ook zeker waard. Er zitten ontzettend veel opties op om hem helemaal in te stellen zoals jij (en je partner) wil.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Zedar Wake up light

zedar wake up light​​
Deze wake-up light heeft een modern en apart design, hij misstaat niet op je nachtkastje en je wordt er ook nog eens rustig mee wakker. Hij laadt je telefoon op, is tegelijkertijd een leeslamp, heeft een snoozefunctie en is ook nog eens betaalbaar.

Gebruiksvriendelijkheid

Wanneer je deze wake-up light in het stopcontact steekt, doet niet alleen de wekker het, maar kan je je telefoon er ook nog eens draadloos opladen. Je bedient hem met een aantal touch knopjes naast het laadoppervlak.

Geluid

Helaas heeft deze wake-up light maar 1 wekgeluid, dat klinkt als een alarm. Mocht je dus niet wakker worden van het licht, word je alsnog wakker van het oude vertrouwde geluid van een normale wekker.

Licht

Ook gebruikt Zedar maar 1 kleur licht: wit. Deze is in 3 verschillende helderheden aan te passen, maar de minst felle stand vond ik nog steeds erg fel. Zeker als alles nog donker is. Daarnaast is hij ook te gebruiken als nachtlampje.

Zonsopkomst tijd

Het is geen natuurlijke en realistische zonsopkomst, wat jammer is. Wel wordt de wekker in zo’n 30 minuten steeds feller naarmate de ingestelde wekkertijd nadert. Op de ingestelde tijd begint het alarmgeluid, deze gaat dus niet geleidelijk harder.

Prijs-kwaliteitverhouding

Deze wake-up light van Zedar kost €34,99 en is dus heel erg betaalbaar, zeker als je je bedenkt dat het een wekker, nachtlamp en draadloze oplader in één is. Ik vind hem dus wel je geld waard, al zijn er zeker eigenschappen die hem een betere wake up light zouden maken.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

ProSova Wake Up Light met App Pro

prosova wake up light met app pro​
Deze wake up light bestuur je via de app op je telefoon, daarnaast stimuleert hij de zonsop- en ondergang, stel je maximaal 7 wektijden in en werkt hij ook via Alexa of Google Home, een echte slimme wake-up light dus. Een extra tip: je krijgt er een gratis E-slaapboek bij.

Gebruiksvriendelijkheid

Je bestuurt deze wekker via je telefoon, of met de knopjes aan de onderkant van de wake-up light. Hij werkt alleen als je stekker in het stopcontact zit en daarnaast bestuur je hem met je stem via Google Home of Alexa. Wat ook lekker is, je draait je makkelijk nog een keertje om met de snoozefunctie.

Geluid

Op deze ProSova wake up light zitten 9 alarmen en 15 opties voor het volume. Zelf vond ik wel dat het lastig was om hem in te stellen en vast te zetten. Er zit ook een radio op.

Licht

Je hebt 7 kleuren die variëren van blauw tot oranje om de beste zonsop- of ondergang na te bootsen. Daarbij zitten er ook 30 helderheidsniveaus. Erg veel dus, en ook hier best een kunst om goed in te stellen.

Zonsopkomst tijd

De tijd dat de wake up light een zonsopkomst nabootst is in te stellen van 10 tot 60 minuten, hetzelfde geldt voor de zonsondergang. De kleuren vanaf waar hij begint en waar hij eindigt is ook in te stellen. Ik vond van rood naar geel voor de zonsopkomst het fijnst.

Prijs-kwaliteitverhouding

Deze wake-up light van ProSova kost €44,- en ik vind hem dat zeker waard. Het is soms even stoeien met instellen, maar als je daarmee klaar bent werkt hij perfect. Vind je het niet nodig om hem via je telefoon te besturen? Voor €34,- schaf je hem aan zonder deze functie.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Boostiv Wake Up Light

boostiv wake up light
Deze wake-up light heeft het design in de vorm van een halve zon (of een opkomende zon). Hij helpt je naast wakker worden ook met in slaap komen, heeft een snooze functie en ook dubbele wektijden voor doordeweeks en in het weekend. Via de achterkant is ook je telefoon op te laden.

Gebruiksvriendelijkheid

Eigenlijk is alles met deze wake-up light in te stellen, en dat maakt hem soms best ingewikkeld. Als je alles eenmaal hebt ingesteld zoals je wil is hij wel ontzettend fijn in gebruik. Hij heeft een stekker en is te besturen met de knoppen aan de onderkant.

Geluid

Met het instellen valt er te kiezen uit 8 geluiden met 10 geluidsniveaus. Ook de radio is een optie om mee wakker te worden.

Licht

Voor het licht zijn er meer opties, er zitten 8 vaste kleuren-lichtcombinaties op en 3 multikleuren-lichtcombinaties. Hierdoor lopen de kleuren heel geleidelijk en natuurlijk over.

Zonsopkomst tijd

De zonsopkomst is in te stellen van 5 tot 60 minuten en hetzelfde geldt voor de zonsondergang.

Prijs-kwaliteitverhouding

Voor deze wake-up licht leg je €38,- euro neer. Ik vind dit een goede prijs voor wat je krijgt. Niet elke functie heeft de beste kwaliteit, maar er is ontzettend veel mee te doen en is helemaal in te stellen naar je eigen smaak.

Voor- en nadalen

Voordelen

Nadelen

UPLY Wake Up Light

uply wake up light​​
Deze wake-up light heeft door zijn houten achterkant een traditionele uitstraling. Toch laadt hij met gemak je telefoon op, zijn er 2 wektijden mogelijk, heeft hij een snooze knop en helpt hij niet alleen met wakker worden, maar ook met gaan slapen.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze wekker moet met het stopcontact verbonden staan, maar heeft nog wel een back-up batterij. Dat is erg fijn voor als de stroom uitvalt en je je niet wil verslapen. Hij is te bedienen met 7 knopjes aan de bovenkant van de wake-up light.

Geluid

Voor de zonsopkomst simulatie valt er te kiezen uit 7 geluiden of de radio, die soms wel wat storingen heeft. Voor de zonsondergang simulatie zijn er maar 3 geluiden. Qua geluid viel het mij ook ontzettend op dat de wekker ‘s nachts een zoemend geluid maakt, houdt hier dus rekening mee.

Licht

Net als de geluiden, zijn er 7 lichtkleur opties die te verstellen zijn in helderheid. Op de helderste stand was hij wel te gebruiken als leeslamp, maar een speciale leeslamp doet het beter.

Zonsopkomst tijd

De zonsop- en ondergang tijd moet je zelf in stellen, dat kan tussen de 10 en 60 minuten zijn. De wekker kan dan van diep rood naar een gele kleur gaan, of andersom voor de zonsondergang.

Prijs-kwaliteit verhouding

Deze wake up light koop je voor €44,99. Het is een prima wekker, maar ik denk dat er voor deze prijs zeker betere wekkers op de markt zijn. Zo vond ik het vervelend dat de wekker een constant zoemend geluid maakte of dat de radiostoringen heeft.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Philips Somneo Sleep & Wake-Up Light HF3650/01

philips somneo sleep & wake up light hf365001​
Deze Philips wake-up light kon niet in de lijst ontbreken. Het is een ontzettend dure wake-up light, maar je krijgt er wel een realistische zonsopkomst en een slaaphulp voor terug. Ook kan je 2 wektijden instellen, en je wordt natuurlijk uitgerust wakker.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze Philips Somneo wake up light is pas te bedienen wanneer de stekker in het stopcontact zit. Daarna is hij met 5 knopjes aan de onderkant te bedienen, dit is in het begin wel even lastig.

Geluid

Er valt te kiezen uit 7 wekgeluiden of een FM radio, wel valt het behoorlijk op dat de natuurgeluiden kunstmatig zijn en snel weer opnieuw moeten afspelen. Er zijn 23 volumeniveau’s.

Licht

Er zit een realistische zonsopkomst simulatie in deze wake up light, net als de zonsondergangsimulatie. Phillips heeft dus alleen de kleuren geel, oranje en rood gebruikt.

Zonsopkomst tijd

De tijd van je zonsop- of ondergang is zelf in te stellen van 5 minuten tot 40 minuten. Uiteindelijk gaat het wekkergeluid ook af en is hij te snoozen met de sensor bovenop. Het licht blijft dan wel aan, dat verraste me blij, aangezien dat bij de meeste wake-up light niet het geval is.

Prijs-kwaliteit verhouding

Met een prijs van €220,- zit deze wake-up light in het dure segment. Hij bootst een hele realistische zonsopkomst en -ondergang aan, maar de prijs is wel een doorn in het oog. Wanneer het instellen simpeler zou zijn, en de geluiden niet kunstmatig, zou hij wat mij betreft de prijs al meer waard worden.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

DistinQ Wake-Up Light

distinq wake up light​
Deze wake up light biedt je de mogelijkheid om 2 wekkers in te stellen voor jou en je partner of voor doordeweeks en in het weekend. Ook helpt de slaapmodus je met in slaap vallen en hij laadt je telefoon ook nog eens op.

Gebruiksvriendelijkheid

Ik vond deze wake up light van DistinQ erg makkelijk werken, je stopt hem in het stopcontact en je stelt hem met 7 knopjes aan de onderkant in. Daarnaast heeft de wake up light een snooze functie.

Geluid

Deze wekker heeft 7 natuurgeluiden of de radio om mee wakker te worden. Het geluid komt geleidelijk op, samen met het licht. De natuurgeluiden zijn ook hier helaas wel korte fragmenten die telkens opnieuw beginnen.

Licht

Voor het licht zijn er 7 kleurenopties, variërend van rood en geel tot groen en paars. Deze kleuren zijn qua helderheid in te stellen met 20 niveaus.

Zonsopkomst tijd

De zonsop en -ondergang moet je zelf in stellen. De simulatie duurt minimaal 10 minuten en maximaal 60 minuten. Voor de slaaphulp werkt dit precies hetzelfde.

Prijs-kwaliteit verhouding

Je koopt deze wake-up light voor €44,99. Zelf vind ik dit een goede prijs voor wat je krijgt. Het is een degelijke wake-up light die doet wat hij belooft, en dat doet hij goed. Door de extra’s zoals het opladen van je telefoon geeft hij een extra positief en luxe gevoel.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Hyundai Wake-Up Light

hyundai wake up light​​
Deze wake-up light heeft een modern design en is handig te bedienen met touchscreen. Daarnaast heeft hij een slaaptimer en geeft deze wekker de datum ook nog eens aan.

Gebruiksvriendelijkheid

Zoals ik al benoemde, bedien je deze wake-up light via het touchscreen gedeelte in het midden. Hierdoor voelt de wekker luxe en is hij relatief makkelijk in te stellen. Wel moet ook deze altijd met het stopcontact verbonden zijn. De handleiding is wel in het Engels, dus dat is lastig als je die taal niet spreekt.

Geluid

Hyundai laat je uit 6 natuurgeluiden of de radio kiezen om wakker te worden. Het geluid wordt steeds harder, samen met het licht.

Licht

Voor het licht valt er uit 5 kleuren te kiezen: roze, geel, groen, blauw en wit. Zelf vond ik het jammer dat eigenlijk alleen de gele kleur het beste in de buurt komt van de kleur van de zon. Wel is het leuk om je hele kamer roze of blauw te verlichten.

Zonsopkomst tijd

De zonsopkomst simulatie is bij deze wekker helaas niet zelf te installeren, het duurt 30 minuten tot het licht op z’n felst staat. Voor de slaaphulp met zonsondergang is dit hetzelfde.

Prijs-kwaliteitverhouding

Voor deze wake-up light van Hyundai leg je €45,95 neer bij bol.com. Zelf ben ik wel van mening dat andere wake-uplights voor deze prijs beter zijn en dat je daar meer aan hebt. Denk aan het instellen van de simulatietijd of het opladen van je telefoon.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Liroma Wake-up light

liroma wake up light​​
Deze lichtwekker van Liroma heeft een apart uiterlijk en bedien je met een afstandsbediening. Hij helpt je met in slaap vallen en wakker worden, heeft een snooze functie én een bluetooth speaker.

Gebruiksvriendelijkheid

Deze Liroma wake up light heeft een lekker lange snoer van een meter waardoor hij makkelijk op je nachtkastje past. Je bedient hem vrij makkelijk met een afstandsbediening. Sluimeren gaan wel door op het touchpad te drukken.

Geluid

Deze wake up light heeft 8 natuurgeluiden om uit te kiezen met het wakker worden. Wat me ook blij verraste was de bluetooth functie voor muziek, die deed het prima qua geluid voor de grootte van de speaker.

Licht

Voor het licht zijn er minder opties, de wekker geeft een rood/oranje, gele en witte kleur die variëren in felheid. Dit was even wennen, maar het geeft wel een realistische simulatie van een zonsopgang of zonsondergang.

Zonsopkomst tijd

De simulatietijd van de zonsopgang of zonsondergang is niet zelf in te stellen, het staat vast op 30 minuten. Het soort niet per se, maar het is fijn om soms iets langzamer wakker te worden.

Prijs-kwaliteit verhouding

Deze lichtwekker is wat duurder dan de meeste andere in deze lijst. Je betaalt namelijk €109,- om deze wake up light in huis te halen. Wel vind ik hem dat waard. Je wordt uitgerust wakker, geeft een realistische simulatie van een zonsopkomst en de bluetooth functie is ook een extra luxe die andere wake up lights niet hebben.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waar op letten bij de aankoop van een wake up light

Er zijn verschillende dingen waarop je zou kunnen letten bij het aanschaffen van een wake-up light. Zelf geef ik de voorkeur aan een wake up light met realistische kleuren zoals rood, geel, oranje en eventueel wit.

Waar veel mensen ook op letten is de gebruiksvriendelijkheid, of eigenlijk de gebruiks-makkelijkheid. Veel mensen moeten nogal eens op verschillende tijden opstaan, en als het moeilijk is om opnieuw de wekker in te stellen, laten zij hem al snel links liggen. Het is dus een optie om te letten op de instelbaarheid. Maar een wake up light met meerdere mogelijke wektijden biedt vaak ook een uitkomst.

Als laatst is de prijs kwaliteitverhouding ook altijd een puntje om naar te kijken. Wat krijg je voor de prijs die je betaalt? De meeste wekkers zitten tussen de €30,- en €50,- en beloven meestal ongeveer hetzelfde. Kijk hier dus goed naar de kwaliteit. Ben je bereid meer te betalen voor een lichtwekker? Wees er dan wel zeker van dat deze meer bieden en het ook beter doen dan de concurrenten van €50,-.

Van welke wake up light word je het lekkerste wakker

Zelf vind ik de wake up lights met een realistische zonsopgang simulatie degene waarvan je het meest uitgerust wakker wordt. Zo hebben de Liroma en de Philips Somneo een hele realistische zonsopgang simulatie. Wel zitten deze in het duurdere segment. Met een kleiner budget is er ook genoeg keuze, wat belangrijk is, is dat de lichtwekker een realistische kleur zoals geel of oranje heeft. Ook het geluid kan veel betekenen voor je rust. Zelf vond ik het fijn om wakker te worden met geluid dat, net zoals het licht, steeds harder ging. Dit is dus zeker ook een functie die fijn is om op je wake-up light te hebben.

F.A.Q.

Welke eigenschappen moet een wake up light hebben?

Een wake-up light moet absoluut veel en goed licht hebben om wakker van te worden. Een felle lamp is dus een must. Ook geluid als back-up is altijd handig voor als je niet wakker wordt van het licht of je hier na een tijdje misschien wel aan gewend bent geraakt.

Werkt een wake-up light echt?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Hoe lang gaat een wake-up light mee?

In principe tot je hem zelf niet meer hoeft. De meeste lampjes zijn namelijk gewoon te vervangen wanneer die het begeven. Wanneer dat niet mogelijk is, geven de meeste merken wel een garantie van 1 of 2 jaar.