Beste petroleumkachel

Een petroleumkachel is zoals de naam al zegt, een kachel die petroleum als brandstof gebruikt om warmte te geven. Petroleum is ook wel kerosine en is verkrijgbaar bij tankstations. Vaak overwegen mensen een petroleumkachel vanwege de kosten, zeker in de huidige tijd. Petroleum is namelijk bij gemiddeld gebruik goedkoper dan gas, wat normaal gebruikt wordt voor een verwarming.

Voor dit artikel onderzocht ik 8 verschillende petroleumkachels en beoordeelde ze op basis van verschillende punten.

Waarom een petroleumkachel

Petroleumkachels hebben vaak geen afvoer en gebruiken ook geen gas. Sommigen hebben daarnaast zelfs geen stroom nodig. Ze zijn na aankoop direct klaar voor gebruik en je verplaatst ze heel makkelijk van de ene kamer naar de andere kamer. Daarnaast maakt een petroleumkachel een gemiddelde ruimte erg snel warm (ongeveer 5 minuten).

Ik heb 8 petroleumkachels op verschillende eigenschappen onderzocht. Mijn eerlijke mening en review lees je in de lijst hieronder.

VoZibro LC 130 Laser Petroleumkachel

Deze eerste petroleumkachel in de lijst heeft een elektronisch gestuurde computer waardoor je hem op de graad nauwkeurig instelt. Ook zit er een handige timer op waarmee je precies instelt wanneer het warm in huis moet zijn en hoe lang. Dat is handig voor ’s nachts, wel maakt hij bij het opstarten wat geluid.

Vierkante meters

Deze petroleumkachel werkt het beste in ruimtes van ongeveer 33 m2. Verder is hij ook gewoon geschikt voor grotere ruimtes tot 48 m2. Hij werkt dus prima in een gemiddelde woonkamer.

Standen

Er zitten maar liefst 21 warmtestanden op deze kachel waarmee je een ruimte tot zo’n 25 graden brengt. De kachel gaat daarnaast ook zelf aan als de omgevingstemperatuur daalt tot onder de 5 graden.

Bediening

Alle knoppen zitten bovenop de kachel. Het zijn 6 knopjes die logische functies hebben. Zo zijn er 2 knoppen om de temperatuur omhoog of omlaag bij te stellen, er is een aan-/uitknop, een timerknop en 2 veiligheidsknoppen.

Formaat

Het formaat vond ik erg compact waardoor je hem makkelijk ergens neerzet. Hij is 30 cm breed, 43 cm hoog en 38 cm lang. Het gewicht komt uit op zo’n 8 kilo zonder brandstof.

Voor- een nadelen

Voordelen

Nadelen

Qlima petroleumkachel R4224 STC-2

Deze stroomloze petroleumkachel van Qlima heeft een klein formaat waardoor je hem bijna overal neerzet. Daarnaast heeft hij omvalbeveiliging, en een safe stop. Hierdoor is hij veilig op te gebruiken met bijvoorbeeld huisdieren. Het verplaatsen is wel lastiger, aangezien deze petroleumkachel geen wieltjes heeft.

Vierkante meters

Deze kachel is geschikt voor ruimtes tot 34 m2. Wel werkt hij best in een ruimte van ongeveer 26 m2. Dit betekent dat hij geschikt is voor de wat kleinere woonkamers of grote slaapkamers.

Standen

Deze petroleumkachel heeft helaas geen extra warmtestanden, hierdoor moet je hem tijdig uitzetten om oververhitte te voorkomen.

Bediening

Je bedient hem met een simpele draaiknop aan de voorkant om hem aan en uit te zetten. Naast deze knop zit de safestop, deze is in de vorm van een rode schuifknop en is dus goed zichtbaar.

Formaat

Zoals ik al benoemde heeft deze petroleumkachel een compact formaat. Hij is 45 cm breed, 50 cm hoog en 30 cm lang. Het gewicht komt neer op 8 kilo, wat ik redelijk zwaar vind voor het formaat.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Foetsie H-129 – Petroleumkachel

Deze kleine petroleumkachel heeft een ouderwets design en wordt vaak gebruikt voor kleine ruimtes of tijdens het kamperen. Hij is erg handzaam en is lekker licht. Daarnaast heeft hij ook geen stroom nodig om hem aan te zetten.

Vierkante meters

Deze petroleumkachel van Foetsie is geschikt voor kleine ruimtes tot 27 m2. Hierdoor is hij goed geschikt voor bijvoorbeeld een badkamer of tijdens het kamperen of varen op boot of in een caravan.

Standen

Het is een simpele petroleumkachel en deze heeft dan ook weinig standen. Het zijn er 3, een lage stand, een gemiddelde stand en een hoge stand. Hij heeft geen timer, dus het is belangrijk om deze kachel alleen aan te zetten als je erbij blijft.

Bediening

Je bedient hem met een draaiknopje onder de warmtebron van de kachel. Boven de knop zit een handig dopje om de petroleum bij te vullen.

Formaat

Deze petroleumkachel is door zijn kleine formaat geschikt voor kleine ruimtes. Hij is 30 cm breed, 35 cm hoog en ook 30 cm lang. Het gewicht zonder brandstof is 4,5 kilo, waardoor hij makkelijk te verplaatsen is.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

RomeoNext Petroleumkachel

Deze petroleumkachel heeft een gezellig design dat leuk staat in de woonkamer. De originele kachel komt zonder afvoerset, maar deze is eigenlijk wel nodig en moet je dus extra bijkopen. Wel werkt hij handig met afstandsbediening en is hij met een wifi box bedienbaar met je telefoon. Deze wifi box is helaas ook niet inbegrepen in de prijs.

Vierkante meters

Deze petroleumkachel werkt goed in ruimtes tot 60 m2, wat hem erg bruikbaar maakt in grote woonkamers met open keukens. Ook in studio’s werkt hij dus goed.

Standen

Er zitten 5 standen op deze kachel waarmee je vooral de snelheid van het warm worden instelt. In de hoogste stand wordt deze petroleumkachel dus heel snel warm en in de laagste stand wordt het wat verspreid over meer tijd.

Bediening

Zoals ik al benoemde komt deze RomeoNext petroleumkachel met een afstandsbediening. Hierdoor is hij naast de knoppen op de bovenkant van de kachel ook te bedienen vanaf de bank.

Formaat

Deze kachel is een kachel die wordt gebruikt als verwarming en sfeermaker in je (woon)kamer. Hierdoor is het formaat wat groter dan andere petroleumkachels. Hij is 75 cm hoog, 50 cm breed en 45 cm lang. Ook het gewicht liegt er niet om met 45 kilo.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Zibro LC-DX 32 – Petroleumkachel

Ook deze tweede Zibro petroleumkachel heeft een ingebouwde computer die het instellen van de warmte makkelijk maakt. Ook heeft deze kachel een thermostaat en een handige timer. Hij heeft veel standen en heeft ook een kinderslot en meerdere beveiligingssystemen.

Vierkante meters

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Standen

Er zitten 28 warmtestanden op deze petroleumkachel waarmee je de temperatuur nauwkeurig instelt. Je kiest hiermee makkelijk een nauwkeurige temperatuur.

Bediening

De bediening gaat via de knopjes aan de bovenkant. Dit gaat vooral via de aan/uitknop en via de twee knoppen om de temperatuur in te stellen. Ook zit er natuurlijk een knop voor de timer op en een aantal veiligheidsknoppen.

Formaat

Het formaat vond ik redelijk gemiddeld met een bijpassend gewicht van 8 kilo. Deze kachel is namelijk 38 cm breed, 45 cm hoog en 30 cm lang.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Tectro petroleumkachel SRE 1330 TC-2

Deze Tectro petroleumkachel is geschikt voor grote ruimtes, heeft een thermostaat en een timer voor het instellen van de temperatuur. Ook zit er een kinderslot en een automatische stop op na 36 uur.

Vierkante meters

Deze Tectro kachel werkt het beste in ruimtes van zo’n 33 m2, een gemiddelde woonkamer dus. Wel blijft hij prima werken in ruimtes tot wel 110 m2, waardoor hij eigenlijk in bijna alle ruimtes wel te gebruiken is.

Standen

Er zit naast de normale stand geen extra warmte standen op deze kachel om bijvoorbeeld de verwarmingssnelheid aan te passen. Wel is het mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen.

Bediening

Je bedient deze petroleumkachel ook weer met verschillende knopjes aan de bovenkant van de kachel. Dit zijn vooral knoppen om de temperatuur aan te passen of de timer in te stellen. Ook zit er natuurlijk een aan/uit knop op, die blijft als enige werken als het kinderslot geactiveerd is.

Formaat

Ook deze petroleumkachel heeft een redelijk gemiddeld formaat met een breedte van 37 cm, een lengte van 30 cm en een hoogte van 43 cm. Hierdoor vond ik het gewicht van 8 kilo er ook wel prima bij passen.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

ZIBRO LC-150

Deze petroleumkachel van ZIBRO is goed geschikt voor grote ruimtes. Je ruikt hem niet tijdens het branden, daarnaast heeft hij een handige timer en zorgt hij zelf dat hij op de ingestelde temperatuur blijft.

Vierkante meters

Deze kachel werkt het beste in ruimtes van 53 m2, dit zijn dus grote woonkeukens, woonkamers met een open keuken of een grote studio. De kachel werkt overigens nog steeds prima in ruimtes tot wel 82 m2.

Standen

Er zitten 20 standen op deze petroleumkachel om de temperatuur en warmte snelheid in te stellen. Zo stel je dus makkelijk de goede temperatuur en snelheid in.

Bediening

Je bedient ook deze petroleumkachel met een aantal knoppen op de bovenkant van de kachel. Het zijn redelijk veel knoppen (9), omdat eigenlijk elke functie een aparte knop heeft.

Formaat

Deze petroleumkachel heeft een rechthoekige vorm in plaats van een vierkante vorm, waardoor het een platter formaat is. De breedte is namelijk 30 cm, met een lengte van 55 cm en een hoogte van 45 cm. Het gewicht vond ik met 12 kilo erg zwaar voor het formaat.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

CurveNext 8kW

Deze laatste petroleumkachel heeft ook weer een mooi design wat niet misstaat in huis. Deze petroleumkachel wordt geleverd zonder afvoerset, maar deze is wel nodig. Hij is aanstuurbaar met wifi en heeft een grote tankinhoud van 13 liter.

Vierkante meters

Deze petroleumkachel is geschikt voor ruimtes tot 60 m2. Hierdoor is hij dus bruikbaar in (bijna) elke woonkamer, en gezien het design zou hij hierin ook het beste staan.

Standen

Er zitten 5 standen voor de snelheid op deze CurveNext kachel. Hiermee regel je vooral de tijd waarin de kachel opwarmt naar de juiste temperatuur.

Bediening

Er wordt standaard een afstandsbediening meegeleverd om hem vanaf de bank te bedienen. Ook is besturing met je telefoon via wifi mogelijk. Wel moet je de wifi box dan apart bijkopen.

Formaat

Het is een grote petroleumkachel die opvalt in huis. Hij is namelijk 86 cm hoog, 52 cm breed en 48 cm diep. Het gewicht vond ik enorm, hij weegt namelijk 80 kilo met een lege tank.

Voor- en nadelen

Voordelen

Nadelen

Waarop letten bij de aankoop van een petroleumkachel

Er zijn verschillende dingen om op te letten als je denkt over de aanschaf van een petroleumkachel. Het is daarbij belangrijk om na te denken over de ruimte waar je een kachel wil neerzetten. Zo kan je letten op:

  • De grote van de ruimte waarin je hem gebruikt
  • Vermogen van de petroleumkachel
  • Zelf de temperatuur regelen
  • Gewicht
  • Design

De kachels zijn namelijk geschikt voor een bepaald aantal vierkante meters. Ga je hem gebruiken tijdens het kamperen of in je badkamer? Dan is een petroleumkachel met een kleiner bereik goed geschikt. Voor grotere ruimtes zoals woonkamer zijn petroleumkachels van een groter formaat en meer vermogen beter geschikt. Ook is het dan mijn tip om te letten op het design.

Daarnaast is het gebruiksgemak een goede om op te letten. Zelf vond ik de petroleumkachels waar je de temperatuur zelf instelt en bijstelt het fijnst werken. Ook een timer was voor mij een goede uitkomst en extra.

Welke petroleumkachel warmt je huis het beste op

Alle petroleumkachels in deze lijst doen hun werk: de ruimte warm maken. Wel blinken sommige kachels uit in bepaalde eigenschappen.

De beste petroleumkachel met veel standen

Ga je bijvoorbeeld het liefst voor een petroleumkachel met veel standen om hem precies naar je wensen in te stellen? Dan raad ik de Zibro LC-DX 32 – Petroleumkachel of de Zibro LC 130 Laser Petroleumkachel aan. Die hebben meer dan 20 standen en bij deze kachels stel je de temperatuur makkelijk in.

De petroleumkachel met een stijlvol design

Het is ook mogelijk om voor een mooi design te gaan dat mooi in je woonkamer staat. Dan zijn de CurveNext 8kW en de RomeoNext Petroleumkachel een goede optie. Deze petroleumkachels zien eruit als stijlvolle openhaarden en zijn vanaf afstand bedienbaar. Ook is het mogelijk om ze te upgraden met bijvoorbeeld wifi. Wel hebben deze petroleumkachels een hoger prijskaartje.

F.A.Q.

Hoe lang doe je met 1 liter petroleum?

Met 1 liter petroleum verwarm je ongeveer 5 uur een ruimte. Dit betekent dat de meeste kachels meerdere dagen je ruimte verwarmen en dus ook erg zuinig zijn.

Is een kachel op petroleum of stroom goedkoper?

Hoewel het niet goed te vergelijken is, aangezien het andere soorten van warmte(bronnen) zijn, is petroleum in verbruik goedkoper. Met 20 liter petroleum heb je voor 100 uur aan warmte, en dit halen de meeste kachels op stroom of gas voor de prijs van petroleum niet. Een vergelijking:
Soort kachelKosten na 20 uur verwarmen
Kachel op gas€18 euro
Kachel op stroom€10 euro
Petroleumkachel€9 euro

Hoe lang gaat petroleum mee?

Petroleum is in houdbare kannen ongeveer 3 maanden houdbaar, mist het op een koele, droge en donkere plek bewaard wordt.

Het is dus wel belangrijk om je petroleumkachel geregeld te gebruiken zodat je petroleum niet onbruikbaar wordt.