Beste ventilatoren

Tegenwoordig heb je ontzettend veel verschillende ventilatoren. Zo bestaan er hele simpele varianten met 1 stand die rechtuit blazen, maar je hebt ook ventilatoren met ontelbaar veel functies, extra’s en mooie designs. Wel blijft het hoofddoel altijd hetzelfde: een zuchtje wind door de kamer blazen voor verkoeling.

Ik onderzocht 9 ventilatoren op meerdere eigenschappen en zocht uit welke de beste is.

Waarom een ventilator?

Een ventilator zorgt ervoor dat de temperatuur in een kamer afneemt, zonder dat de lucht koud wordt. Het werkt omdat je lichaam de lichaamswarmte sneller afvoert en zweet beter verdampt. Hierdoor voelt het tot 3 graden kouder aan.

Ook is de kans op verkoudheid kleiner dan met een airco, omdat de lucht niet omgezet wordt in koude lucht. Daarnaast houdt een ventilator de luchtvochtigheid vast, een airco vermindert dit, waardoor slijmvliezen geïrriteerd raken. Een ventilator is dus een veiligere optie om snel af te koelen in huis.

Ik testte 9 ventilatoren en in de lijst hieronder lees je mijn eerlijke mening en review.

Duux Whisper Flex Smart Zwart DXCF10

Deze eerste ventilator van Duux heeft een modern design met futuristische extra’s. Hij is draadloos vanaf je bank of bed te besturen en werkt daarnaast ook tot 18 uur draadloos. Daarnaast zit er een nachtmodus op, waardoor de lichtjes uitgaan na 10 seconden.

Bereik

Deze ventilator is in hoogte verstelbaar. De laagste instelbaarheid is 51 cm. De ventilator kan maximaal op 88 cm hoogte worden ingesteld. Daarnaast blaast hij in een hoek van 90 graden verticaal en horizontaal.

Standen

Deze ventilator van Duux heeft maar liefst 26 luchtsnelheden. Zelf vond ik dit erg fijn, aangezien er maar kleine stapjes tussen de standen worden gemaakt. Hierdoor zit er altijd wel een snelheid bij die op dat moment fijn is.

Geluidsniveau

Deze ventilator produceert geen hard geluid, maximaal 13 dB. Dat is vergelijkbaar met een vallend blad, haast niet hoorbaar dus. Hierdoor slaap je makkelijk de hele nacht door.

Snoerlengte

Deze ventilator blaast tot 18 uur draadloos verfrissende wind in je kamer. Als hij leeg is, laadt je hem op met een snoer van 2,3 meter. Dit is prima om hem op te laden en ook nog te gebruiken tijdens het laden.

Bediening

Je bedient deze ventilator op meerdere manieren. De eerste optie is een aluminium draaiknop op de voet, deze is redelijk laag. In die draaiknop zit ook een LCD-scherm, het bedienen via deze weg kan voor ouderen lastig zijn. Daarnaast is deze ventilator bedienbaar met een afstandsbediening of je telefoon, via de app.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Honeywell HSF600BE

Deze tweede ventilator heeft een strak design met handige bediening. Hij is redelijk stil en heeft een handige timer, bijvoorbeeld tijdens het slapen. Daarnaast is ook deze makkelijk te besturen vanaf een afstand.

Bereik

Deze ventilator draait in een maximale hoek van 70 graden. Dit doet hij alleen horizontaal. Hierdoor is de ventilator goed te gebruiken op gerichte plekken, maar niet in grotere ruimtes.

Standen

Deze Honeywell ventilator beschikt over 5 standen. Hierdoor zijn er genoeg verschillende standen voor je wensen. Wel zitten er wat grotere “stappen” tussen de luchtsnelheden van de standen.

Geluidsniveau

Deze ventilator geeft een geluid van maximaal 45 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een koelkast of gefluister. Je concentratie om te gaan slapen wordt hierdoor waarschijnlijk niet verstoord.

Snoerlengte

De snoerlengte vond ik redelijk kort, met 1,8 meter. Hierdoor moet hij altijd redelijk dicht bij een stopcontact staan. Je zet hem dus niet ergens midden in een kamer.

Bediening

Bedienen doe je op 2 manieren. De eerste manier is het LCD-scherm op het statief. De tweede optie is de meegeleverde afstandsbediening.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

MATTI® - Tafelventilator

Deze kleine ventilator voor op je bureau of tafel heeft geen bladen, maar de lucht komt vanuit de zijkanten. Zo is hij veiliger voor kinderen of huisdieren. Daarnaast gebruik je hem 2 tot 6 uur draadloos, afhankelijk van de stand.

Bereik

Doordat het een tafelventilator is en er geen statief is, draait hij niet. Hierdoor blaast hij alleen recht voor zich uit. De lucht verspreidt zich wel iets, maar er is helaas niet veel.

Standen

Deze tafelventilator heeft 6 verschillende snelheden. Ze verschillen van een slaapwind voor ‘s nachts tot een natuurlijke wind die vergelijkbaar met buiten is.

Geluidsniveau

Het maximale geluidsniveau is 24 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een klok aan de wand. Hierdoor stoort de ventilator je dus niet tijdens het slapen, werken of studeren.

Snoerlengte

De ventilator is draadloos te gebruiken. Hierdoor hoeft hij alleen met snoer gebruikt te worden tijdens het opladen. Het snoer is daarom ook niet lang met een halve meter. Wanneer hij opgeladen wordt, moet de ventilator dus dicht bij een stopcontact staan.

Bediening

Je bedient deze tafelventilator met een klein touch schermpje aan de voorkant van de ventilator. Hierdoor is hij dus niet vanaf een afstand bestuurbaar.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Fuave TV5010

Deze ventilator is de eerste torenventilator in deze lijst. Hij heeft geen bladen, waardoor hij veilig voor kinderen en huisdieren is. Ook heeft hij een handige timer voor in de nacht, de lampjes gaan helaas niet uit en zorgen dus voor licht in de nacht.

Bereik

Deze torenventilator draait gelukkig wel, in tegenstelling tot sommige andere torenventilatoren. Deze variant draait in een hoek van 80 graden en zorgt dus voor een groot bereik.

Standen

Er zitten 3 standen op deze ventilator. Ook zit er een natuurlijke windmodus op. Die zorgt ervoor dat de ventilator wisselt tussen de 3 verschillende standen zodat het natuurlijker aanvoelt.

Geluidsniveau

Het geluid van deze ventilator is wat hoger dan gebruikelijk. Het maximale decibelniveau is 55 dB. Dit is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser. Dit kan vervelend zijn, maar stoorde mij over het algemeen niet.

Snoerlengte

Het snoer vond ik met 1,5 meter niet erg lang. Hierdoor moet hij dicht bij een stopcontact staan en wordt het bereik niet optimaal gebruikt.

Bediening

Je bedient deze torenventilator weer op 2 manieren. De eerste manier is de ouderwetse manier: met de knoppen op de ventilator zelf. Met de tweede manier bedien je hem vanaf afstand met de afstandsbediening.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Domo DO156A

Deze ventilator ziet eruit als een airco, maar werkt nog steeds volledig als een ventilator. Daarnaast heeft hij een timer en is het ook een luchtbevochtiger voor het behouden van een goede luchtvochtigheid.

Bereik

Deze toren draait horizontaal in een hoek van 90 graden. Hierdoor heeft deze ventilator een groot bereik. De ventilator gebruik je in ruimtes van maximaal 300 m3.

Standen

Er zitten 3 snelheden op deze ventilator. Ik vond dit aan de lage kant, aangezien de verschillen tussen de standen erg groot zijn.

Geluidsniveau

Ook bij deze ventilator is het geluidsniveau redelijk hoog met 51 dB. Hierdoor is hij in de nacht redelijk hoorbaar. Als je een lichte slaper bent is het dus een beter idee om een stillere ventilator aan te schaffen.

Snoerlengte

De lengte van het snoer is met 1,2 meter niet erg lang. Hierdoor wordt het bereik van de ventilator niet optimaal benut.

Bediening

Je bedient hem met de knopjes bovenop de ventilator. Hij is helaas niet vanaf een afstand bestuurbaar, waardoor je altijd op moet staan om hem aan of uit te zetten of te veranderen van stand.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Duux Whisper Flex Ultimate Smart

Deze tweede Duux ventilator werkt op een accu, dus een stopcontact is niet altijd nodig. Daarnaast zijn er meerdere manieren om hem te bedienen en heeft hij een handige temperatuursensor.

Bereik

Deze ventilator draait in een hoek van 90 graden van links naar rechts, waardoor hij een groot bereik heeft.

Standen

Er zitten ontzettend veel standen op deze ventilator, namelijk 30 snelheden. Hierdoor vindt je altijd wel een stand die het beste past bij je behoefte, al duurt het soms wel een tijdje tot je de goede stand gevonden hebt.

Geluidsniveau

Het minimale geluidsniveau is 13 dB, wat je eigenlijk niet hoort. Het maximale geluidsniveau ligt rond de 50 dB, dit is wel hoorbaar. Het is te vergelijken met het geluid van een regenbui.

Snoerlengte

Deze ventilator werkt zoals ik zei ook zonder stroom, maar toch moet hij zo nu en dan opgeladen worden en dat doe je met het 2,3 meter lange snoer. Zelf vond ik het erg fijn dat het snoer lang is, aangezien je de ventilator dan nog steeds (bijna) overal neerzet.

Bediening

Je bedient deze ventilator zoals ik benoemde op meerdere manieren. Zo is er een draaiknop met LCD-scherm op de voet, wat erg laag is (zeker voor ouderen). Daarnaast bedien je hem ook via de Duux app of zelfs met spraakbediening. Ook komt er een afstandsbediening bij. Er zijn dus genoeg mogelijkheden om hem vanaf je bank of bed te bedienen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Rowenta Eole Infinite VU6670

Deze torenventilator van Rowenta neemt niet veel ruimte in beslag en ook het snoer hoeft niet in de weg te liggen vanwege het oprolsysteem. Deze ventilator heeft een handige timer en past de blaassnelheid in de automatische modus ook zelf aan op de temperatuur.

Bereik

Deze torenventilator heeft een redelijk grote draaicirkel van 180 graden. Hiermee beweegt hij dus van links naar rechts en andersom. Zelf vond ik dat hij hierdoor een groot bereik heeft.

Standen

Het aantal standen vond ik aan de lage kant, het zijn er namelijk 3. Een lage, medium en hoge stand. Wel zit er hiernaast ook nog een automatische stand op.

Geluidsniveau

Deze torenventilator heeft een geluidsniveau van zo’n 45 dB. Dat is te vergelijken met het geluid in een bibliotheek. Dat is dus erg stil en haalt je niet uit je concentratie of slaap.

Snoerlengte

Hoewel het snoer wordt opgerold door de ventilator zelf, is het geen groot klusje. Het snoer is namelijk maar 1,6 meter lang en zelf vond ik dat hier en daar echt te kort. Zeker als je hem wat meer in de kamer wil.

Bediening

Je bedient deze Rowenta torenventilator met de knoppen op de bovenkant. Het zijn 4 knoppen voor de timer, windsnelheid, draaicirkel en de automatische stand. Hij is dus helaas niet vanaf afstand bedienbaar.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Aigostar Ross 33QNS

Deze ventilator is ook weer een torenventilator. Hij heeft geen bladen, waardoor hij veiliger is voor kinderen en huisdieren. Ook gaan de lampjes na 30 seconden vanzelf uit en is hij vanaf afstand te bedienen.

Bereik

De draaicirkel is maximaal 60 graden, en dat vond ik niet erg veel. Hierdoor heeft hij minder bereik dan soms nodig is. Hij blaast de wind namelijk in maar een deel van de kamer.

Standen

Er zitten 3 snelheden voor de wind op deze ventilator. Zelf vond ik dit aan de lage kant, aangezien de stappen tussen de snelheden erg verschillen.

Geluidsniveau

Ook het geluidsniveau vond ik redelijk hoog met 55 dB. Het is te vergelijken met mensen die een normaal gesprek houden aan de andere kant van de kamer. Hierdoor is concentreren soms lastig.

Snoerlengte

De snoerlengte is 1,8 meter, wat in principe prima is. Wel beperkt dit de plek waar je deze ventilator neerzet soms wel.

Bediening

Er zijn 3 manieren om deze torenventilator te bedienen. Op de ventilator zitten namelijk 4 knoppen om hem te bedienen. Ook krijg je er een afstandsbediening bijgeleverd en is hij ook met de app op je telefoon bestuurbaar. Hierdoor bedien je hem makkelijk vanaf je stoel of bank.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Fuave TV3010

Deze een na laatste ventilator is ook weer in de vorm van een toren. Hij heeft een handige timer met startuitstel waardoor je dus het perfecte schema instelt. Daarnaast bedien je hem ook vanaf afstand.

Bereik

Deze torenventilator draait tot 80 graden. Hierdoor heeft hij geen heel groot bereik en blaast hij dus in een klein deel van de ruimte wind.

Standen

Er zitten 3 snelheden op deze torenventilator, wat niet veel is. Het zijn prima standen die doen wat je verwacht, maar de verschillen tussen de standen zijn wel redelijk groot.

Geluidsniveau

Het geluidsniveau is zo’n 56 dB, wat redelijk luid is en ook te vergelijken is met een normaal gesprek. Hierdoor is het in de nacht soms wat lastiger om in slaap te komen.

Snoerlengte

Het snoer is helaas niet erg lang met 1,5 meter. Hierdoor heeft hij nog minder bereik, aangezien hij vaak dicht bij de muur moet staan.

Bediening

Je bedient deze torenventilator op 2 manieren. Er is de mogelijkheid om hem met de knoppen op de bovenkant te bedienen. Ook komt er in de doos een afstandsbediening bij, waarmee je hem vanaf een afstandje bedient.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waarop letten bij de aankoop van een ventilator

Er zijn meerdere dingen om op te letten wanneer je een ventilator aanschaft. Ten eerste zou ik altijd letten op de prijs-kwaliteitverhouding. Sommige ventilatoren hebben een behoorlijk prijskaartje, maar geven daar zeker het nodige voor terug. Het kan daarom van waarde zijn om meer geld neer te leggen voor een stillere ventilator als je een lichte slaper bent.

Let ook altijd op de snoerlengte van je ventilator. Tegenwoordig zijn er veel ventilatoren die een tijdje op een accu werken, maar als dit niet het geval is raad ik aan om een ventilator aan te schaffen met een zo lang mogelijk snoer. Dat voorkomt gerommel met verlengsnoeren of teleurstelling over het bereik van de wind.

Als laatste is het geluidsniveau in combinatie met het aantal standen een goede om rekening mee te houden bij je aankoop. Sommige ventilatoren hebben meer dan 20 standen, waarin het geluidsniveau verschilt. Vaak is de hardste stand dan redelijk hoorbaar, maar een paar standen daaronder hoor je al bijna niks meer. Een ventilator met maar 3 standen en een hoog decibelniveau is in tegenstelling vaak luider en in elke stand wel hoorbaar.

Welke ventilator blaast je op de beste manier helemaal weg

Eigenlijk doet elke ventilator wat hij moet doen: wind (rond)blazen. Wel zijn er ventilatoren die de prijs wat extra waard zijn.

Beste ventilator met weinig geluid

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een ventilator die zo min mogelijk geluid geeft? Dan raad ik de MATTI® – Tafelventilator aan, die maximaal 24 dB laat horen. Ook raad ik dan de Duux Whisper Flex Smart Zwart DXCF10 met maximaal 13 dB.

Beste op afstand bestuurbare ventilator

Ben je op zoek naar een ventilator waarvoor je niet van de bank af hoeft? Dan zijn er meerdere ventilatoren met een afstandsbediening. Wel heeft de Duux Whisper Flex Ultimate Smart de meeste mogelijkheden om hem te bedienen. Deze ventilator heeft zelfs spraakbediening.

Beste ventilator overall

Als ik naar de ventilator kijk die het over het algemeen het beste doet en de meeste voordelen tegenover de nadelen heeft, kom ik uit op de Duux Whisper Flex Smart Zwart DXCF10. Deze ventilator heeft weliswaar een wat groter prijskaartje, maar hiervoor krijg je eigenlijk alles terug wat je nodig hebt. Deze ventilator heeft veel snelheden, is vanaf afstand bedienbaar, houdt het een paar uur zonder stroom vol en maakt ontzettend weinig geluid.

F.A.Q.

Wat is de beste plek om een ventilator neer te zetten?

Een ventilator staat het beste wanneer hij op gezichtshoogte staat. Dit komt doordat je (voor)hoofd relatief veel warmte en dus zweet afvoert.

Vaak zijn ventilatoren hier ook wel op gebouwd wanneer je op de bank zit.

Is het goed om met een ventilator aan te slapen?

Het korte antwoord is nee. Het is niet goed om een ventilator de hele nacht aan te laten staan. Naast de koude lucht worden er namelijk ook stof en pollen rond geblazen en dat is niet goed voor je.

Het is daarom goed om te kijken naar een ventilator met een timer, waardoor hij na een paar uur vanzelf stopt met blazen.

Wat kost een ventilator per jaar?

Dit hangt er natuurlijk vanaf hoe vaak je hem gebruikt. Wel is er een gemiddelde van ongeveer 5 euro per jaar. Dit valt dus heel erg mee. Dat komt omdat een gemiddelde ventilator maar 30 Watt verbruikt in de hoogste stand.